Μίλησε… και τα είπε όλα. Ονομάτισε πολλούς και φωτογράφησε κι άλλους. Είτε τον πιστεύεις είτε όχι, είτε οι κατηγορίες του είναι βάσιμες είτε όχι όλες απ' αυτές, σίγουρα μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα μέσα από τον 25λεπτο διάλογό του με τον Νικήτα Κυριάκου, στο χθεσινό «Μεσημέρι και Κάτι» -πόσο αδαείς, αφελείς και «ατζαμήδες» ενδεχομένως να είναι κάποιοι, πόσο «λερωμένοι» φαίνεται να είναι ορισμένοι άλλοι, αλλά και πόσο διαπλεκόμενο είναι το πολιτικοοικονομικό σύστημα της Κύπρου. Μετρητή αλήθειας δεν έχω αλλά, αλήθεια, είναι δυνατό να είναι ψέματα όλα όσα λέει;
Η Λαϊκή Τράπεζα πλήγηκε από μια κρίση όπως και οι υπόλοιπες Τράπεζες, δήλωσε στο «Μεσημέρι και Κάτι», ο Αντρέας Βγενόπουλος, προσθέτοντας ότι το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα έπεσε θύμα συμφερόντων που ήθελε να εξυπηρετήσει το διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό σύστημα της Κύπρου.
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, ήταν η πτώχευση της Λαϊκής, η καταστροφή της Τράπεζας Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας.
Αναφερόμενος στις κατηγορίες για παραχώρηση ακάλυπτων δανείων, επί προεδρίας του στη Λαϊκή Τράπεζα, έκανε λόγο για γελοίους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, ενώ είπε πως τα όσα του καταλογίζουν αποτελούν μπαρούφες και κουραφέξαλα.
Οι δικές μας ενέργειες έγιναν από το 2006 μέχρι το 2011, είπε και πρόσθεσε ότι «είναι απίστευτο ότι δεν αναζητήθηκαν οι ευθύνες της τότε διοίκησης και αναζητήθηκαν οι ευθύνες της προ-προηγούμενης διοίκησης».
Τον Ιούλιο, πρόσθεσε, όταν ανακεφαλαιοποιήθηκε η Τράπεζα έλαβε 1,8 δις ενώ χρειαζόταν 2,2. Αν δεν γινόταν η αγορά των ελληνικών ομολόγων δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα, σημείωσε.
Όταν έγινε η αξιολόγηση, που δεν έγινε από τον οίκο που πρότεινα αλλά από έναν οίκο συνδεδεμένο με τον κ. Σαρρή, το πόσο ήταν κατά 700 εκ. ευρώ περισσότερα από ότι θα έπρεπε, ανέφερε.
Υποστήριξε ότι οι άνθρωποι του Ορφανίδη εκτόξευσαν τον ΕΛΑ από 3 δις σε 9δις.
Ο όμιλος Λεπτού, το 2012 ξαναπήρε φρέσκα δάνεια 222 εκ ενώ δεν είχε να πληρώσει ούτε τα δεδουλευμένα. Πού είναι οι πολιτικοί να βγούνε να φωνάζουνε για το ακάλυπτο δάνειο; Πού είναι ο Γενικός Εισαγγελέας; Αυτό το δάνειο ήταν ακάλυπτο από τη στιγμή που δόθηκε
«Ντροπή σε όλο το σύστημα»
Αναφέρθηκε παράλληλα σε «μικρά ανθρωπάκια με μεγάλη γλώσσα».
Δήλωσε περήφανος διότι «όταν εκλήθην να συμπράξω με το διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Κύπρου, δεν το έκανα».
Πρόσθεσε ότι «το 2008 ο κ. Λεπτός παρουσιάστηκε στη Λαϊκή και ζήτησε δάνειο 100 εκ ευρώ, συνοδευόμενος με μετέπειτα υπουργό και επικοινώνησε μαζί μου σημερινός αρχηγός κόμματος. Τότε δεν ήταν Αρχηγός κόμματος».
Δεν εγκρίναμε το δάνειο, συμπλήρωσε, «και μου είπαν ότι κινδυνεύει η Τράπεζα να γίνει εχθρός τους συστήματος».
Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον κ. Ζολώτα, απάντησε ότι «δεν τον ξέρω τον Ζολώτα. Έλαβε μέρος σε μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Παναθηναϊκού όπως έλαβαν μέρος και πολλοί άλλοι. Αυτό τον κάνει φίλο μου και συνεργάτη μου; Πήρε δάνεια με τεράστιες εξασφαλίσεις όταν τα πήρε. Αργότερα έπεσε η αξία των εξασφαλίσεων».
Πρόσθεσε, «είχα κάνει τηλεφωνήματα στον Χριστόφια πριν από τη δραματική συνεδρία του Eurogroup όταν ο πρώην πρόεδρος δέχθηκε κούρεμα του ελληνικού χρέους χωρίς εξασφαλίσεις. Δεν καταλάβαινε. Είχε καλές προθέσεις ο άνθρωπος αλλά δεν καταλάβαινε».
«Κραυγαλέα παραδείγματα»
Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, «όταν δόθηκαν για κούρεμα τα ελληνικά ομόλογα, μεταξύ των άλλων, η Διοίκηση Σαρρή έδωσε για κούρεμα και ομόλογα που ήταν κάτω από το αγγλικό δίκαιο, που δεν υπήρχε κανένας λόγος να κουρευτούν. Αυτό προκάλεσε ζημιά 83 εκ.».
Πρόσθεσε ότι «το Δεκέμβριο του 2012 έγινε μια πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση να ξαναγοράσει ότι ομόλογο υπήρχε στο 32% της αξίας του. Επειδή καταλαβαίνουν οι ελληνικές τράπεζες ότι η αξία των ομολόγων θα ανέβαινε, δεν το δέχθηκαν και ζήτησαν νομοθετική κάλυψη από την ελληνική βουλή ότι δεν θα διωχθούν για το αδίκημα της απιστίας για παράνομη πράξη και τότε θα τα δώσουμε. Καλύπτονται και τα δίνουν».
Συμπλήρωσε ότι «η Λαϊκή ζήτησε τη θέση του ‘treasury’: ‘να τα δώσουμε ή να μην τα δώσουμε;’. Δεν είχαν υποχρέωση να τα δώσουν. Και η απάντηση ήταν ‘όχι’. Υπάρχει έγγραφη εισήγηση να μην τα δώσετε. Και τα έδωσαν. Προκλήθηκε ζημιά στη Λαϊκή 400 εκ. Αυτοί οι άνθρωποι στην ουσία πετάξανε 500 εκ. επειδή ήταν αδαείς».
«Η τράπεζα λειτουργούσε για έξι μήνες χωρίς σχέδιο»
Οι άνθρωποι που μας διαδέχθηκαν το 2008, είπε, πήγανε και πήρανε 1, 8 δις κρατική ενίσχυση τον Ιούνιο. Τότε έλεγαν ότι θα μπορούσαν να βρουν τα χρήματα από ξένους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι θα είχαν ένα επιχειρηματικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα έπαιρναν από ξένους επενδυτές σε σχέση με το πώς θα προχωρούσαν με την τράπεζα».
Όταν πήραν το 1,8 δις, σημείωσε, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. «Η δική σας η Βουλή ενέκρινε 1.8 δις χωρίς σχέδιο. Η διοίκηση της Λαϊκής υπέβαλε στις 31.8.2012 στην Κεντρική Τράπεζα η οποία και το υπέβαλε στα ευρωπαϊκά όργανα στις 13.3.2013. Δηλαδή, μία μέρα προτού πτωχεύσει η Κύπρος. Η τράπεζα λειτουργούσε για έξι μήνες χωρίς σχέδιο».
21 προβληματικά δάνεια στη Λαϊκή
Ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι υπήρχαν 21 δάνεια που παρουσίαζαν πρόβλημα και πως επί ενάμισι χρόνο οι Διοικήσεις της Λαϊκής ούτε μίλησαν με τους πελάτες για να κάνουν αναδιοργάνωση των εν λόγω δανείων, ούτε τους κυνήγησαν νομικά για να τους πιέσουν.
«Η Pimco μεγάλωσε τις προβλέψεις»
Υποστήριξε ότι όλα τα πιο πάνω, τα γράφανε ως προβλέψεις, «που δεν ήτανε, τελικά» και πως τα δάνεια αυτά τα πήρε η Pimco και είπε πως δεν εξυπηρετούνται, μεγάλωσε τις προβλέψεις και τα πήρε η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνοντας κέρδη €3.5 δις.
«Μόνοι σας καταστραφήκατε»
Σε ό,τι αφορά τα αξιόγραφα, ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι οι διοικήσεις δεν φέρουν καμία ευθύνη για την έκδοσή τους. «Την περίοδο που εκδώσαμε αξιόγραφα κάναμε αύξηση κεφαλαίου… βάζαμε λεφτά και από την τσέπη μας», πρόσθεσε.
«Έχασα κι εγώ χρήματα»
Μάλιστα, ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει χάσει άμεσα και έμμεσα χρήματα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.
«Δεν έχω κάνει ούτε μία παράνομη πράξη στη ζωή μου», είπε στο τέλος ο κ. Βγενόπουλος.
Στα πύρα Βγενοπουλου βρέθηκε και ο τέως Διοικητής της Κεντρικής, αφού όπως είπε, σε περιπτώσεις οπού διακυβεύονταν δισεκατομμύρια σε βάρος της Κύπρου ούτε καν έμπαινε στον κόπο να διαπραγματευτεί, αλλά ανέθετε το ρόλο αυτό σε παιδαρέλια, κατά την έκφραση του.
Στο μεταξύ ο πρώην μη εκτελεστικός πρόεδρος της Λαϊκής έπλεξε το εγκώμιο του Νίκου Αναστασιάδη.