Ο ψευδο-υπουργός Ναμί μίλησε και είπε

Article featured image
Article featured image

Επισκέψεις υψηλού επιπέδου από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ αναμένονται στην Κύπρο για την στήριξη των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τον λεγόμενο «ΥΠΕΞ» Οζντίλ Ναμί, ο οποίος αναφέρει ότι εκτός από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Στέφαν Φούλε θα επισκεφθούν το νησί και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ίσως ο Μανουέλ Μπαρόζο από την ΕΕ. Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Χουριέτ, ο Οζντίλ Ναμί είπε ακόμη  ότι θα επισκεφθεί το νησί και ο βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν. Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε επίσης ότι οι ρυθμίσεις για το εδαφικό όπως είχαν συμφωνηθεί στο σχέδιο Ανάν σήμερα δεν είναι δυνατές, προσθέτοντας ότι πέρασαν 10 χρόνια από τότε, έγιναν επενδύσεις και πλέον είναι δύσκολο να επιστραφούν κάποιες περιοχές.

Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ακόμη πως έπειτα από θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος, τώρα άρχισε να υπάρχει ανησυχία για την αργή διαδικασία. «Ακόμη διατηρώ την αισιοδοξία μου αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι έπειτα από το κοινό ανακοινωθέν άρχισα να ανησυχώ. Και ο λόγος που ανησυχώ είναι επειδή η διαδικασία δεν προχωρά με την ταχύτητα που θα ήθελα».

Ανέφερε ότι έπειτα από το κοινό ανακοινωθέν θα έπρεπε να υπάρξουν εντατικές επαφές, να γίνουν θετικές δηλώσεις και κοινές εκδηλώσεις. «Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Αντί αυτού, οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται μια φορά τον μήνα. Αυτό προκάλεσε απογοήτευση. Ο διαπραγματευτής μας πρότεινε να συναντώνται δύο φορές τη βδομάδα τουλάχιστον, αρχικά αυτό έγινε αποδεχτό από την ε/κ πλευρά και μετά είπαν μόνο μια φορά την βδομάδα. Ως τ/κ πλευρά, το βλέπουμε ως μια κίνηση της ε/κ πλευράς για να επιβραδύνουν τις συνομιλίες», είπε ο Ναμί.


Προτείνω οι ηγέτες να συναντώνται μια φορά κάθε δύο βδομάδες και οι διαπραγματευτές μια φορά κάθε δύο μέρες.


Προτείνει ακόμη τον σχηματισμό ομάδων εργασίας για τα θέματα στα οποία γίνεται αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν. Αναφέρει ότι πρέπει να σχηματιστούν τεχνικές ομάδες εργασίας για τα θέματα της υγείας, του εμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος οι οποίες να συναντώνται κάθε μέρα. Επίσης, προτείνει να γίνουν πιο συχνές οι χιαστές επισκέψεις σε Άγκυρα και Αθήνα, καθώς και να γίνουν επισκέψεις από Άγκυρα και Αθήνα στο νησί.

Πρέπει επίσης να γίνονται πιο συχνές επισκέψεις στήριξης από ΕΕ και ΗΠΑ. Ο κ. Ναμί είπε ακόμη ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε την αποναρκοθέτηση ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Πέραν αυτού μπορεί να γίνει και συμφωνία η οποία να καλύπτει την σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Πρέπει να δοθεί άδεια στους Τ/Κ να περνούν τα εμπορικά τους οχήματα και τα εμπορεύματά τους στο νότο. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός και η εκπαίδευση. Πρέπει να σχηματιστεί μια ενωμένη επιτροπή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλα αυτά προτάθηκαν αλλά δεν υπήρξε απάντηση από την ε/κ πλευρά», ανέφερε.

 

Για το εδαφικό είπε ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν από τώρα ποια χωριά και ποια εδάφη θα επιστραφούν.


Ο χρόνος περιορίζει αυτές τις ρυθμίσεις. Πέρασαν 10 χρόνια από το σχέδιο Ανάν και σε εκείνες τις περιοχές υπήρξαν πρόσφατα νέες υποδομές και υπήρξε εγκατάσταση. Πλέον δεν υπάρχει σχεδόν η δυνατότητα να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις. Όσο περνά ο καιρός η πιθανότητα μειώνεται ακόμη περισσότερο.



Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ