Πειρατικά λογισμικά: Εξοικονόμηση χρημάτων ή σοβαρές ζημιές στους υπολογιστές;

Article featured image
Article featured image

Σοβαρές είναι οι ζημιές τις οποίες προκαλούν οι ίδιοι οι χρήστες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές επιλέγοντας να εγκαθιστούν πειρατικά λογισμικά με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων.

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι χρήστες αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ περισσότερα για την επιδιόρθωση βλαβών που προκαλούνται στους υπολογιστές τους λόγω κακόβουλων λογισμικών (virus) που εγκαθιστούν μέσω των πειρατικών προγραμμάτων.

Με δεδομένο ότι στην Κύπρο το ποσοστό πειρατείας αγγίζει το 48%, η Microsoft Κύπρου με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο καμπάνιας για ευαισθητοποίηση των χρηστών, πραγματοποίησαν διαγωνισμό για τη δημιουργία βίντεο με θέμα την αντι-πειρατεία και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ο διαγωνισμός κάλεσε ομάδες φοιτητών να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους 40 δευτερολέπτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ανακοίνωση των νικητών, που διοργανώθηκε από τη Microsoft και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,  o Χριστόφορος Χριστοφόρου, License Compliance Manager της Microsoft Κύπρου, εξήγησε ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε ως «κοινή πρωτοβουλία της Microsoft και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία εμπίπτει στη διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης ‘Play it Safe’ της Microsoft που έχει ως στόχο να αναδείξει τους κινδύνους της χρήσης πλαστού λογισμικού και τη σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Η Μαριάννα Καφαρίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πόπη Αριστείδου Λέκτορας στο τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ευχαρίστησαν την Microsoft Κύπρου για την ευκαιρία που έδωσε στους φοιτητές να εργαστούν σε ένα αληθινό εμπορικό project και εξήγησαν τη δημιουργική διαδικασία σημειώνοντας: «Η Microsoft Κύπρου μάς προκάλεσε να παρουσιάσουμε μηνύματα σχετικά με την καταπολέμηση της πειρατείας και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, με την παραγωγή ενός μικρού βίντεο. Το θέμα ερμηνεύτηκε οπτικά από τρεις ομάδες φοιτητών του τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων».

Στην τελετή απονομής προβλήθηκαν όλες οι συμμετοχές, ενώ ανακοινώθηκε και βραβεύτηκε η νικήτρια ομάδα της οποίας τα μέλη έλαβαν ως έπαθλο από ένα κινητό τηλέφωνο Windows 8 Lumia 820.

Φέτος, η Microsoft στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σε σχέση με τους κινδύνους που φέρει η χρήση πειρατικού λογισμικού όπως τις καταστροφικές οικονομικές και προσωπικές επιπτώσεις του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, την κλοπή ταυτότητας, απώλεια δεδομένων ή και τις επιθέσεις ιών. Η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία προωθεί επίσης τα οφέλη της χρήσης γνήσιου λογισμικού τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια και συνολικά καλύτερη εμπειρία για το χρήστη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της Microsoft για τη βελτίωση της ασφάλειας των καταναλωτών της, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.play-it-safe.net και www.microsoft.com/security


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ