Με αφορμή το δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό για την ομοφοβία και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων Κύπρου, με την οποία τάσσονται κατά του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την ομοφοβία, o Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να τοποθετηθεί επίσημα και να εκφράσει δημόσια τη θέση του και τις προθέσεις του για την ομοφοβία στην εκπαίδευση.
«Ζητούμε επίσης, άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας τη θέσπιση και εφαρμογή πολιτικής ενάντια στον εκφοβισμό στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου.
Θεωρούμε ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι μία ομάδα εκπαιδευτικών Θεολόγων εκφράζει απόψεις που αντίκεινται στη φιλοσοφία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος και εκκολάπτει πεποιθήσεις και συμπεριφορές που ίσως καταστούν επικίνδυνες για έναν αριθμό μαθητών. Επιθυμούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο αυτές οι θέσεις εκπροσωπούν το σύνολο ή μία μεμονωμένη ομάδα θεολόγων.
Ως Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, ένας οργανισμός που δραστηριοποιείται και πρωτοπορεί εδώ και 42 χρόνια σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων, δηλώνουμε διαθέσιμοι να στηρίξουμε, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, το Υπουργείο, προσφέροντας την εμπειρογνωμοσύνη και τους εκπαιδευτές μας για την προώθηση καλών πρακτικών και για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής κατά της ομοφοβίας.
Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου θα πρέπει να παραμένει ελεύθερη από ιδεολογικές, και δογματικές κατευθύνσεις, προσηλωμένη στο στόχο της να προάγει δημοκρατικά πρότυπα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και να λειτουργεί ως ασπίδα ενάντια στην προκατάληψη, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Θέσεις και στάσεις εχθρικές προς αυτές τις αρχές θέτουν σε κίνδυνο όλα τα παιδιά».
Εκφοβισμός
Ο εκφοβισμός μαθητών και των εκπαιδευτικών στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της έκφρασης του κοινωνικού φύλου, προστίθεται, είναι συχνό φαινόμενο στα σχολεία μας όπως αποτυπώνεται στην ποιοτική έρευνα που διενεργήθηκε το 2012. Η έρευνα καταγράφει μαρτυρίες εκπαιδευτικών μέσα από το φακό των οποίων ο εκφοβισμός ΛΟΑΤ μαθητών εκφράζεται στο λόγο, στις αντιλήψεις και στη συμπεριφορά τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας «Ασπίδα κατά της ομοφοβίας στην εκπαίδευση», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και περιλάμβανε την εκπαίδευση 90 εκπαιδευτικών στα θέματα του κοινωνικού φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
«Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν εξέφρασαν την ανάγκη να υπάρξουν ανάλογες εκστρατείες σε μόνιμη βάση αλλά και τη θέσπιση πολιτικής και εφαρμογής στρατηγικών, ώστε η πρόληψη και η καταπολέμηση της ομοφοβίας στα σχολεία να γίνεται με συστηματικό τρόπο και το Υπουργείο να είναι σε θέση να στηρίζει τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς».