Τα πασσαλάκια της παλιάς Λεμεσού «ζωντανεύουν»

Article featured image
Article featured image

Πριν από μερικές μέρες οδηγούσα στους Άγιους Ομολογητές, στο στενό που καταλήγει στην ταβέρνα Αχίλλειον και το Πολιτιστικό Εργαστήρι. Μου έκαναν εντύπωση δύο ποδηλατοστάτες, οι οποίοι δεν ήταν γκρι ή σκουριασμένοι. Είχαν ωραία χρώματα, γιατί προφανώς κάποιος σκέφτηκε εντελώς «έξω από το κουτί».

 

Σήμερα το πρωί, είχα λάβει ένα email για μια εκδήλωση που θα γίνει στους Άγιους Ομολογητές, τη «Γιορτή της Γειτονιάς». Οπότε, πέραν από το υλικό για την εν λόγω εκδήλωση που θα γίνει στις 13 Ιουνίου, ζήτησα από την Μαρίνα στο Πολιτιστικό Εργαστήρι των Αγίων Οµολογητών, αν είχε την καλοσύνη να μου στείλει κάποιες φωτογραφίες από τους συγκεκριμένους ποδηλατοστάτες (κύρια φώτο) που βρίσκονται έξω ακριβώς από την είσοδο του κτιρίου τους.

«Τους ζωγράφισαν δυο εθελοντές μας» μου λέει. Και μου στέλνει στο email τα ονόματά τους. Morgane Alonzo από Γαλλία και Andrea Martin από Ισπανία.

Και προτού έρθει το μεσημέρι, σε ένα άλλο email παίρνω μια ανοικτή πρόσκληση από τον Δήμο Λεμεσού για εικαστική παρέμβαση στα πασσαλάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης. Σύμπτωση;

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λεμεσού μας ενημερώνει ότι θα προχωρήσει με την ιδέα του Εύη Μιχαηλίδη, ενός πολίτη ο οποίος με γνώμονα την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου πρότεινε την φιλοτέχνηση των μικρών πασσάλων, που τοποθετήθηκαν για την αποτροπή της στάθμευσης αυτοκινήτων στα πεζοδρόμια και την απρόσκοπτη διακίνηση των πεζών.

«Επιδίωξη μας είναι να δοθεί η ευκαιρία σε καλλιτέχνες να εμπνευστούν, να δημιουργήσουν και να αφήσουν διάχυτο το στίγμα της εικαστικής τους παρέμβασης».

Παράλληλα ο Δήμος επιδιώκει (μέσω αυτής της δράσης) την σύσφιξη των σχέσεων με τους δημιουργούς, ώστε η αισθητική αναβάθμιση να επεκταθεί σε όσο το δυνατό περισσότερες δραστηριότητες της Λεμεσού.

Ο Δήμος Λεμεσού καλεί λοιπόν τους εικαστικούς δημιουργούς της Λεμεσού, που ενδιαφέρονται να επιμεληθούν καλλιτεχνικά τα πασσαλάκια σε πεζοδρόμια του ιστορικού κέντρου της πόλης μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής ή του graffiti, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουλίου 2014, στέλνοντας οπτική ή σύντομη λεκτική περιγραφή της πρότασης τους, καθώς και καταγραφή των υλικών τους, που να συνοδεύεται από έναν προϋπολογισμό του κόστους των υλικών ανά δέκα πασσαλάκια.



Σε ορισμένα σημεία της παλιάς Λεμεσού υπάρχουν ήδη κάποια φιλοτεχνημένα πασσαλάκια

(πηγή
φωτογραφίας: lemesos-blog.com)

Η δημιουργία των καλλιτεχνών θα είναι αφιλοκερδής. Πρόθεση του Δήμου Λεμεσού είναι να προμηθεύσει τα υλικά στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη και το συνολικό κόστος του έργου.

Ο καθορισμός και η κατανομή των σημείων θα γίνει από τον Δήμο σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον που θα επιδειχθεί.

Σημειώνεται ότι οι εσοχές στα πασσαλάκια θα φέρουν φωσφορίζουσα λωρίδα, η οποία δεν θα πρέπει να επιζωγραφισθεί. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η προστασία των γύρω χώρων (πεζοδρόμια, δρόμος, παγκάκια, κτίρια και άλλα στοιχεία εξωτερικής επίπλωσης) από μπογιές και άλλα υλικά κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής επεξεργασίας. Αυτό αποτελεί ευθύνη του κάθε εικαστικού που θα συμμετέχει στο εγχείρημα.

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος να σταλούν στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού, στο email culturaldep@limassolmunicipaol.com.cy ή στην ταχυδρομική διεύθυνση: Δήμος Λεμεσού, Τ.Θ. 50089, 3600  Λεμεσός.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ