Οι μούσες του Woody Allen

Article featured image
Article featured image

Από την Diane Keaton στην Emma Stone, ο ιδιόρρυθμος Νεοϋρκέζος σκηνοθέτης ξέρει πολύ καλά να επιλέγει τις πρωταγωνίστριες του.

 

Νευρωτικός, παράξενος, κυκλοθυμικός, εκκεντρικός και εγωκεντρικός, ο Woody Allen είναι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του πλανήτη. Ιδιοφυία ή (πα)τέρας; Θύτης ή θύμα; Είτε τον λατρεύεις ως σκηνοθέτη, είτε τον βρίσκεις απλά υπερτιμημένο, ο Woody Allen συγκαταλέγεται (δικαίως) ανάμεσα στους κορυφαίους κινηματογραφιστές της σύγχρονης εποχής. Λάτρης του γυναικείου φύλου, με τις ταραχώδεις σχέσεις του να έχουν αφήσει εποχή, ένα είναι το σίγουρο: κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητα του Allen να επιλέγει (και να αναδεικνύει μέσα από τις ιστορίες του) τις σωστές πρωταγωνίστριες!

Diane Keaton

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στην ταινία ‘Play it Again Sam’ (1972) και έζησαν έναν μεγάλο έρωτα τη δεκαετία του 1970. Ο Allen σκηνοθέτησε την Diane Keaton στις ταινίες ‘Sleeper’, ‘Love and Death’, ‘Annie Hall’ (όπου κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου), ‘Interiors’ και ‘Manhattan’. Μετά το ‘Manhattan’, η Keaton και ο Allen διέκοψαν την επιτυχημένη τους συνεργασία και έτσι η ηθοποιός διεύρυνε τους κινηματογραφικούς της ορίζοντες. Η στενή τους φιλία διατηρείται ακόμα και σήμερα. Μάλιστα, πρόσφατα τον υποστήριξε δημόσια μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε εις βάρος του για την υπόθεση βιασμού της υιοθετημένης κόρης του, Dylan Farrow.





Mia Farrow

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Ένας θυελλώδης έρωτας με ολέθρια αποτελέσματα. Η Mia Farrow πρωταγωνίστησε σε 12 ταινίες του Woody Allen, με πιο γνωστές τις ‘Hannah and Her Sisters’ το 1985 και ‘Alice’ το 1991. Το 1992 το ζευγάρι χώρισε με επεισοδιακό τρόπο και μέχρι σήμερα ο μεταξύ τους ‘πόλεμος’ δεν λέει με τίποτα να κοπάσει! Ο λόγος; Μετά από δώδεκα χρόνια συμβίωσης, η Farrow είχε ανακαλύψει ότι υπήρχε μυστικό ειδύλλιο μεταξύ του Allen και της 19χρονης (τότε) κόρης της Soon-Yi Preven, την οποία είχε υιοθετήσει στη Νότια Κορέα. Τον κατηγόρησε ότι παρενοχλούσε τη Soon-Yi σεξουαλικά από τότε που ήταν ανήλικη, ενώ ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον του, κατηγορώντας τον παράλληλα (ακόμα και ως σήμερα) για σεξουαλική κακοποίηση και της δικής τους υιοθετημένης κόρης, Dylan Farrow. Σήμερα, περισσότερα από 20 χρόνια αργότερα, ο Allen και η Soon-Yi είναι ακόμα παντρεμένοι και έχουν υιοθετήσει δύο παιδιά.





Scarlett Johansson

Ο Allen είχε πει για την Scarlett Johansson ότι ‘ξεχειλίζει από σεξουαλικότητα, αλλά έχει τις υποκριτικές ικανότητες όχι μιας τυχαίας κουκλίτσας, αλλά μιας ουσιαστικής ηθοποιού’. Η σαγηνευτική χυμώδης ξανθιά συνεργάστηκε με τον νευρωτικό σκηνοθέτη στις ταινίες ‘Match Point’, ‘Scoop’ και ‘Vicky Cristina Barcelona’, κερδίζοντας δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα. Η Johansson στάθηκε και αυτή με τη σειρά της στο πλευρό του Woody Allen μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου για την υπόθεση βιασμού της Dylan Farrow, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη κίνηση της, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι δεν βλέπει το λόγο να μην ξανασυνεργαστεί μαζί του.



 

Penelope Cruz

Μόνο ο Woody Allen κατάφερε εκτός από τον Pedro Almodóvar να αναδείξει τις ερμηνευτικές χάρες της Ισπανίδας καλλονής. Η Penelope Cruz κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ (η μοναδική Ισπανίδα ηθοποιός που κατάφερε να αποσπάσει το εν λόγω βραβείο στην ιστορία του θεσμού) για την εξαίσια ερμηνεία της στο ‘Vicky Cristina Barcelona’, ενώ συμμετείχε και στο αδιάφορο ‘To Rome with Love’. Μάλιστα το κάστινγκ της για το ρόλο της Maria Elena κράτησε κάτω από ένα λεπτό! ‘Με είχαν προειδοποιήσει ότι η συνάντηση μας δεν θα κρατούσε πολύ, αλλά πίστεψα ότι αυτό σήμαινε μισή ώρα. Αντίθετα μου μίλησε για 40 δευτερόλεπτα. Ήταν η συντομότερη συνάντηση που είχα ποτέ με σκηνοθέτη’ είπε η Cruz μετά την πρώτη της επαφή με τον Allen.



 

Cate Blanchett

Συνάντηση κορυφής! Σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω αν η ηθοποιός πρέπει να ευγνωμονεί τον σκηνοθέτη ή το αντίθετο. Μετά την μακροχρόνια τουρνέ του στην Ευρώπη, ο Woody Allen επέστρεψε στη γενέτειρα του Νέα Υόρκη και η πολυτάλαντη Cate Blanchett πρωταγωνίστησε για πρώτη φορά σε ταινία του. Ρεσιτάλ ερμηνείας; Ναι! Το αποτέλεσμα ήταν απλά μοναδικό! Η Αυστραλή ηθοποιός σάρωσε όλα τα βραβεία για την ερμηνεία της στο ‘Blue Jasmine’ και κέρδισε, μεταξύ πολλών άλλων, τη Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.



 

Emma Stone

Αυτή τη συνάντηση την περιμένουμε πως και πως! Η 25χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός είναι η νέα μούσα του ιδιόρρυθμου Νεοϋρκέζου σκηνοθέτη! Στη ρομαντική κομεντί εποχής ‘Magic in the Moonlight’ που θα προβληθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Αύγουστο, η Emma Stone, στο πλευρό του Colin Firth, υποδύεται το ρόλο ενός μέντιουμ, της Sophie, που ζει στη Νότια Γαλλία του 1920. Μάλιστα, φαίνεται ότι η μεταξύ τους χημεία έδεσε τόσο πολύ, που η Stone θα πρωταγωνιστήσει και στην επόμενη (ατιτλοφόρητη ακόμα) ταινία του Woody Allen με συμπρωταγωνιστή τον (επίσης ιδιόρρυθμο) Joaquin Phoenix!

Info: Ο Woody Allen πρωταγωνιστεί στην ταινία «Fading Gigolo» του John Turturro που κάνει πρεμιέρα στις 4 Ιουλίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ