Πάμεν που Ξαρκής!

Article featured image
Article featured image

«Πέρσι δεν ήξερα αν θα πατήσει άνθρωπος. Ήμουνα στην τέντα μου και ξαφνικά ακούω αυτοκίνητα να παρκάρουν. Βγαίνω και βλέπω άτομα να στήνουν σκηνές. Η αυλή του σχολείου γέμισε! Ακριβώς εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι όντως θα γίνει το φεστιβάλ».

 

Στο περσινό Ξαρκής δεν πήγα. Δεν είχα καταλάβει καν περί τίνος πρόκειται. Έβλεπα εκ των υστέρων τις φωτογραφίες και προσπαθούσα «αποκωδικοποιήσω» την φάση. Μια πολύ καλή φίλη, που είχε πάει, μου έλεγε για το vibe. Και για την απτή εμπειρία που είχε με τις διάφορες παραδοσιακές τέχνες που δύσκολα συναντάμε πλέον. Μου έλεγε για μια προσπάθεια από τους διοργανωτές να «εκμοντερνίσουν» αυτές τις τέχνες, εμπλέκοντας στη διαδικασία σύγχρονους σχεδιαστές. Μου έλεγε για τα ωραία gigs με live σχήματα και DJs, για τα πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια, για τις ομορφιές του Άρσους και των ανθρώπων του, για τη συναναστροφή με αγνώστους που όμως είχαν ανοίξει την καρδιά τους για όσο διαρκούσε το φεστιβάλ, για το ωραίο κλίμα στο camping (που φέτος αναβαθμίζεται), για την ουσιαστική επικοινωνία. Συνομιλώντας πριν λίγες μέρες με την εμπνεύστρια και διοργανώτρια του φεστιβάλ, την Χριστίνα Σκαρπάρη, κατάλαβα ότι, στην ουσία, αυτό είναι το «Ξαρκής».


«Στην ουσία πρόκειται για μια εκδήλωση που, έστω για λίγες ώρες, μπορεί να σε κάνει να νοιώσεις καλά για την ταυτότητα σου και τον εαυτό σου»


Η Χριστίνα είναι μόλις 25 και πρόσφατα τελείωσε τις σπουδές της στο Central Saint Martins. Στο πλαίσιο ακριβώς των σπουδών της και συγκεκριμένα ως project για το μεταπτυχιακό της για «Communication Design», διοργάνωσε πέρσι το πρώτο φεστιβάλ «Ξαρκής», ενώ σε λίγες μέρες υλοποιεί μαζί με τους συνεργάτες της -και πάλι στο Άρσος- το δεύτερο. Αυτή ήταν η αφορμή για τη συνάντηση και την κουβέντα μας, αν και κατά βάθος περισσότερο ήθελα να γνωρίσω επιτέλους την πολύ ευγενική, δυναμική και δραστήρια κοπέλα που ήταν στην άλλη άκρη του τηλεφώνου. Λίγο το ‘χεις να είσαι μόνο 24-25 και να μπορείς να συντονίζεις τόσο κόσμο, διατηρώντας σε όλες τις φάσεις το χαμόγελο και μια καλή διάθεση;

 



 

«Ξαρκής σημαίνει ξανά από την αρχή, το λέμε όμως και σε κάποιον που καθυστερεί, αργεί ή τηρεί αργία. ‘Ξαρκείς’ του λέμε. Έχει διπλή ανάγνωση. Στην ουσία πρόκειται για μια εκδήλωση που, έστω για λίγες ώρες, μπορεί να σε κάνει να νοιώσεις καλά για την ταυτότητα σου και τον εαυτό σου».

Η ιδιαιτερότητα του Ξαρκής είναι η εξής: ένας παραδοσιακός παραγωγός, για παράδειγμα, μπορεί να δουλέψει με έναν contemporary designer και αυτό το εργαστήριο, όπου ουσιαστικά η παράδοση έρχεται στα μέτρα των νέων, μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε. Επιπλέον, το διήμερο Ξαρκής εμπλουτίζεται και με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με live σχήματα και DJs, αλλά και πολλές άλλες όμορφες δραστηριότητες.

 



Στο φετινό φεστιβάλ, εξηγεί το δελτίου μέσω του οποίου οι διοργανωτές επικοινωνούν το event, θα επικεντρωθούμε σε θεματικές όπως είναι η διασταύρωση κλάδων και οι εναλλακτικές διαδικασίες μάθησης. Η έννοια της διασταύρωσης κλάδων παρουσιάστηκε στο πρώτο φεστιβάλ Ξαρκής, πέρσι. Εκεί, διάφορα εργαστήρια είχαν ως στόχο τη διεύρυνση των ορίων των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής μέσω της συνεργασίας των μελών της τοπικής κοινότητας και σύγχρονων σχεδιαστών.

Στην ουσία, «κάνουμε matchmaking process» μου εξηγεί η Χριστίνα. «Θέτουμε το ερώτημα, ‘ποιος παραδοσιακός παραγωγός θα μπορούσε να δουλέψει με ένα νεαρό καλλιτέχνη, για παράδειγμα, με έναν contemporary designer;’».

Και από αυτό προκύπτει ένα ενδιαφέρον εργαστήριο, ανοικτό για τον καθένα. «Ναι μεν στο φεστιβάλ διδάσκουν ειδικοί, δεν είναι όμως ανάγκη να είσαι γλύπτης, για παράδειγμα, για να συμμετάσχεις σε ένα εργαστήριο γλυπτικής. Εξάλλου, σκοπός δεν είναι να γίνεις master σε κάτι και ούτε μπορεί να επιτευχθεί αυτό στο χρόνο που έχεις, απλώς θα πάρεις μια γεύση» διευκρινίζει η Χριστίνα.

 



 

Το φεστιβάλ πετυχαίνει και κάτι ακόμα. «Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στα περσινά εργαστήρια, φέτος θα έχουν ρόλο εισηγητή, όπως για παράδειγμα οι Σωκράτης Σωκράτους και Σάββας Καττάμης, με το εργαστήρι φυσικής δόμησης. Η ιδέα είναι να κτίσουμε ένα παγκάκι που θα μείνει στο χωριό, ενώ θα εμπλέξουμε και τους χωριανούς με κάποιο τρόπο. Ο κοινοτάρχης του Άρσους, για παράδειγμα, ο οποίος γράφει πολύ όμορφα, είχε γράψει ένα ποίημα για το χωριό και θα ‘θελα να βάλουμε αυτό πάνω στο παγκάκι. Κάτι ωραίο μέσα από το οποίο θα θυμόμαστε αλλά και θα μας θυμούνται».


«Δεν νομίζω να μαζέψουμε ποτέ 15 χιλιάδες άτομα και δεν πειράζει κιόλας. Σημασία έχει ότι σου δίνεται η ευκαιρία να πεις ‘καλημέρα’ σε αυτόν που θα ‘ρθει, αλλά και να έχεις μια πιο ουσιαστική προσωπική επαφή μαζί του».


Και η συνέχεια;

«Ακόμα δεν πετύχαμε κάτι σπουδαίο, κάναμε απλώς μια καλή αρχή. Μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται κάτι και ίσως εξελιχθεί και σε άλλους τομείς. Τα θέματα που συζητούμε μέσα από το φεστιβάλ, μιλάνε για βιωσιμότητα στην Κύπρο, κοινωνική και οικονομική. Η ιδέα είναι να εμπνεύσουμε τον κόσμο ούτως ώστε να χρησιμοποιήσει κάποιες από αυτές τις αρχές και στην καθημερινή του ζωή.

Ένα από τα περσινά εργαστήρια, για παράδειγμα, αφορούσε στο souvenir design. Η ιδέα πίσω απ’ αυτό ήταν να δημιουργήσεις κάτι με national brand identity που ενδεχομένως θα βοηθήσει και τον τουρισμό της χώρας σου. Ένας φοιτητής engineering, ο οποίος δεν είχε καμιά σχέση με τέχνες art & design, είχε κάνει ένα φλυτζάνι του καφέ μέσα από το οποίο αναδύεται η Κύπρος. Και έπειτα, μετά το φεστιβάλ, άρχισε να κάνει mass production.

Επειδή, όμως, το project είναι εποχιακό, αφού προς το παρόν γίνεται μόνο μια φορά τον χρόνο, εννοείται ότι είναι απίθανο να σου προσφέρει ουσιαστική βοήθεια μες την καθημερινότητά σου. Στόχος μας όμως είναι, στο μέλλον, να δημιουργήσουμε κι άλλα projects που ξεφεύγουν από το απλό φεστιβάλ. Απλώς το ‘Ξαρκής’ είναι η έναρξη…

 



Μια ιδέα είναι να γίνει ένα αρχείο για τη προφορική ιστορία μας, με καταγραφή (βίντεο, συνεντεύξεις κλπ) τραγουδιών, «τσιαττιστών», ιστοριών… Έγιναν έρευνες, εννοείται, έγιναν ντοκιμαντέρ και γράφτηκαν βιβλία, θα θέλαμε όμως, ως ‘Ξαρκής’, να το πιάναμε από την αρχή ως το τέλος, δημιουργώντας ένα αρχείο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση πολλοί.

Άλλο project που σκεφτόμαστε να κάμουμε, είναι να ανασχεδιάσουμε τις ταμπέλες σε πολλά μνημεία, μουσεία, χωριά ή άλλες τουριστικές τοποθεσίες έτσι ώστε να επικοινωνούν καλύτερα το μήνυμα που θέλουν να σου δώσουν. Να ‘μιλούν’ καλύτερα στον επισκέπτη. Αυτό έχει να κάνει καλό ή κακό design. Καταρχήν, θα το παρουσιάσουμε στο φεστιβάλ σε θεωρητικό επίπεδο, σε ένα εργαστήριο που ονομάζεται ‘Σήμανση Χώρων’, εγώ μαζί με τη Δέσποινα Καννάουρου η οποία είχε και την πρωτοβουλία, ενώ στην πορεία θα θέλαμε, αν είναι δυνατό, να το υλοποιήσουμε κιόλας».

Η ουσία…

«Το ‘Ξαρκής’ δεν είναι τεράστιο event -αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό-, το θετικό όμως είναι ότι έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αρκετό κόσμο. Δεν νομίζω να μαζέψουμε ποτέ 15 χιλιάδες άτομα και δεν πειράζει κιόλας. Σημασία έχει ότι σου δίνεται η ευκαιρία να πεις ‘καλημέρα’ σε αυτόν που θα ‘ρθει, αλλά και να έχεις μια πιο ουσιαστική προσωπική επαφή μαζί του».



Εδώ θα βρεις το πλήρες πρόγραμμα για το τριήμερο 15-17 Αυγούστου

Επικοινωνία:

www.xarkis.com

97676011

www.facebook.com/xarkisfestival?ref=br_rs

xarkisfestival@gmail.com

Προπώληση εισιτηρίων: Λευκωσία > 7 κλειδιά, Χαράτσι Καφενείον | Λεμεσός > Στο Δρόμο, Σουσάμι 15.00-22.00 | The Tea Shop (Στο παντοπωλείο).

H συμμετοχή στο μουσικό πρόγραμμα και το camping δεν απαιτεί υποχρεωτική συμμετοχή στα εργαστήρια και το αντίστροφο. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει κατασκηνωτικός χώρος, εγκαταστάσεις για ντους και καθαριότητας, καθώς και πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο και ποτά προς πώληση.



Cover photo: Χρήστος Χατζιχρήστου (από το άλμπουμ Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος 2014)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ