Αυτός είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι 55 χρόνων και τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Οι στενοί του συνεργάτες τον αποκαλούν «Χότζα» που θα πει «δάσκαλος».
Μέχρι τα 40 του που μπήκε στην πολιτική ζούσε στην Κωνσταντινούπολη. Στο Λύκειο Αρρένων Κωνσταντινούπολης και το Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτζη, όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, δεν αναμείχθηκε με τα κοινά ούτε και είχε κοινωνική ζωή. Ήταν αφοσιωμένος στα βιβλία του και στην μελέτη του Πολιτισμού της Δύσης και της Ανατολής. Νεαρός του άρεσε να περπατά από την ισλαμική περιοχή του Φατίχ Κωνσταντινούπολης μέχρι το κέντρο της ιστορικής πόλης στο Σουλτάναχμέτ.
Στο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης είχαν μετακινηθεί με την οικογένειά του από την Κόνια μετά τον θάνατο της μητέρας του την οποία έχασε πολύ μικρός. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και την μητριά του την φώναζε μητέρα. Ο πατέρας του ήθελε ο γιος του να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και να αναλάβει το υφαντουργείο του. Τον έστειλε και στο Λονδίνο ένα χρόνο για να βελτιώσει τα αγγλικά του. Τον Αχμέτ Νταβούτογλου δεν τον ικανοποίησε ωστόσο η διοίκηση επιχειρήσεων και μπήκε στο τμήμα πολιτικών επιστημών, όπου έφτασε μέχρι και το διδακτορικό.
Το 1984 παντρεύτηκε τη Σαρέ, η οποία είναι γυναικολόγος και έκαναν δύο κόρες. Στις κόρες τους η Σαρέ έδωσε τα ονόματα και των «δύο μητέρων» του Νταβούτογλου. Το 1990 μετακόμισαν στη Μαλαισία και εγκαταστάθηκαν στην Κουάλα Λουμπούρ επειδή ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήθελε να συνεχίσει εκεί τη έρευνά του δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική κουλτούρα.
Το 1994 έγραψε το βιβλίο «Η πολιτιστική μεταστροφή και ο μουσουλμανικός κόσμος». Ακολούθησε το βιβλίο «Εναλλακτικά παραδείγματα». Από τη Μαλαισία επέστρεψε το 1995. Τον τίτλο του αναπληρωτή καθηγητή τον πήρε στην Τουρκία και μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Το 1999 έγινε καθηγητής και μπήκε στο νεοϊδρυθέν τότε Πανεπιστήμιο Μπεικέντ. Εκείνη την περίοδο έγραψε και το γνωστό του βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος».
Το 1980 γνωρίστηκε με τον Αμπτουλάχ Γκιουλ. Ένα άρθρο του προκάλεσε το ενδιαφέρον του Αμπτουλάχ Γκιουλ και άρχισαν να συναντιούνται συχνά. Με τον Ταγίπ Ερντογάν γνωρίστηκε πριν γίνει Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αλλά ήταν πιο κοντά στον Γκιούλ. Όταν ο Γκιουλ ανέλαβε Πρωθυπουργός το 2002 έγινε σύμβουλός του. Πήρε τον τίτλο του Πρέσβη.
Μετά που ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Ερντογάν παρέμεινε στη θέση του συμβούλου. Τότε ο Νταβούτογλου λειτουργούσε ως σκιώδης υπουργός εξωτερικών.
Ανέλαβε ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, στο Κυπριακό και στο πόλεμο στο Ιράκ. Στόχος του ήταν να εγκαταλείψει την πολιτική δύο τρία χρόνια αργότερα και να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή του καριέρα.
Ωστόσο, ούτε ο Ερντογάν ούτε και ο Γκιούλ συμφώνησαν με την αποχώρησή του και τελικά ανέλαβε ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική.
Πριν την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία είχε πάει στην Ουάσινγκτον και προετοίμασε την επίσκεψη. Ασχολήθηκε με το Συριακό, το Παλαιστινιακό και το Ισραήλ.
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι μυστικές συναντήσεις του με τον ηγέτη της Χαμάς Χαλίτ Μεσάλ.
Χαρακτηρίστηκε ως «νεοοθωμανός», χαρακτηρισμό που ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά.
Στόχος του ως Υπουργός Εξωτερικών, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, ήταν να κάνει την Τουρκία ηγέτιδα χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.