Πανέτοιμος φαίνεται να είναι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου για τη νέα θεατρική σεζόν που ξεκινά το Σεπτέμβριο, η οποία από ό,τι φαίνεται θα είναι γεμάτη πετυχημένες θεατρικές παραγωγές!
Στην Κεντρική Σκηνή του θα δούμε τις Όρνιθες του Αριστοφάνη, παράσταση την οποία παρακολουθήσαμε και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος τον περασμένο Ιούλιο. Στο έργο δυο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ανυπόφορη ζωή της Αθήνας για να συναντήσουν τον Τηρέα Τσαλαπετεινό. Εκεί γεννιέται η ιδέα της ίδρυσης μιας νέας πόλης, της Νεφελοκοκκυγίας στο αιθέριο βασίλειο των πουλιών με στόχο την υφαρπαγή της εξουσίας από το Δία και της μεταβίβασής της στα πουλιά. Αν και πείθουν τους φτερωτούς κατοίκους να χτίσουν και να οχυρώσουν μια πόλη μεταξύ ουρανού και γης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από παρείσακτους επισκέπτες αλλά και θεϊκούς πρεσβευτές. Η αναζήτηση της λύτρωσης που προτείνει ο ποιητής μέσω μιας ριζικής αλλαγής, όσο ουτοπική κι αν μοιάζει, αντανακλά την ενδόμυχη επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου να απεγκλωβιστεί από ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις. Να δημιουργήσει μια αλλιώτικη κοινωνία, χωρίς αδικίες, ανηθικότητες και υποκρισία. Τη μετάφραση του έργου έκανε ο Κ. Χ. Μύρης και τη σκηνοθεσία ο Βαρνάβας Κυριαζής.
Οι τελευταίες παραστάσεις του έργου θα δοθούν την Τετάρτη 10, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία, στις 20.30.
Η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ παρουσιάζει το έργο Αστερισμοί του Νικ Πέιν, σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. H Mάριαν και ο Ρόλαντ. Εκείνη θεωρητική φυσικός κι εκείνος μελισσοκόμος, συναντιούνται σ’ ένα φιλικό σπίτι κι έτσι αρχίζει η ερωτική τους ιστορία. Ή τουλάχιστον μια από τις πολλές πιθανότητες αυτής της ιστορίας. Γιατί σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, που μελετά η Μάριαν, στο κβαντικό πολυσύμπαν, κάθε επιλογή που έχεις κάνει, κάθε απόφαση που έχεις πάρει ή δεν έχεις πάρει στη ζωή σου, όλα αυτά συνυπάρχουν σ’ ένα αφάνταστα πολύπλοκο σύστημα από παράλληλα σύμπαντα. Στο φως αυτής ακριβώς της θεωρίας παρακολουθούμε τη σχέση των δύο χαρακτήρων, καθώς συναντιούνται /φτιάχνουν μια σχέση /δεν καταφέρνουν να φτιάξουν μια σχέση /κάνουν έρωτα /δεν κάνουν έρωτα /μένουν μαζί / απατούν ο ένας τον άλλο /ζουν μια μονογαμική σχέση /χωρίζουν /ξαναβρίσκονται κοκ. Διαφορετικές εκδοχές όπως τις υπαγορεύουν διαφορετικοί παράγοντες.
Το έργο κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ), την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, στο κτίριο του ΘΟΚ στις 20.30. Παραστάσεις θα δοθούν την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, στο κτίριο του ΘΟΚ, την Παρασκευή 5 & το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ στη Λεμεσό, το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Σωτήρας. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στο κτίριο του ΘΟΚ στις 18, 19, 20, 25, 26 & 27 Σεπτεμβρίου.
Η Σκηνή 018 του ΘΟΚ θα ανεβάσει την παράσταση Οι Μπλε Ιστορίες Της Κόκκινης Καρδιάς του Λουκά Πραστίτη. Στο νέο έργο του Κύπριου θεατρικού συγγραφέα Λουκά Πραστίτη, οι άνθρωποι καταδικάζονται να ζουν σε μονόχρωμες πολιτείες μετά την αποτυχία τους να συνυπάρξουν με αγάπη. Αυτή η κατάρα, μπορεί να εξορκιστεί μόνο αν δύο καρδιές από διαφορετικές πολιτείες συντονίσουν τους κτύπους τους. Το μεγάλο ταξίδι της κόκκινης καρδιάς και του γαλάζιου βασιλόπουλου να αποκτήσει ο κόσμος ξανά χρώμα, είναι ένα τρυφερό παραμύθι γεμάτο χορό και τραγούδι με μηνύματα για μικρούς και μεγάλους. Το έργ οσκηνοθετεί η Αίγλη Σπυριδάκι.
Πρεμιέρα: Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, ΣΚΗΝΗ 018, ΘΟΚ (χώρος παλιού ΓΣΠ), 18.00. Παραστάσεις: κάθε Σάββατο, στις 18.00.
Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνο 77772717.