Η Υπηρεσία Επενδυτών του οίκου αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή της που δημοσιοποιεί την Τετάρτη, αναφέρει ότι παρά τις δράσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, με μεγαλύτερη πρόκληση την αντιμετώπιση του ψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) εντός του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του οίκου, η έκθεση αναφέρει ότι αξιολόγηση Caa3 (θετική προοπτική) της Κύπρου αντικατοπτρίζει τους συνεχιζόμενους πιστωτικούς κινδύνους σχετικά με την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, καθώς και τον επακόλουθο αυξημένο κίνδυνο στάσης πληρωμών μεσοπρόθεσμα.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η κύρια πρόκληση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι κυπριακές αρχές είναι πώς βοηθούν τις κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν το ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) (με μέσο όρο στο σύστημα της χώρας το 45%), ένα τρίτο των οποίων αντιπροσωπεύουν οικιστικά δάνεια. Η έκθεση αποτελεί ενημέρωση των αγορών και δεν συνιστά αξιολόγηση, σημειώνεται.
Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, επισημαίνεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί από 3,2% του ΑΕΠ το 2012 σε 2% του ΑΕΠ το 2013, ποσοστό που βρίσκεται κάτω από το στόχο που είχε τεθεί από το πρόγραμμα της Τρόικας.
Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση πρόσφατα βελτίωσε το προφίλ της, ξεπληρώνοντας νωρίς ομόλογο που θα ωρίμαζε το 2017, από τα έσοδα που συγκέντρωσε από τις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, ο οίκος αναφέρει ότι το ιστορικά ψηλό χρέος και η συρρίκνωση εισοδημάτων έχουν δοκιμάσει την πιστοληπτική ικανότητα των κυπριακών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια και ενώ έχει βελτιωθεί η αναλογία κόστους - ανταγωνιστικότητας, αυτό δεν έχει μετουσιωθεί σε ισχυρότερη εξαγωγική απόδοση.
Ως αποτέλεσμα, οι Moody’s εκτιμούν ότι είναι απίθανο να υπάρξει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη πριν το 2016. Παρά το γεγονός ότι η οικονομική συρρίκνωση του 2013 ήταν πιο ήπια απ’ ό,τι αναμενόταν, η ύφεση μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας στο πλαίσιο της ψηλής ανεργίας, της μείωσης μισθών, της διάβρωσης των αποταμιεύσεων και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, προσθέτουν.
Οι εθνικές αρχές και η Τρόικα αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση του πώς μπορεί η χώρα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ψηλού ποσοστού ΜΕΔ εντός του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.
Επίσης, οι Moody’s εκτιμούν ότι ο κίνδυνος του τραπεζικού τομέα είναι «πολύ ψηλός» στην Κύπρο κυρίως λόγω των χαμηλών αρχικών αξιολογήσεων που δόθηκαν στις τράπεζες του συστήματος και ακόμα λόγω του σημαντικού μεγέθους του τραπεζικού τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων ως ποσοστό του ΑΕΠ, που τον Μάιο ήταν 485% του ΑΕΠ.
Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δράσεις που έχουν καθοριστεί από τις αρχές και την Τρόικα για να μειωθούν τα ψηλά επίπεδα των ΜΕΔ δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως.