Σε μια πρόσφατη λίστα με τους 10 top interior designers του κόσμου, φιγούραραν στις 3 πρώτες θέσεις. Ακολουθούσαν οι: Federico Delrosso, Martin Brudnizki, Thierry W. Despont, Miles Redd, Michael S. Smith, Catherine and Thomas Widawski και Robert Bailey. Τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτούς, για να τους θαυμάζεις ακόμη περισσότερο;
Της Λώριας Ιακώβου
Philippe Starck
Ανατρεπτικός, διαυγής, ταλαντούχος, έχει το χάρισμα να μετατρέπει το πιο απλό αντικείμενο σε κάτι γοητευτικό, ευχάριστο και απροσδόκητο.
Επηρεασμένος από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε ζωγράφος, ο γαλλικής καταγωγής Philippe Starck σπούδασε το 1968, στο Ecole Nissim de Camondo, στο Παρίσι. Η ζωή του μοιράζεται σε τέσσερις πόλεις. Στο Παρίσι, όπου και πραγματοποιεί τις δημόσιες σχέσεις του, στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιεί κυρίως το τεχνικό κομμάτι της δουλειάς του, στο Mπουράνο της Ιταλίας, στο οποίο εργάζεται και στο Λονδίνο.
Σχεδίασε το Café Costes, επέμβηκε σε δυο κλασικά ξενοδοχεία του κόσμου, το Royalton και το Paramount στη Νέα Υόρκη και δημιούργησε στην Ιαπωνία αρχιτεκτονικούς πύργους, οι οποίοι τον καταξίωσαν ως το μεγαλύτερο υποστηρικτή του εξπρεσιονισμού στην αρχιτεκτονική
Το ‘Juicy salif’ by Alessi που ο Philippe Starck σχεδίασε το 1990, θεωρείται ένα συλλεκτικό αντικείμενο βιομηχανικού σχεδιασμού, ενώ εξίσου αξιοσημείωτα γεγονότα της πορείας του, ήταν η δημιουργία μιας σειράς φτηνών προϊόντων για λογαριασμό της εταιρίας Target Stores και η ανάθεση από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, της διακόσμησης των ιδιωτικών του διαμερισμάτων.
Karim Rashid
Όταν ήταν παιδί το μόνο που έκανε ήταν να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει. Ο πατέρας του ήταν σκηνογράφος στην τηλεόραση και ζωγράφος. Έτσι μεγάλωσε σε ένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικό περιβάλλον. Αγαπημένο του χρώμα είναι το ροζ. ‘Όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: ‘Βγάζει συναίσθημα, είναι χαρούμενο και μου δίνει θετική ενέργεια, με κάνει να νιώθω ζωντανός. Προσπαθώ μέσα από τη δουλειά μου να κάνω το ροζ ουδέτερο χρώμα, να μην έχει γένος. Προσπαθώ να το κάνω πιο... αρρενωπό!’.
Θεωρεί ότι η διακόσμηση και το design μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ανθρώπινες συμπεριφορές, να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο έξυπνο.
Σιχαίνεται τη λέξη class που δημιούργησαν οι Βρετανοί. ‘Η τέχνη δεν είναι ελίτ’, δηλώνει δεν νιώθει υπερήφανος για τον εαυτό του όταν σχεδιάζει κάτι απρόσιτο οικονομικά για τους περισσότερους ανθρώπους.
Το αγαπημένο του project είναι το ρολόι που σχεδίασε για την Alessi και έχει πουληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Patricia Urquiola
Τα έργα της ξεχωρίζουν τόσο για την αφοπλιστική ευαισθησία του σχεδιασμού τους όσο και για την αισθητική τους ταυτότητα. Έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις και τίτλους (Designer of theYear, Elle Decor Design International, Chicago Athenaeum Good Design) κ.ά. ενώ τα designs της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές των μεγαλύτερων παγκοσμίως εταιρειών επίπλων.
Γεννήθηκε στο Οβιέδο της Ισπανίας, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Μαδρίτης, ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στο Μιλάνο.
Μέσα από το έργο της επαναπροσδιορίζει τα καθημερινά αντικείμενα. Τους προσδίδει νέα έννοια, μορφή και λειτουργία και, με τον τρόπο αυτό, προτείνει ένα νέο τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, για να συλλάβει το concept της καρέκλας Smock, χρησιμοποίησε παιδικές μπλούζες από το πρώτο της παιδί, ενσωματώνοντάς τες με εικαστικό τρόπο σ’ ένα κατεξοχήν βιομηχανικό προϊόν.
Όλες ανεξαιρέτως οι δημιουργίες της Urquiola περιγράφονται ως ‘αντικείμενα γένους θηλυκού’, με καθαρές γραμμές και φτιαγμένα με μινιμαλιστική διάθεση.
Θαυμάσια δείγματα εσωτερικών χώρων με την υπογραφή της Urquiola αποτελούν τα ξενοδοχεία Mandarin Oriental στη Βαρκελώνη και W Vieques στο Puerto Rico.