5 Εγκαταστάσεις / 5 Τοποθεσίες / 1 Πόλη

Article featured image
Article featured image

Ο ΜΚΟ Urban Gorillas σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανακοινώνει ένα pop-up event που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία αυτό το Σαββατοκύριακο (19-21 Σεπτεμβρίου).

 

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημερίδας του εργαστηρίου «Inflating the Public» με τη συμμετοχή του προσκεκλημένου Ιταλού εμπειρογνώμονα εφήμερων φουσκωτών κατασκευών Daniele Mancini, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις κατασκευές σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

Το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί τις διαδραστικές εγκαταστάσεις για 3 συνεχόμενα βράδια. Το «Inflating the Public» αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου, του «Green Urban Lab (GUL) project» που χορηγείται από τα Νορβηγικά και ΕΕΑ κονδύλια.

«Τα φουσκωτά αυτά αναφύονται ως προσωρινές χωρικές κατασκευές που αλλάζουν τη χρήση και την αντίληψη των υφιστάμενων αστικών χώρων», δήλωσε ο Γιώργος Χατζηχρίστου ένας από τους εκπαιδευτές του εργαστηρίου στο Ερευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής. «Οι φουσκωτές  κατασκευές δημιουργούν χαμηλού κόστους εφήμερα κι ευέλικτα έργα, που μπορούν να ξεφυτρώσουν ως ‘pop ups’ σε αστικά τοπία φέρνοντας έτσι νέα αισθητική και ενέργεια σε δημόσιους χώρους που συχνά παραμένουν αχρησιμοποίητοι, εγκαταλειμμένοι και ξεχασμένοι» αναφέρει η Βερόνικα Αντωνίου, Creative Director των Urban Gorillas.

 



Οι φουσκωτές κατασκευές έχουν ως σκοπό να κινήσουν την προσοχή και περιέργεια του κοινού, να το καλέσουν να ζήσει μια νέα δημόσια εμπειρία από κιναισθητικές, ηχητικές και οπτικές και άλλες διαδραστικές εμπειρίες από χαλαρωτικές στιγμές με τσάι δυόσμου και ναργιλέ στην πλατεία Χαμάμ, μέχρι το παιγνίδι των ορίων και την περιπέτεια της  «mAlice in Bufferland» στο εσωτερικό της Βιβλιοθήκης Φανερωμένης. Στην Παλιά Αγορά θα διαδραματίζεται ένα παιγνίδι ιδιωτικών χώρων μέσα στο χώρο της πολυπληθούς αγοράς, και μια διαδραστική εξερεύνηση στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Ο ΥΠΝΟΣ». Στη Στοά Ταρσή μια σειρά από κυλινδρικές φουσκωτές κατασκευές θα δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη διαδρομή εξερεύνησης όπου για να φτάσει κάποιος την άλλη άκρη της στοάς, θα αφήσεις ίχνη στο πέρασμα, τα οποία θα χαρτογραφηθούν ως μέρος της επέμβασης στο χώρο.

Οι συμμετέχοντες στα ομάδες που δημιούργησαν τις εγκαταστάσεις είναι φοιτητές και πρόσφατοι απόφοιτοι Αρχιτεκτονικής που θα ξεναγήσουν το κοινό προσφέροντας απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις.

 

Inflating the Public: τοποθεσίες των εγκαταστάσεων στη Λευκωσία:

Serenity bubbles / Πλατεία Χαμάμ

In & Between Dreams: Hotel Ypnos / Κοντά στο Χαράτσι, οδός Λυδίνης

The Agoraphic Storm / Παλιά Αγορά

mAlice in Bufferland / Κυπριακή Βιβλιοθήκη Φανερωμένης

Traces / Στοά Ταρσή

 

19, 20, 21 Σεπτεμβρίου, 18.00-21.00.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ