Γνωστοί Κύπριοι που διαπρέπουν στον τομέα τους αλλά και διακεκριμένα παγκοσμίως πρόσωπα της διανόησης και της δράσης, μιλούν για… 18 λεπτά στο TEDxLimassol και μοιράζονται μαζί μας ιδέες που μπορούν να αποτελέσουν «τροφή» για το μυαλό, οδηγώντας εν τέλει σε έναν παραγωγικό προβληματισμό.
Από τη Γιώτα Κούμουρου.
Συγκεκριμένα, στις 20 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού, θα συναντηθούν 14 ομιλητές από Κύπρο και εξωτερικό, παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες, σκέψεις και πρακτικές οι οποίες αξίζει να διαδοθούν.
Το συνέδριο με θέμα «EVERYTHING YOU KNOW IS WRONG», το οποίο θα αρχίσει από το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ, έρχεται να μας διδάξει πως όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα είναι λάθος, ανατρέποντας έτσι το κατεστημένο.
Οικοδεσπότης του πρώτου TEDxLimassol θα είναι ο βιολόγος Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, με επιπλέον σπουδές στη μοριακή γενετική, που μετά από αρκετά χρόνια στα εργαστήρια αποφάσισε να μεταδίδει την επιστήμη με πρωτοποριακές μεθόδους ώστε το κοινό να την κατανοεί καλύτερα. Τα τελευταία τρία χρόνια ανέλαβε και την παρουσίαση του TEDx Athens.
ΟΙ 14 ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Λία Χαράκη
Χορογράφος δίχως όρια
Η Λία Χαράκη κατάγεται από τη Λεμεσό, σπούδασε χοροθέατρο και χορό στην Αγγλία και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην Αθήνα. Το 2003 δημιούργησε τη δική της ομάδα χορού και την ονόμασε «Πέλμα», ενώ το 2005 μαζί με άλλες ομάδες ιδρύσαν την Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού. Η Λία συνεχώς κάνει νέες δουλειές χωρίς να φοβάται να εκτεθεί στη σκηνή είτε ως χορευτής είτε ως χορογράφος. Αν παρακολουθήσετε την παρουσίαση της Λίας στο TEDxLimassol θα κερδίσετε πολλά, αφού όπως είπε και η ίδια «Πολλά πράγματα που ξέρουμε για το χορό είναι σχετικά λάθος. Προσωπικά, κάθε φορά που τα όρια γίνονται γνωστά, μετά έχω την ανάγκη να τα ξεπεράσω. Στο TEDxLimassol θα βρούμε την ανατροπή της κίνησης του σώματός μας».
Μάριος Ιωάννου Ηλία
Σύνθεση από… οτιδήποτε
Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία συνθέτει μουσική χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα και κάθε είδους μηχανές. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη ορχήστρα με αυτοκίνητα στον κόσμο, ένα project που παρακολούθησαν κοντά στα 2 δισεκατομμύρια άτομα και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «το έργο του αιώνα». Στόχος του, όπως είπε, είναι να μεταφέρει το μήνυμα στο πρώτο TEDx πως η σύνθεση σήμερα μπορεί να προέρχεται από οτιδήποτε.
Αλεξία Παναγιώτου
Περί φύλων ο λόγος
Η Αλεξία Παναγιώτου είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι απόφοιτος οικονομικών και πολιτικών επιστημών με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση και την Ανθρώπινη Εξέλιξη και Ψυχολογία. Έχει δουλέψει για ΜΚΟ σε πρότζεκτ που είχαν να κάνουν με τα «βία και φύλα» και «φύλα και εργασία» ενώ πραγματοποιεί ερευνητικές εργασίες για αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, όπως το «Mediterranean Institute of Gender Studies». Εργάζεται επίσης για την Κομισιόν ως εξειδικευμένη ερευνήτρια σε θέματα φύλου και κοινωνικού αποκλεισμού.
Evan Kypreos
Το «ανήσυχο πνεύμα» των Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης
Ο Evan Kypreos έχει σπουδάσει Πολιτισμικές Σπουδές και Ιστορία στο University of East London. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως συντάκτης των Trusted Reviews και Mousebreakers στην εταιρεία ICP Media. Ο Evan κατασκευάζει δικούς του προσωπικούς υπολογιστές και μεταξύ άλλων προσπαθεί να σώσει την Ελλάδα από την οικονομική κατάρρευση και γίνεται μέντορας σε τεχνολογικά start-ups. Ίδρυσε και ανάπτυξε μια σειρά καινοτόμων start-ups που αφορούν το διαδίκτυο, κινητές συσκευές και υλικό ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών δούλεψε με πασίγνωστες εταιρίες όπως MoneySupermarket, BT, IBM και EE. Ο Evan θα μας προτείνει έναν ριζικά διαφορετικά τρόπο για να σκεφτόμαστε.
Dr. Sergio Canavero
«Μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε ανθρώπινα κεφάλια»
O Δρ. Sergio Canavero είναι νευρολόγος και διευθυντής στο Turin Advanced Neuromodulation Group στο Turin της Ιταλίας. Δημοσίευσε πολλές έρευνες για ασθένειες που σχετίζονται με την αναπηρία του σώματος, την αδυναμία κίνησης και με την κωδικοποίηση του πόνου. O Dr. Canavero υποστηρίζει πως είμαστε σε θέση να μεταμοσχεύουμε ανθρώπινα κεφάλια.
Yanko Tsvetkov
Τα στερεότυπα που πρέπει να ξεπεραστούν
Ο Yanko Tsvetkov είναι ένας γραφίστας και εικονογράφος που γεννήθηκε στην Βουλγαρία το 1976 αλλά ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί ως video editor, δάσκαλος, advertising «creative» director και web designer. Το 2012 έγραψε, εικονογράφησε, και σχεδίασε το πρώτο του βιβλίο, «Atlas of Prejudice». Το επόμενο έτος δημοσιεύθηκε στα αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά. Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε τον δεύτερο τόμο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ένα από τα πιο γνωστά του έργα είναι το «Mapping Stereotypes» όπου παρουσιάζει διάφορα στερεότυπα, την άποψη ορισμένων για τον υπόλοιπο κόσμο, σε γεωγραφικούς χάρτες με χιουμοριστικό τρόπο. Ο Yanko πιστεύει πως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο έχει κατακλυστεί από στερεότυπα τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν.
Dr. Natasha Vita-More
Η εμπνεύστρια του νέου ανθρώπου
Η Dr. Natasha Vita-More είναι συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας. Είναι εμπειρογνώμονας στον τομέα της αναδυόμενης τεχνολογίας και επικεντρώνεται στο σχεδιασμό προσθετικών, ρομποτικών και ανθρώπινων μελών. Η Dr Natasha υποστηρίζει πως «Μπορούμε να σχεδιάσουμε τον υβριδικό άνθρωπο».
Βάσια Μαρκίδη
Από ghost city σε ecocity
Η Βάσια Μαρκίδη ζει στην Νέα Υόρκη και είναι η ιδρυτής καθώς και διευθυντής του project «the famagusta ecocity». Σκοπός του project αυτού είναι η μετατροπή μιας κατεχόμενης στοιχειωμένης πόλης σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο οικολογικής πόλης καθώς και κέντρο ειρήνης και συμφιλίωσης. Σήμερα, η Βάσια Μαρκίδη εργάζεται ως παραγωγός βίντεο και μοντάζ ταινιών στη Νέα Υόρκη και στη Λευκωσία. Η Βάσια υποστηρίζει πως υπάρχει δυνατότητα να αναβιώσουμε μια πόλη «φάντασμα».
Nico Sell
«Η προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν είναι νεκρή»
Η Nico Sell είναι μια επαγγελματίας καλλιτέχνης, αθλήτρια και επιχειρηματίας με έδρα την Καλιφόρνια. Είναι διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού r00tz και της δωρεάν εφαρμογής μηνυμάτων wickr. H Nico Sell έχει βοηθήσει επίσης στο ξεκίνημα πάνω από είκοσι επιτυχημένων εταιρειών ασφάλειας. Ως η πιο προστατευμένη γυναικά στον κόσμο δηλώνει πως «Ότι γνωρίζουμε για την ιδιωτική ζωή είναι λάθος: Η προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν είναι νεκρή, θέλουν να σε κάνουν να το πιστέψεις αυτό, αλλά η αντίσταση υπάρχει».
Danya Bashir Hobba
Με τη δύναμη των social media
Η Danya Bashir Hobba κατάγεται από τη Λιβύη. Είναι συγγραφέας, ακτιβίστρια και εκτελεστική διευθύντρια σε Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του ΜΚΟ «Social Media for Change». Η Danya είναι δις νικήτρια του Διαγωνισμού Νεανικής Επιχειρηματικότητας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σήμερα εργάζεται για ένα νέο έργο που χρησιμοποιεί τα social media στη δημιουργία θετικών δημοκρατικών αλλαγών σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, η ηγεσία, η πολιτική, η οικονομία, η υγεία και η κοινωνική ευαισθητοποίηση σε όσους δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν στην παραδοσιακή διαδικασία της μάθησης.
Robin Hanson
Το μέλλον της Ανθρωπότητας
Είναι αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του George Manson, ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου «Το μέλλον της Ανθρωπότητας» στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας στο Consensus Point. Με μεταπτυχιακά στη φυσική και στη φιλοσοφία, έχει περάσει μια δεκαετία ερευνώντας την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), τις στατιστικές Bayesian και τις εκδόσεις hypertext τόσο για τη ΝΑΣΑ όσο και ανεξάρτητα.
Παντελής Διαμαντίδης & Ali Elgin
Η ηλεκτρονική μουσική και η διάχυτη υπολογιστική
Ο διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνης Παντελής Διαμαντίδης βρίσκεται κάπου μεταξύ της «ποπ» και της «αρτίστικ» ηλεκτρονικής μουσικής. Έχει εισαγάγει τις δικές του πρωτοποριακές μεθόδους στην παραγωγή της ηλεκτρονικής μουσικής και έχει επαναπροσδιορίσει την αισθητική της με τρόπο που να την κάνει προσιτή σε ένα πολύ πιο ευρύ κοινό. Ο Κύπριος Αλί Ελτζίν είναι προγραμματιστής λογισμικών με πάθος στην οπτικοποίηση δεδομένων και τη ζωντανή επεξεργασία φωτογραφιών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών και στην επιστημονική μέθοδο με ονομασία «διάχυτη υπολογιστική». Στον ελεύθερο του χρόνο απολαμβάνει να κάνει τον μάστορα με οικιακά ηλεκτρικά είδη με σκοπό να κάνει αυτόν τον κόσμο περισσότερο αλλόκοτο.
Χριστίνα Σκαρπάρη
Η επίδραση των φεστιβάλ στις τοπικές κοινωνίες
Η Χριστίνα είναι απόφοιτη του University of the Arts of London. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της (ΜΑ Communication Design), δημιούργησε το «Ξαρκής», το οποίο εστιάζει σε διάφορα ερευνητικά θέματα όπως ο ακτιβισμός και ο σχεδιασμός. Το Ξαρκής παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού φεστιβάλ τεχνών. Με αφετηρία το φεστιβάλ, το project αυτό μετατράπηκε σε μια μη-κερδοσκοπική εταιρεία την οποία αποτελούν εκπαιδευτικοί, τεχνίτες, καλλιτέχνες και σχεδιαστές. Στο TEDx θα εγκαινιάσει ένα διάλογο αναφορικά με την επίδραση που μπορούν να έχουν τέτοιου τύπου φεστιβάλ στις τοπικές κοινωνίες.
Zabou
Έκφραση μέσω του street art
Η Zabou είναι μια νεαρή Γαλλίδα καλλιτέχνης του δρόμου (street artist), εικονογράφος και γραφίστας με έδρα το Λονδίνο. Το 2012 άρχισε να ζωγραφίζει τοιχογραφίες του δρόμου, εμπνευσμένη από το ήδη υπάρχον «street-art» του Ανατολικού Λονδίνου. Οι δημιουργίες της απεικονίζουν χαρακτήρες ή ζώα σε μαύρο ή άσπρο χρώμα με πολύχρωμες προσθήκες. Τα θέματά της κυμαίνονται από την αμφισβήτηση διάφορων πολιτικών θεμάτων ως τη νέα ερμηνεία που δίνει σε παλιές διαφημίσεις, πάντοτε όμως ένα τρόπο λίγο αναιδή…
Για να εξασφαλίσετε εισιτήριο για το πρώτο TEDxLimassol, αλλά και για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.tedxlimassol.com ή το facebook page www.facebook.com/TEDxLimassol ή τη σελίδα στο twitter www.twitter.com/tedxlimassol.
Το TEDxLimassol στηρίζουν: Wargaming.net, Prestigio, ΜΤΝ, Four Seasons, Xenos Travel, Δήμος Λεμεσού, V+O Communication Cyprus, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Green Olive Films, Landas Colour.
Χορηγός επικοινωνίας: SigmaLive.
Το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη σε καινοτόμες ιδέες που αξίζουν να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό. Ξεκίνησε ως ένα συνέδριο στην Καλιφόρνια το 1984 και έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίξει τους νέους επιστήμονες να επεκτείνουν τα όρια τους και να αλλάξουν τον κόσμο με τη βοήθεια της τεχνολογίας.