Αμφίπολη: Τι κρύβει η τέταρτη πύλη;

Article featured image
Article featured image

Το μνημείο κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά του αφού οι προσπάθειες των αρχαιολόγων παραμένουν πολύ δύσκολες παρά της σύγχρονες και μοντέρνες μεθόδους που χρησιμοποιούν.

Η ανασκαφή βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και αναμένονται αύριο οι επίσημες ανακοινώσεις για την τέταρτη πύλη, η οποία δημιούργησε πολλά ερωτήματα για το ρόλο της αφού είναι κάπως πιο αριστερά και σαφώς πιο μικρή από τις άλλες.

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού, οι ενδείξεις που υπάρχουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μετά τον τρίτο θάλαμο ο τάφος έχει καθοδική πορεία. Φαίνεται ότι οι αρχαίοι κατασκευαστές έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν μακριά όσους ήθελαν να βεβηλώσουν τον τάφο αρπάζοντας τα πολύτιμα κτερίσματα των νεκρών.

Όπως έδειξαν οι ειδικές έρευνες από γεωλόγους, το μνημείο φαίνεται ότι εντός του περιβόλου, του οποίου η διάμετρος αγγίζει το μισό χιλιόμετρο, περιλαμβάνει περισσότερα από ένα κτίσματα.

Το ερώτημα είναι εάν η πύλη οδηγεί σε έναν τάφο ή σε ένα διάδρομο που με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερα από ένα κτίσματα τα οποία μοιράζονταν μια κεντρική είσοδο.

Το μυστικό πιθανότατα ξεκλειδώνει και από την κορυφή του τύμβου, όπως είχε πει και ο αείμνηστος Λαζαρίδης ο οποίος έκανε τις πρώτες ανασκαφές στον χώρο. Για το λόγο αυτό άλλωστε εκείνος είχε επιλέξει την κάθετη ανασκαφή σε αντίθεση με τη σημερινή ανασκαφική προσπάθεια.

Κατά τον Λαζαρίδη, ίσως το κλειδί του τύμβου ολόκληρου ήταν ο λέων που έστεκε στην κορυφή του. Πιθανότατα, από τη βάση του να υπήρχε είσοδος στο μνημείο την οποία «φύλασσε» ο λέων αλλά και μια κατασκευαστική παγίδα που πιθανότατα εμπόδιζε όσους δεν γνώριζαν το μυστικό για την είσοδο.

Άλλωστε οι αλλεπάλληλοι τοίχοι και το χώμα στην κύρια είσοδο του μνημείου δείχνουν ότι υπήρξε γιγαντιαίων διαστάσεων προσπάθεια «υπονόμευσης» των προσπαθειών των τυμβωρύχων.

Το ερώτημα όμως είναι, γιατί έγινε μια κατασκευή τεραστίων διαστάσεων με έναν επίσης τεραστίων διαστάσεων διάδρομο διακοσμημένο με αγάλματα και ακριβό μάρμαρο, χωρίς πόρτες μάλιστα ώστε να είναι επισκέψιμο, και στη συνέχεια ολόκληρη αυτή η κατασκευή κυριολεκτικά πακτώθηκε;

Οι έρευνες στην περίβολο δεν έδειξαν μέχρι στιγμής άλλη είσοδο που να οδηγεί σε κάποιο άλλο κτίσμα. Με δεδομένη την πιθανότητα ο τάφος να μην είναι το μόνο κατασκεύασμα εντός του περιβόλου, όπως άλλωστε δείχνουν και οι γεωλογικές έρευνες, μπαίνει και το δεύτερο ερώτημα για το ρόλο που παίζει η λαμπρή είσοδος.

Άλλωστε η ακτίνα του κύκλου που σχηματίζει η περίβολος, που είναι σχεδόν 80 μέτρα, δεν έχει ανασκαφεί παρά ένα ελάχιστο τμήμα και την ώρα αυτή οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε μια πύλη μυστήριο.

Μια πύλη που δείχνει ότι η λαμπρή είσοδος τελειώνει και ξεκινάει το κυρίως μνημείο ή ξεκινάει ο χώρος που φανερώνει τελικά ότι η κατασκευή είχε φτιαχτεί απ' την αρχή ώστε να μην είναι επισκέψιμη...

Οι εκπλήξεις που θα ακολουθήσουν είναι μάλλον πολύ περισσότερες, αφού είναι προφανές ότι παρά τα τόσα μεγαλειώδη που έχουν αποκαλυφθεί στον λόφο Καστά… βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή.


Πηγή: newsit

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ