Ο Arshak Sarkissian, ο νεαρός Αρμενικής καταγωγής καλλιτέχνης, θα εκθέσει τα έργα του στην γκαλερί Opus 39, από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.
Η ζωγραφική και η γλυπτική του Arshak Sarkissian έχουν ως βάση το ανθρωποκεντρικό στοιχείο. Χρησιμοποιεί υπαρκτά και φανταστικά όντα, όπου χωρίς προκαταλήψεις τολμά να παρουσιάσει μια «ανακαινισμένη» σύνδεση του πραγματικού και φανταστικού, του ανθρώπινου και του απάνθρωπου, του πολιτισμένου και του απολίτιστου. Τα σχέδιά του παρουσιάζουν μια πολυπλοκότητα και λεπτότητα που υπερβαίνουν τη φαντασία. Ο καλλιτέχνης απεικονίζει συχνά ζώα μαζί με τους χαρακτήρες του, γεγονός που αφήνει, επίσης, άνοιγμα για αντιπαραθετική φυσιογνωμική ερμηνεία.
Η ζωγραφική και η γλυπτική του Arshak έχουν δραματικό περιεχόμενο και ένα ζωτικό σημείο, όπου το ανθρώπινο και το ζωικό στοιχείο γίνεται δυσδιάκριτο. Οι «κάτοικοι» αυτής της ζώνης χαρακτηρίζονται ως τέρατα, ένα μείγμα ανθρώπου και ζώου. Στα γλυπτά του, ο Arshak παραμένει ένας ζωγράφος, που φέρνει στο νου τους «Χορευτές» του Degas -το αποτέλεσμα της επιθυμίας του να δει τις ζωγραφισμένες του εικόνες σε απτή μορφή. Έχει πολλά γραφικά έργα με τίτλο «Orchestra Rehearsal». Η «ορχήστρα», βέβαια, είναι το μοντέλο της κοινωνίας, αλλά τι είδους κοινωνία; Μια ορχήστρα είναι ένα μίνι μοντέλο της σύγχρονης κοινωνίας, όπου η ελευθερία της αυτοέκφρασης συνεπάγεται στις απογοητεύσεις. Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι, με τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, όλοι οι ήρωες του Arshak είναι «μουσικοί ορχήστρας» και μπορούν να εκφραστούν μέσων των μουσικών οργάνων. Τα θεατρικά κοστούμια έχουν όμως πρωταρχική σημασία στα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του Arshak. Οι ζωντανές οπτικές ιστορίες που διηγούνται όχι μόνο μέσω χειρονομιών, μιμήσεις και στάσεις, αλλά κυρίως μέσα από τα κοστούμια. Τα ρούχα των χαρακτήρων συχνά απλά κρέμονται σαν ένα σακί, φαίνονται περιστασιακά, μερικές φορές ακόμη και άθλια. Τα ρούχα συμβολίζουν την κοινωνική εκμετάλλευση, δεδομένου ότι ένα άτομο ζει και δρα μέσα από τα ρούχα που φορά.
Η σύγχρονη κοινωνία προσπαθεί να βρει και να καθορίσει τι επιτρέπεται, ενώ η επιστήμη και η βιο-τεχνολογίες αμφισβητούν τα όρια μεταξύ ανθρώπινου και απάνθρωπου, τη ζωή και το άψυχο. Όλο και πιο συχνά αλλάζουμε συμπεριφοράς, σαν κάτι μη ανθρώπινο έχει εισβάλει στη ζωή μας. Η επαναστατικότητα είναι χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Arshak, όμως δεν είναι κοινωνική, αλλά, μια ανθρωπολογική επανάσταση.
Πληροφορίες 22424983/ mango2@cablenet.com.cy.