10 πράγματα που απαγορεύεται να κάνει ένας Βορειοκορεάτης

Article featured image
Article featured image

Πολλές φορές θεωρούμε βασικές ελευθερίες που απολαμβάνουμε δεδομένες. Σε αρκετές χώρες του κόσμου δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Πόσο μάλλον υπό το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ας δούμε τα 10 πράγματα που απαγορεύεται να κάνει ένας Βορειοκορεάτης.

1. Να παρακολουθεί οποιοδήποτε άλλο τηλεοπτικό κανάλι εκτός του κρατικού. Και βεβαίως το κρατικό κανάλι δεν προβάλει οτιδήποτε άλλο εκτός από προπαγάνδα υπέρ του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Σημείωσε πως την τελευταία διετία 130 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί επειδή τόλμησαν να παρακολουθήσουν τηλεόραση από κανάλια της Νότιας Κορέας.

2. Να παίζει μουσική που δεν έχει πρώτα εγκρίνει η κυβέρνηση και η οποία βεβαίως να εξυμνεί το καθεστώς. Εννοείται πως η δυτική μουσική απαγορεύεται και τιμωρείται με θάνατο.

3. Nα πιστεύει σε θρησκείες. Η Βόρειος Κορέα είναι εξάλλου ένα απ’ τα αθεϊστικά κράτη του κόσμου και ο μόνος που επιτρέπεται να λατρεύει κάποιος ελεύθερα είναι ο πατέρας του έθνους. Το 2013 οκτώ Χριστιανοί είχαν εκτελεστεί δημοσίως γιατί βρέθηκε στην ιδιοκτησία τους η βίβλος.

4. Να οδηγεί ελεύθερα. Εξάλλου, στη Βόρειο Κορέα ένα αυτοκίνητο αναλογεί για κάθε χίλιους περίπου ανθρώπους. Εννοείται όμως πως οι επίσημοι διαθέτουν σοφέρ και αυτοκίνητα πολυτελείας.  

5. Να ασκεί κριτική ή να εκφράζεται ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας. Αν συμβεί αυτό, ο πολίτης αποστέλλεται σε «στρατόπεδο επανεκπαίδευσης» για να διδαχθεί εκ νέου τις αξίες του καθεστώτος.

6. Να καταναλώνει αλκοόλ εκτός των ημερών που επιτρέπεται.

7. Να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με το εξωτερικό, κάτι που μάλιστα θεωρείται έγκλημα και τιμωρείται με θάνατο.

8. Να ταξιδεύει στο εξωτερικό ή να εγκαταλείπει τη χώρα του. Οι αποστάτες συνηθίζουν να καταφεύγουν στη Κίνα, όταν όμως συλληφθούν από τις αρχές το επόμενο βήμα είναι η εκτέλεση.

9. Να παρακολουθεί πορνό, κάτι που οδηγεί και πάλι στην θανατική ποινή.

10. Να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, το οποίο είναι ανοικτό μόνο για την κυβερνητική προπαγάνδα και κάποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει μόνο με εξουσιοδότηση. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ