Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Γιάννης Κοντός

Article featured image
Article featured image

Πάγωσε ο εκδοτικός χώρος και οι αναγνώστες σήμερα το πρωί καθώς έγινε γνωστή η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ο σημαντικότατος Έλληνας Ποιητής Γιάννης Κοντός, σε ηλικία 72 ετών.

 

Είχε προηγηθεί μάχη του με την επάρατο νόσο και μακρά παραμονή του στο νοσοκομείο. Ο ποιητής, αρθογράφος, διανοούμενος Γιάννης Κοντός έγραφε ως το τέλος με μολύβι «για λόγους αντιστάσεων» όπως έλεγε, ανησυχούσε για την περιπέτεια της ελληνικής γλώσσας λέγοντας «Αν χάσουμε τη γλώσσα μας, χάνουμε την εθνικότητά μας. Η γλώσσα είναι η κορωνίδα του ελληνικού βίου».

Ο Γιάννης Κοντός γεννήθηκε στο Αίγιο το 1943. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως ασφαλιστής. Μεταξύ 1971-1976 διατήρησε, μαζί με τον Θανάση Νιάρχο, το βιβλιοπωλείο «Ηνίοχος», σημείο συνάντησης λογοτεχνών και διανοούμενων κατά τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας.

Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε με ποίηση το 1965, και με το πρώτο του βιβλίο, το 1970. Έχει εκδώσει δεκαπέντε ποιητικά βιβλία, δύο βιβλία με πεζά κείμενα, «Τα ευγενή μέταλλα», τ. 1 και 2, και τρία βιβλία για παιδιά.

Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Το 1973 πήρε τη χορηγία του Ιδρύματος Ford. Επί σειρά ετών ήταν συνεργάτης του ραδιοφώνου καθώς και των εκδόσεων «Κέδρος».

Έχει κατά διαστήματα συνεργαστεί με περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και με το «Το Βήμα της Κυριακής». Το 1980 κυκλοφόρησε δίσκος με μελοποιημένα ποιήματά του από τον συνθέτη Νίκο Καλλίτση, με τον τίτλο «Απόπειρα».

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ