Υπόσκαφο αρχαιολογικό μουσείο θα αποκτήσει η Δήλος

Article featured image
Article featured image

Και μόνο η σκέψη δημιουργεί προσμονή και μια αίσθηση γαλήνης και δέους: ένα υπόσκαφο στο μεγαλύτερο μέρος του μουσείο θα δημιουργηθεί στη Δήλο για να φιλοξενήσει τις μοναδικές αρχαιότητες του νησιού με την παγκόσμια φήμη.

 

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε το γενικό πλαίσιο αρχών για τον νέο μουσειακό χώρο που θα δημιουργηθεί στη Δήλο μετά την εξεύρεση πόρων για τη σύνταξη της μελέτης του, όρισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σημειώνουμε ότι ήδη έχει προσφερθεί να καλύψει τις δαπάνες για την μελέτη του μουσείου το International Foundation for Greece (ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τον Γιώργο και την Ασπασία Λεβένη). Το ίδρυμα είχε προσφερθεί να χρηματοδοτήσει μια μελέτη και επελέγη αυτή του μουσείου της Δήλου ως η καταλληλότερη.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προδιαγραφές που έθεσε το ΚΑΣ και παρουσιάζει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μεγαλύτερο μέρος του νέου μουσείου θα πρέπει να είναι  υπόγειο ή υπόσκαφο και να ακολουθεί τις αρχές τις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Επίσης, να είναι όσο το δυνατόν απομακρυσμένο από τη θάλασσα, έτσι ώστε να προστατεύονται καλύτερα τα αρχαία έργα, αλλά και τα νέα υλικά του και να μην χρειάζεται συχνά επισκευές.

Το μέγεθός του, τουλάχιστον 5.000 τ.μ., ορίστηκε να είναι τέτοιο για να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες ενός μουσείου, να μπορούν να εκτεθούν όσα έργα παρουσιάζονται σήμερα στο τωρινό μουσείο, καθώς και οι αρχαιότητες που θα προέρχονται είτε από τις αποθήκες είτε από τον αρχαιολογικό χώρο του νησιού.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ