Σύμφωνα με τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Ιωάννου «σε μια προσπάθεια ανασκαφής αυλακιού, η μπουλντόζα ανέσκαψε βάση κιονόκρανου διαμέτρου 80 εκατοστών περίπου, η οποία βρισκόταν σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους. Αμέσως κλήθηκε στην περιοχή υπεύθυνος των εργασιών των ανασκαφών στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο οποίος επισήμανε τη σημαντική αξία της ιστορικής κληρονομιάς στον περιβάλλοντα χώρο της Αγίας Θέκλας».
Δήλωσε επίσης ότι «από το Τμήμα Αρχαιοτήτων μας διαβεβαίωσαν πως θα φροντίσουν την έναρξη των εργασιών για ανασκαφή όλου του περιβόλου της εκκλησίας για να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ως γνωστό υπάρχουν στην περιοχή».
«Πιστεύεται πως το κιονόκρανο, λόγω και του μεγέθους του, ανήκει σε μεγάλων διαστάσεων πρωτοχριστιανικό ναό, ο οποίος βρισκόταν χτισμένος στην περιοχή. Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και ολόκληρη η Σωτήρα είναι διάσπαρτη από αρχαία μνημεία, τα οποία το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα φέρει στην επιφάνεια».
Ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «πιστεύεται πως στη περιοχή της Αγία Θέκλας υπήρχε αρχαίος συνοικισμός ή νεκροταφείο. Το 2014 η Εκκλησία Σωτήρας αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης στο εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας, δεδομένου ότι η έκταση στην οποία βρίσκεται κτισμένο το εξωκλήσι ανήκει στην εκκλησία της Σωτήρας».
«Οι εργασίες επικεντρώνονται στην ανακαίνιση του εσωτερικού του ναού και του εξωτερικού του και στην ανέγερση μίας μικρής αποθήκης νοτιότερα για τη φύλαξη σημαντικών αντικειμένων. Παράλληλα, γκρεμίστηκε το κωδωνοστάσιο και ανεγέρθη καινούριο» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.
«Σχεδιάστηκε όπως συνεχιστούν και στο εξωτερικό τμήμα του περίβολου της εκκλησίας με την δημιουργία πλακόστρωτου και την ανέγερση κτηρίου αποχωρητηρίων. Ωστόσο οι σχεδιασμοί για πλακόστρωτο αναβλήθηκαν, αφού σύντομα θα ξεκινήσουν αρχαιολογικές ανασκαφές» είπε κλείνοντας.