Μπιλ Γκέιτς: «Ανησυχώ και εγώ για τα ρομπότ»

Μετά τις προειδοποιήσεις από διεθνούς εμβέλειας επιστήμονες που ξέρουν πέντε πράγματα παραπάνω, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ και ο Έλον Μάσκ με την ομάδα του στο «The Future of Life Institute», το καμπανάκι για τον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα από την τεχνητή νοημοσύνη χτυπά τώρα και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.


Article featured image
Article featured image

«Ανήκω και εγώ στο στρατόπεδο που ανησυχεί για την σούπερ-νοημοσύνη» ξεκαθάρισε ο Μπιλ, ο οποίος δήλωσε πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ανθρωπότητα δεν φαίνεται να προβληματίζεται πιο σοβαρά για την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει τόσο ισχυρή που να καταντήσει ανεξέλεγκτη.

«Αρχικά οι μηχανές θα κάνουν πολλές δουλειές για μας και δεν θα είναι πολύ έξυπνες. Αυτό θα είναι θετικό, αν το χειριστούμε σωστά. Όμως μετά από μερικές δεκαετίες, η (τεχνητή) νοημοσύνη θα γίνει αρκούντως δυνατή για να αποτελεί πηγή ανησυχίας», είπε.

Ο Στίβεν Χόκινγκ και ο Έλον Μασκ, έχουν επίσης εκφράσει τους φόβους τους για τις διαγραφόμενες επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της αυξανόμενης δύναμης των ρομπότ. Ο πρώτος έχει πει ότι οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί «να φέρουν το τέλος της ανθρωπότητας», ενώ ο δεύτερος ότι η τεχνητή νοημοσύνη «κάνει επίκληση στους δαίμονες» και ότι «συνιστά την μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή που υπάρχει».

Πάντως, ο Μπιλ Γκέιτς δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι η εταιρεία που ίδρυσε και έγινε διάσημη χάρη στα Windows, «θα δει περισσότερη πρόοδο από ποτέ» μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες - προφανώς χάρη και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ενδεικτική είναι η ενσωμάτωση της προσωπικής ψηφιακής βοηθού Cortana στα μελλοντικά Windows 10).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ