Οι δυο Κύπριοι νικητές του Βραβείου προτάθηκαν από τους Ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου (GUE) και Νεοκλή Συλικιώτη (GUE) ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Μάρτιν Σουλτς.
Οι δυο Κύπριοι νικητές έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλες για το σύνολο των νικητές από όλες τις χώρες μέλη.
Η σημερινή τελετή απονομής διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο στο Σπίτι της ΕΕ. Την εκδήλωση άνοιξε η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ Αλεξάνδρα Ατταλίδου (δεξιά στην φωτογραφία) η οποία αφού αναφέρθηκε στο θεσμό του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη σημείωσε ότι το ΕΚ τιμά κάθε χρόνο προσωπικότητες ή ομάδες ανθρώπων με σημαντική συμβολή στην ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής ιδέας και της έννοιας «ενωμένοι στην πολυμορφία» η οποία διέπει την ΕΕ. Για τους δυο Κύπριους νικητές η κ. Ατταλίδου εξήρε το έργο και τη δράση τους λέγοντας αφενός για την Sevgül Uludağ ότι δίδει φωνή σε οστά και λείψανα που για τόσα χρόνια είχαν μείνει βουβά, αφετέρου για τον Μιχάλη Χριστοφίδη ότι μέσα από τους στίχους και τις ιδέες του προωθεί την ιδέα της συνύπαρξης.
Ο λόγος στη συνέχεια πέρασε στα ίδια τα τιμώμενα πρόσωπα. Από την πλευρά της η Sevgül Uludağ αφού ευχαρίστησε τους δυο Ευρωβουλευτές που την συμπεριέλαβαν στην πρόταση τους προς το ΕΚ είπε πως παραλαμβάνει το Βραβείο και εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αναγνωστών της που την έχουν βοηθήσει αφάνταστα στην προσπάθεια της δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες. Σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε τις εφημερίδες -Γενί Ντουζέν και ΠΟΛΙΤΗΣ- που της δίνουν εδώ και χρόνια βήμα χωρίς παρεμβάσεις ενώ ευχαρίστησε και ονομαστικά αρκετούς φίλους και συνεργάτες από τις δυο κοινότητες για την στήριξη τους.
Στη δική του σύντομη ομιλία ο Μιχάλης Χριστοφίδης ευχαρίστησε κι αυτός τους δυο προτείνοντες Ευρωβουλευτές λέγοντας πως για τον ίδιο «η τιμή ξεκινά από τη στιγμή που το όνομά μου συζητήθηκε από το ΑΚΕΛ. Το να δρας και να συμπεριφέρεσαι ως πολίτης της πατρίδας σου που υπερασπίζεται και προβάλλει τη θρησκευτική και γλωσσική ποικιλότητα των συμπατριωτών του, είναι προσπάθεια δύσκολη στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε» υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης σημειώνοντας ότι η σημερινή διάκριση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια ηθική δικαίωση των προσπαθειών για επικράτηση του σωστού και του πρέποντος.