Μετά τον πρόσφατο αποτρόπαιο βασανισμό ενός λαγού από κάποιους συμπολίτες μας (τους λες και κυνηγούς), οι οποίοι μάλιστα είχαν την φαεινή ιδέα να ανεβάσουν στο facebook το γεμάτο χυδαιολογία και φρίκη βίντεο που τράβηξαν, ο Κωνσταντίνος Χαραλάμπους από το Ίδρυμα Terra Cypria θεώρησε σωστό να γράψει και να μας στείλει τον κώδικα του καλού κυνηγού.
Είσαι κυνηγός; Απολαμβάνεις τις κυνηγετικές εξορμήσεις; Θα ήθελες να συνεχίσεις να τις κάνεις και τα επόμενα χρόνια; Μάντεψε τι; Θα πρέπει να σιγουρευτείς πως κυνηγάς με τρόπο «βιώσιμο», δηλαδή να μην εξασκείς μεγαλύτερη πίεση στους κυνηγότοπους που σε φιλοξενούν από αυτήν που μπορούν να αντέξουν, ώστε αυτοί να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και να μπορούμε να τους απολαμβάνουμε και τα επόμενα χρόνια.
Όλοι μας έχουμε ακούσει ιστορίες από τους παλαιότερους για το άφθονο θήραμα που υπήρχε στο νησί μας και πως αυτό έχει «εξαφανιστεί». Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο από τα ταχυδακτυλουργικά θαύματα του David Copperfield, εμείς οι άνθρωποι έχουμε προκαλέσει αυτή την καταστροφή. Είτε λόγω κλιματικών αλλαγών, είτε με τον κατακερματισμό των βιοτόπων μας (κάτι σαν το κούρεμα του Eurogroup αλλά στη φύση), είτε με την έντονη πίεση που ασκούν οι δραστηριότητες μας σε αυτά.
Θα μου πεις πως δεν φταίνε οι κυνηγοί για όλα τα πιο πάνω. Δυστυχώς ή ευτυχώς μοιραζόμαστε τις περιοχές αυτές και με άλλους ανθρώπους, οπότε καλό θα είναι να βρούμε έναν τρόπο να ταιριάξουμε όλες μας τις δραστηριότητες με τη φύση. Και οι κυνηγοί, ως βασικοί «χρήστες» των τόπων αυτών, έχουν ιδιαίτερο ρόλο στη διατήρησή τους.
Όπως κάθε δικαίωμά μας έρχεται με κάποιες ευθύνες και υποχρεώσεις, έτσι και το κυνήγι έχει τους γραπτούς και άγραφους κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθείς αν θες να λέγεσαι σωστός κυνηγός:
* Εκτός από σένα, τη φύση επισκέπτονται και άλλοι άνθρωποι, και πολλοί από αυτούς δεν είναι κυνηγοί. Όπως εσύ έχεις δικαίωμα να είσαι εκεί και να κάνεις το hobby σου (στις επιτρεπόμενες περιοχές πάντα), το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι υπόλοιποι. Και το γεγονός ότι εσύ κρατάς όπλο δεν κάνει το δίκαιο σου πιο σημαντικό από του άλλου, αλλιώς να πάρουμε όλοι τα όπλα και όποιον πάρει ο χάρος! Οπότε, μην ξεχνάς τους τρόπους και την ανατροφή σου κάθε φορά που θα φύγεις από την πόλη ή το χωριό σου.
Για τη λαθροθηρία απαγορευμένων ειδών (αμπελοπούλια, αγρινά κτλ) δεν το συζητώ. Eκτός του ότι δεν αποτελεί καν κυνήγι, είναι ο ορισμός της νοοτροπίας «ας φάμεν σήμερα ότι φάμεν τζαι έπιαν’σε η έννοια για το αύριο».
Κοντά σε κατοικημένες περιοχές, συμμορφώσου με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και ασφαλείας και μην διαταράσσεις την ησυχία των κατοίκων.
* Και εκτός από άλλους ανθρώπους, οι κυνηγότοποι φιλοξενούν και πολλά άλλα ζώα και φυτά, τα όποια μάλιστα, σε αντίθεση με μας, χρησιμοποιούν αυτούς τους τόπους για ολόκληρη την ζωή τους. Προσοχή λοιπόν να μην βλάπτουμε άλλα είδη, γιατί όπως γνωρίζουμε όλα τα είδη σχηματίζουν μεταξύ τους μια αλυσίδα, οπότε η καταστροφή ενός θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα (βλέπε κυνηγετικά) είδη.
Σιγουρευτείτε, πριν πυροβολήσετε. Ο πυροβολισμός προστατευόμενου είδους -έστω και κατά λάθος- είναι έγκλημα κατά του «αθλήματος». Για τη λαθροθηρία απαγορευμένων ειδών (αμπελοπούλια, αγρινά κτλ) δεν το συζητώ. Eκτός του ότι δεν αποτελεί καν κυνήγι, είναι ο ορισμός της νοοτροπίας «ας φάμεν σήμερα ότι φάμεν τζαι έπιαν’σε η έννοια για το αύριο».
Επίσης, όπως λένε και πολλές διαφημίσεις, η ποιότητα είναι πάντοτε καλύτερη από την ποσότητα. Το quota υπάρχει για κάποιον λόγο, και ο λόγος αυτός δεν είναι για να υπερηφανεύεσαι στον «κουμπάρο» σου ότι το έχεις ξεπεράσει. Αλλιώς μην παραπονεθείς αν σε 2-3 χρόνια θα βλέπεις θήραμα μόνο σε φωτογραφίες παλαιότερων εξορμήσεών σου.
* Ο βιότοπος που κατοικούν τα αγαπημένα σου θηράματα αποτελεί ένα πολύπλοκο φυσικό σύστημα με πολλές παραμέτρους και μεταβλητές. Η διατάραξη τους (έστω και έμμεση ή μικρής κλίμακας), θα έχει αντίκτυπο στο βιότοπο αυτό αλλά και στον αριθμό του θηράματος που θα μπορεί να συντηρεί.
Ενέργειες όπως το άναμμα φωτιάς, ενοχλήσεις κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, «αμόλημα» των σκύλων χωρίς εκπαίδευση και επίβλεψη (η ακόμη χειρότερα εγκατάλειψη τους στην φύση επειδή «έννεν του χαϊρκού») δεν βοηθούν. Και προς θεού, μην αφήνεις δηλητήρια στη φύση, αφού με αυτό τον τρόπο δεν δηλητηριάζεις μόνο το ζώο που έβαλες στο μάτι (ότι κι αν είναι αυτό) αλλά και όλα τα άλλα. Επίσης, μάζεψε τους άδειους κάλυκες και γενικά μη ρυπαίνεις το περιβάλλον με τα σκουπίδια σου.
Και κάτι τελευταίο. Σεβάσου τα αρπακτικά! Είναι και αυτά κυνηγοί σαν και σένα, μάλιστα αυτά κυνηγούν καθαρά από ανάγκη, αφού από αυτό εξαρτάται η επιβίωση τους. Δυστυχώς αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν drive-through από το φαστφουτάδικό.
Οπότε, βάλε στόχο να γίνεις ένας σωστός κυνηγός. Γνώρισε όσο γίνεται καλύτερα τα είδη, τους νόμους και τους κανονισμούς, δίδαξε τις γνώσεις σου και στους υπόλοιπους κυνηγούς, και απαίτησε από αυτούς να σέβονται τους υπολοίπους και το περιβάλλον. Και μην ξεχνάς, η φύση υπάρχει και για άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα επισκέψεις εκτός κυνηγετικής περιόδου, με τη φωτογραφική μηχανή. Άντε και καλά κυνήγια!
Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project