Ωστόσο, η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται είναι αντιστρόφως ανάλογη των σεξουαλικών επιδόσεων. Μπορεί δηλαδή μία μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί να κάνει καλό, όμως οι υπερβολές τελικά στοιχίζουν.
Το αλκοόλ λοιπόν δεν πρέπει να κατατάσσεται στα αφροδισιακά, καθώς δυσκολεύει την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης, άρα και την επίτευξη του οργασμού, για τον άντρα.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί συνήθη αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας. Όσο αυξάνεται η ποσότητα αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα, μειώνεται η ικανότητα του εγκεφάλου να ανταποκριθεί σε σεξουαλικά ερεθίσματα. Ως κατασταλτική ουσία, το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του αντρικού αναπαραγωγικού, αφού επιδρά σε μέρη του νευρικού συστήματος που παίζουν ρόλο-κλειδί στη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό, όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος και η ευαισθησία των νευρικών απολήξεων.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine έδειξε ότι η μειωμένη διαθεσιμότητα υγρών στο σώμα σε συνδυασμό με την καταστολή του νευρικού συστήματος είχαν σαν αποτέλεσμα τις δυσκολίες σεξουαλικής απόδοσης. Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα και ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα αγγειοτενσίνης, ορμόνη που συνδέεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν χρειάζεται οι άντρες να απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ για να προστατεύσουν τη στύση τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πίνουν με μέτρο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού, ως «μέτρια κατανάλωση αλκοόλ» ορίζονται τα δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες και το ένα ποτό για τις γυναίκες.