Στις 21 Οκτωβρίου (και) η Κύπρος επιστρέφει στο παρελθόν
Το απόκοσμο και φουτουριστικό μέλλον επέστρεψε, είναι εδώ, το φτάσαμε, το επιβιώσαμε και το ζούμε και το Πάνθεον μας προσκαλεί να το γλεντήσουμε, επιστρέφοντας αυτήν τη φορά στο γνώριμο, αγαπητό και ξακουστό παρελθόν.
Χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη τριλογία ταινιών που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Η γνωστότερη σίγουρα είναι. Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 80’ οι σεναριογράφοι του θρυλικού «Back to the Future» φαντασιώνονταν το μακρινό και υπερρεαλιστικό μέλλον, είχαν αποφασίσει πως ο Οκτώβριος του 2015 ήταν ημερολογιακά η καταλληλότερη, για τότε, επιλογή.
Για εκείνη την εποχή άλλωστε, τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά, φάνταζαν πολύς, πολύς καιρός, πόσω μάλλον εάν συνυπολογίσει κανείς και την αλλαγή της χιλιετηρίδας με την προσθήκη του 2000, που όσο και να πεις, για τον μέσο θεατή εκείνης της δεκαετίας εκλαμβανόταν ως κάτι πολύ φεύγα.
Στις 21 Οκτωβρίου του 2015 ο Doc Brown και ο Mc Fly προσγειώνονται στο μέλλον και η Τζένιφερ προσπαθεί να καταλάβει τι, πώς, από πού και what the f**k.
Με αφορμή συνεπώς την πραγματική χρονική «ολοκλήρωση» ενός από τα πιο επικά σενάρια στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου, το κινηματοθέατρο «Πάνθεον» στη Λευκωσία αποφάσισε να το γιορτάσει, παρουσιάζοντας μας την προβολή των ταινιών της δημοφιλούς τριλογίας στις 21, 22 και 23 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Δείτε την επίμαχη σκηνή, όπου γίνεται αναφορά στις 21 Οκτωβρίου του 2015 εδώ:
Εορτασμοί για την 21η του Οκτώβρη της επιστροφής του μέλλοντος προφανώς δεν γίνονται μόνο στην Κύπρο αλλά παντού.
Στο αβυσαλλέο δε ίντερνετ υπάρχουν κάποιοι τόσο τρελαμένοι με το σκηνικό, που ζουν και αναπνέουν για αυτήν τη στιγμή εδώ και αρκετό καιρό. Όπως, για παράδειγμα, ένας τυπάς με το όνομα Mike Smith, που δημιούργησε το σάιτ www.october212015.com με το οποίο κάνει countdown μέχρι η μηχανή του δικού του χρόνου, αντίγραφο της πρωτότυπης στην ταινία, να σημειώσει πως έφτασε στον τελικό της προορισμό.
Βασικός στόχος του Smith, όπως αναφέρεται στο About της ιστοσελίδας του, είναι να καταφέρει μέχρι την εν λόγω ημερομηνία να αποκτήσει, μέσω Google ads και εισφορών, ένα ... DeLorean, ένα αυτοκίνητο με φτερά, που υπήρξε το μοναδικό που είχε καταφέρει να κατασκευάσει το 1975 η ομώνυμη αμερικανική εταιρεία.
Το DeLorean
Πορωμένους τέτοιους τύπους έχουμε πάντως και στην Κύπρο. Εξαιρετικό παράδειγμα ο Παναγιώτης Θεοδώρου, ο οποίος έχει δημιουργήσει και αυτός τη μηχανή του χρόνου του, με την οποία μας πληροφορεί πως«οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας www.backtothefuture.me να βιντεοσκοπήσει ένα μονόλεπτο βίντεο και να το στείλει είκοσι χρόνια στο μέλλον ή σε άλλη μελλοντική ημερομηνία, στον εαυτό του ή σε κάποιο φίλο του ή συγγενή του».
Στη δεύτερη ταινία της τριλογίας, όπου και γίνεται η μετάβαση στο 2015, οι σεναριογράφοι επινοούν βεβαίως διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες που θα υπήρχαν τρεις δεκαετίες αργότερα.
Μερικές επαληθεύτηκαν από την πραγματικότητα και πιθανό είναι να σας έχει τύχει να βρεθείτε σε μία παρεά όπου κάποιοι είναι πεπεισμένοι ότι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.
Το αυτοκίνητο-μηχανή του χρόνου που στην ταινία πετούσε.
Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διάφορα μοντέλα αυτοκινήτων που μετατρέπονται σε μικρά αεροσκάφη. Το Transition αποτελεί δημιουργία της αμερικανικής εταιρείας Terrafugia. Όταν κάποιος κινείται στον δρόμο με αυτό το μόνο που έχει να κάνει για να το μετατρέψει σε αεροσκάφος είναι να πατήσει ένα κουμπί. Μέσα σε διάστημα 15 δευτερολέπτων τα φτερά, η ουρά και τα υπόλοιπα πτητικά συστήματα του οχήματος θα έχουν τεθεί σε λειτουργία. Στον δρόμο το όχημα μπορεί να κινείται με μέγιστη ταχύτητα τα 110 χλμ/ώρα και έχει αυτονομία καυσίμων για περίπου 1.400 χλμ. Ως αεροσκάφος το Transition μπορεί να πιάνει ταχύτητες 200 χλμ/ώρα ενώ η αυτονομία του είναι περίπου 900 χλμ.
Το Transition της αμερικανικής εταιρείας Terrafugia
Εντύπωση είχε προκαλέσει επίσης στην ταινία η εμφάνιση ενός ιπτάμενου σκέητμπορντ.
Ο αρχιτέκτονας Γκρεγκ Χέντερσον αναζητούσε τρόπους να δημιουργήσει ασφαλή αντισεισμικά κτίρια. Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ανακάλυψε έναν επαναστατικό τρόπο αποκόλλησης και αιώρησης ενός κτιρίου χρησιμοποιώντας ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία μεταξύ κτίσματος και εδάφους, ώστε μόλις χτυπήσει ο εγκέλαδος, το οίκημα να παραμένει ασφαλές. Όμως στην πορεία διαπίστωσε ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να βρει μια πληθώρα εφαρμογών στις μεταφορές: κάπως έτσι και βασισμένος στο σύστημα μαγνητικής αιώρησης, το λεγόμενο MagLev (Magnetic Levitation), δημιούργησε την ιπτάμενη σανίδα Hendo.
Ακόμη, στην ταινία οι πρωταγωνιστές επικοινωνούν με ένα σύστημα βιντεοκλήσεων που μοιάζει πολύ με ... το Skype!
Για να επικοινωνήσουν χρησιμοποιούν επίσης ένα ζευγάρι γυαλιών που, ναι, είναι τα Google Glasses και δεν εξηγείται αλλιώς.