Η φωτοτσιγκογραφία απεικονίζει τον διαβόητο κοντό-baby face να παίζει κροκέ με παρέα η οποία πιθανότατα είναι μέλη της συμμορίας του.
Η εικόνα αγοράστηκε από τον συλλέκτη Randy Guijarro σε ένα κατάστημα με μεταχειρισμένα και αντίκες το 2010, ενώ το National Geographic Channel έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το εύρημα και πρόκειται να το συμπεριλάβει σε ντοκιμαντέρ του καναλιού.
«Όταν είδαμε τη φωτογραφία για πρώτη φορά, ήμασταν δικαιολογημένα δύσπιστοι. Μια αυθεντική φωτογραφία του Billy the Kid είναι κάτι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο της Άγριας Δύσης», σημείωσε ο David McCarthy, εκτιμητής της ιστοσελίδας Kagin η οποία κάνει τη διαπραγμάτευση για την πώληση της φωτογραφίας. Ο McCarthy εξηγεί πως μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κλήθηκε να διαπιστώσει την αυθεντικότητά της και να μελετήσει κάθε λεπτομέρεια.
Ο μύθος του Billy the Kid
Είναι ο θρύλος της άγριας Δύσης, ένας από τους πιο διάσημους παράνομους. Είναι ο Μπίλι δε Κιντ (Billy the Kid) ο αδίστακτος πιστολέρο με τα παιδικά χαρακτηριστικά.
Στα 17 του μόλις χρόνια διαπράττει τον πρώτο του φόνο, όταν χωρίς σκέψη έβγαλε το πιστόλι του και εκτέλεσε έναν σιδερά που τον ειρωνεύτηκε για το ύψος του. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται όμως καταφέρνει να δραπετεύσει στο αχανές Νέο Μεξικό.
Σε εκείνα τα μέρη οι αιματηροί καβγάδες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες γης και ράντζων, στους διεφθαρμένους σερίφηδες ,στους δημάρχους και τους κυβερνήτες για τον έλεγχο της κομητείας Λίνκολν ήταν καθημερινότητα. Ο Ιρλανδός μετανάστης που όλοι άρχισαν να αποκαλούν «Μπίλι δε Κιντ», συμμάχησε με τους «καλούς». Έγινε μέλος των Regulators, μιας ομάδας που διεκδικούσε τη θέσπιση κανόνων για την προστασία των αδυνάτων, κυρίως των Μεξικανών και των Ινδιάνων.
Ο Μπίλι ξεκίνησε σαν απλός στρατιώτης, αλλά έφτασε γρήγορα στην αρχηγία - και γιατί πολλοί σύντροφοί του πέθαναν στο πεδίο της μάχης. Εκτός από τους άνδρες του στην υπηρεσία του ήταν και ο μύθος.
Άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι ήταν Μεξικανός και ότι κανένας δεν χρησιμοποιούσε καλύτερα το εξάσφαιρο. Έλεγαν ότι με αυτό είχε σκοτώσει 21 ανθρώπους. Ήταν ένας αριθμός που προκαλούσε σεβασμό και δέος ακόμη και στην Άγρια Δύση.
Η ιστορία λέει ότι τα επιβεβαιωμένα θύματα του φοβερού παράνομου ήταν τέσσερα εκτός από τον σιδερά στην Αριζόνα. Δυο από αυτά ήταν οι δεσμοφύλακες του στις φυλακές της κομητείας Λίνκολν, τους οποίους σκότωσε λίγο πριν τον κρεμάσουν.
Με τους Regulators εξουδετερωμένους, ο Μπίλι έζησε το επόμενο διάστημα ανάμεσα σε τραπέζια του πόκερ, κλοπές ζώων και μικροδουλειές στα σαλούν.
Ήταν 21 ετών όταν δέχθηκε να συναντηθεί με τον νέο σερίφη, έναν πρώην μπάρμαν, που πριν του κολλήσει ο δήμαρχος το σήμα στο πέτο, έκλεβε αγελάδες και κυνηγούσε Βίσονες. Το όνομά του ήταν Πατ Γκάρετ και λέγεται ότι ήταν φίλοι με τον Μπίλι στα χρόνια της παρανομίας. Το ραντεβού ορίστηκε σε ένα άδειο σαλούν. Όταν ο Μπίλι μπήκε μέσα, ο Γκάρετ πυροβόλησε. Ή έτσι υποτίθεται ότι έγινε, αν πιστέψει κανείς τη βιογραφία «Η αληθινή ιστορία του Μπίλι δε Κιντ» που συνέγραψε ο σερίφης με τη βοήθεια ενός περιπλανώμενου δημοσιογράφου.
Σύμφωνα με τουλάχιστον τρεις μαρτυρίες, ίσως εκείνη η συνάντηση στο άδειο σαλούν δεν υπήρξε ποτέ και ο Μπίλι δεν έπεσε από το όπλο του παλιού του φίλου, αφού υπάρχει και η εκδοχή ότι καταδικάστηκε δια απαγχονισμού.
Το επίμαχο κομμάτι της φωτογραφίας, όπου φαίνεται ο Billy the Kid