Περπατώντας σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνεχώς σκουντουφλούμε πάνω σε αρχαιότητες. Έχετε ποτέ σκεφτεί πώς έμοιαζε η πόλη όταν η «Ροτόντα», η «Καμάρα» και τα υπόλοιπα απομεινάρια της ρωμαϊκής εποχής, το λεγόμενο «Γαλεριανό Συγκρότημα» δεν ήταν αρχαιότητες αλλά … νεόκτιστα ανάκτορα;
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και μετά από μακρόχρονη επιστημονική μελέτη, η ΙΣΤ” Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε μια ψηφιακή απεικόνιση του μεγαλειώδους μνημείου.
Για την ιστορία, το «Γαλεριανό Συγκρότημα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι αποτέλεσμα του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος του Γαλερίου, και συνδέεται με την τελευταία περίοδο ακμής της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης.
Η ανέγερση των ανακτόρων αυτών ξεκίνησε στο τέλος του 3ου μΧ αιώνα. Κτίσθηκαν στις παρυφές της πόλης, δίπλα στο ανατολικό τείχος. Προς το Νότο εκτείνονταν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα (οδός Μητροπόλεως), ενώ δυτικό όριο θεωρείται η οδός Απελλού.
Το όλο συγκρότημα αποτελούνταν από δύο οικοδομικά σύνολα, συνδετικός κρίκος των οποίων είναι η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα).
Στο βόρειο τμήμα του βρίσκεται η Ροτόντα, ενώ νότιά βρίσκεται η Αψιδωτή Αίθουσα (οικοδομικά κατάλοιπα επί του πεζόδρομου Δ.Γούναρη, τμήμα μεταξύ των οδών Αλ.Σβώλου και Ι.Μιχαήλ) και τα οικοδομήματα του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ναυαρίνου (Βασιλική, κεντρική κτηριακή ενότητα, διώροφο κτήριο, λουτρά, Οκτάγωνο).
Δείτε τις μαγευτικές εικόνες από το εντυπωσιακό ιστορικό παρελθόν της πόλης και μεταφερθείτε είκοσι σχεδόν αιώνες πίσω: