Μίλα μου
Ο μάρσιπος μιμείται την αγκαλιά
Οι μάρσιποι ή slings μιμούνται στην ουσία τον τρόπο που κρατάμε τα μωρά αγκαλιά, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και ελευθερία τόσο στο μωρό όσο και στον γονιό που το φοράει.
Όλο και περισσότερες μητέρες αλλά και πατεράδες το εντάσσουν στη ζωή και την καθημερινότητά τους αφού συνειδητοποιούν και μαθαίνουν πως το babywearing έχει να προσφέρει πολλά στο δίδυμο μητέρα-μωρό ή πατέρας-μωρό.
Ενδεικτικά, να αναφέρουμε μόνο πως, από σχετικές μελέτες έχει φανεί πως τα μωρά που «φοριούνται» κλαίνε λιγότερο, 43% συνολικά μέσα στη μέρα και 54% κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες.
Για να μάθουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε γύρω από το θέμα μάρσιπος, μιλήσαμε με την Ευαγγελία Γεωργιάδου η οποία φτιάχνει και διαθέτει προς πώληση μάρσιπους με την επωνυμία «Hippocampus babywearing Cy - Μάρσιποι αγκαλιάς», τους πρώτους χειροποίητους μάρσιπους που κατασκευάζονται στην Κύπρο, σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες και τον τρόπο ζωής του νησιού.
Τι κερδίζει μια μάνα «κουβαλώντας» το μωρό της με ένα μάρσιπο;
Είναι πολλά τα οφέλη της μητέρας ή όποιου άλλου πρόκειται να φορέσει το μωρό, για παράδειγμα μια μητέρα που φοράει το μωρό της σε μάρσιπο, έχει ελεύθερα τα χέρια της να κάνει δουλειές, να μαγειρέψει, να παίξει με το μεγαλύτερο παιδί της, να πάει για ψώνια στην υπεραγορά χωρίς να χρειάζεται μαζί με το καρότσι για τα ψωνίσματα να κουβαλάει και το καρότσι του μωρού. Μπορεί επίσης να θηλάσει μέσα στον μάσριπο. Γενικά, είναι ένας τρόπος να δεθεί με το μωρό της και στην περίπτωση που εργάζεται να «αναπληρώνει» τον χρόνο μέσω της αγκαλιάς με το μωρό της… Γενικά, φορώντας το μωρό σου σε μάρσιπο, σου δίνεται η δυνατότητα να έχεις πρόσβαση σε χώρους που με το καρότσι δεν θα ήταν εύκολο. Επίσης, έχουν γίνει μελέτες που έδειξαν πως μητέρες που φοράνε τα μωρά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να θηλάσουν με επιτυχία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα μωρά τους, όπως επίσης και μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη.
Η Νάταλη με την μόλις 2 εβδομάδων Αγγελική
Και τι κερδίζει το ίδιο το μωρό;
Από μελέτες έχει φανεί πως τα μωρά που «φοριούνται» κλαίνε λιγότερο, 43% συνολικά μέσα στη μέρα και 54% κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Το babywearing προσφέρει καλύτερη επιτυχία στον θηλασμό και σε περιπτώσεις επαναγαλακτισμού ή αύξησης της παραγωγής. Μέσω των ερεθισμάτων της αγκαλιάς, ενισχύεται η νοητική, συναισθηματική και σωματική τους ανάπτυξη. Ελαχιστοποιούνται προβλήματα παλινδρόμησης και κολικών. Επίσης, από έρευνες έχει φανεί πως τα πρόωρα μωράκια που φοριούνται από τους γονείς τους παίρνουν περισσότερο βάρος. Επιπλέον, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ωφελούνται ιδιαίτερα από τα ερεθίσματα που προσφέρει η αγκαλιά.
Μέχρι ποια ηλικία (του μωρού) μπορούμε να το κουβαλάμε σε μάρσιπο;
Συνήθως μέχρι +-3 χρονών, ή μέχρι την ηλικία που θα τα κουβαλούσαμε στα χέρια μας και χωρίς τον μάρσιπο.
Πόσο βάρος αντέχουν τα μάρσιπο και πόσο βάρος αντέχει ένας γονιός για να μην επιβαρύνει τον σπόνδυλό του;
Σαν όριο βάρους λέμε τα 15-18 κιλά, αυτό όμως δεν είναι το όριο του βάρους που αντέχει ένας χειροποίητος μάρσιππος, αυτό είναι το μάξιμουμ βάρος που πρέπει να σηκώνει πάνω του ένας ενήλικας για να μην επιβαρύνει τη σπονδυλική του στήλη.
Ποια η διαφορά ενός χειροποίητου sling με τους συμβατικούς μάρσιπους του εμπορίου;
Οι διαφορές είναι πολλές, σε αντίθεση με τους συμβατικούς μάρσιπους που το μωρό είναι σαν να κρέμεται από αερόστατο με την πλάτη και τα πόδια ίσια κάτω, τα slings δεν επιβαρύνουν την σπονδυλική στήλη και τα ισχία του μωρού, καθώς το μωρό μέσα στο sling είναι στις ίδιες φυσικές στάσεις που θα ήταν αν το κρατούσαμε αγκαλιά στα χέρια μας. Το μαλακό ύφασμα του sling αγκαλιάζει το σώμα του μωρού και προσαρμόζεται τέλεια. Άλλη διαφορά είναι το γεγονός ότι ένα sling φοριέται ευκολότερα και γρηγορότερα. Επιπλέον οι χειροποίητοι μάρσιποι προσφέρουν πιο πολλές στάσεις-θέσεις για να «φορεθεί» ένα μωρό. Μια ακόμη διαφορά είναι το όριο των κιλών ή της ηλικίας, αφού οι περισσότεροι συμβατικοί μάρσιποι έχουν όριο ηλικίας γύρω στους 6 μήνες, ενώ ένας χειροποίητος μάρσιπος τα 15-18 κιλά, δηλαδή +-3 χρόνια. Ουσιαστικά, τα slings μιμούμενοι τον τρόπου που κρατάμε τα μωρά αγκαλιά, προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση και στο μωρό και στον γονιό που το φοράει.
Η Βίκυ «φοράει» την Μέλια από νεογέννητο μέχρι σήμερα που είναι σχεδόν 2 χρονών
Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση του sling;
Η μόνη περίπτωση θα ήταν αν σας είχε απαγορεύσει ο γιατρός σας να κρατάτε αγκαλιά το μωρό σας, πράγμα πάρα πολύ σπάνιο, σχεδόν αδύνατο.
Πόσο ασφαλές είναι να έχεις δεμένο πάνω σου το μωρό;
Είναι ασφαλές, αρκεί να φορεθεί σωστά και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, ανάλογα με τον τύπο του μάρσιπου. Γενικά, δεν κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε αν είχαμε το μωρό μας αγκαλιά και χωρίς τον μάρσιπο, δηλαδή σε καμία περίπτωση το sling δεν μπορεί να αντικαταστήσει το carseat, ούτε επιτρέπεται το τρέξιμο/jogging ενώ φοράτε στον μάρσιπο το μωρό και γενικότερα δεν κάνουμε καμία απότομη κίνηση που μπορεί να υποβάλει το μωρό μας σε ταρακούνημα.
Μπορεί κάποιος να κουβαλά και στην πλάτη το μωρό με μάρσιπο;
Ναι φυσικά και μπορεί να φορεθεί και στην πλάτη, ανάλογα πάντα με την ηλικία. Οι θέσεις/στάσεις που προσφέρουν οι χειροποίητη μάρσιπποι είναι εργονομικές και αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία, όπως άλλωστε και όταν τα κρατάμε στα χέρια μας. Ο τρόπος που θα κρατήσεις ένα μωρό εξαρτάται από την ηλικία του, το ίδιο ισχύει και ως προς τον τρόπο που θα φορέσεις το μωρό στον μάρσιπο.
Είναι και άντρες που φοράνε μάρσιπο;
Βεβαίως και φοράνε και οι πατεράδες τα μωρά τους, γενικά τον μάρσιπο μπορεί να τον φορέσει όποιος πρόκειται να κρατήσει το μωρό, η μητέρα ο πατέρας, η γιαγιά, η babysitter κτλ. Συνήθως, οι πατεράδες στην αρχή διστάζουν αλλά όταν αρχίσει να βαραίνει το μωρό δίνουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να το δοκιμάσουν και μετά τους αρέσει πολύ, γιατί φορώντας το μωρό σε μάρσιπο δίνεται η «ψευδαίσθηση» ότι το μωρό είναι πιο ελαφρύ καθώς το βάρος του μωρού μοιράζεται στο σώμα αυτού που το φοράει και δεν επιβαρύνει τα χέρια.
Από ποια ανάγκη ξεκίνησες να φτιάχνεις μάρσιπους;
Ξεκίνησα να φτιάχνω τους μάρσιπους αφότου «φόρεσα» τον πρώτο μου γιο και συνειδητοποίησα πόσα έχει να προσφέρει το babywearing στο δίδυμο μητέρα-μωρό. Στην Κύπρο δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. Οι ελάχιστοι μάρσιποι που μπορούσα να βρω στην κυπριακή αγορά ήταν κατασκευασμένοι σε βόρειες χώρες με πολύ κρύο και συνεπώς τα υφάσματα από τα οποία ήταν ραμμένα ήταν εξαιρετικά ζεστά για την Κύπρο. Έτσι οι μάρσιποι Hippocampus είναι οι πρώτοι χειροποίητοι μάρσιποι που κατασκευάζονται στην Κύπρο, σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες και τον τρόπο ζωής της Κύπρου.
Πως πάει η δουλειά; Υπάρχει ανταπόκριση;
Νομίζω όλο και καλύτερα, ο κόσμος αρχίζει να μαθαίνει για το babywearing και το ενδιαφέρον αυξάνει.
Ποιο είναι το προφίλ των πελατών σου;
Νεαρές μητέρες, ή μητέρες με πιο πολλά παιδιά που φορώντας το μικρότερο μωρό τους στην αγκαλιά τους έχουν ελευθέρα τα χέρια τους για τα μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης νεαροί πατέρες δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον.
Η Χρίστα και ο 5,5 μηνών Σωτήρης-Άνθιμος
Που κυμαίνονται οι τιμές;
Οι τιμές δεν είναι πάντα σταθερές, συνήθως κυμαίνονται ανάλογα με το κόστος κατασκευής τους. Αυτό το διάστημα για τα διαθέσιμα σχέδια οι τιμές είναι μεταξύ 35-40 ευρώ και προαιρετικά με επιπλέον 5 ευρώ μπορούμε να προσθέσουμε τσέπη ή απλίκα (σχέδιο) κτλ.
Έχουν και άλλες χρήσεις οι μάρσιποι, πέραν από κουβάλημα; Κάτι για μια αιώρα είχα δει στο facebook page σου.
Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που θα φορέσεις το μωρό σου στο sling θα βρεις πολλές χρήσης ανάλογα με την ανάγκη που προκύπτει. Για παράδειγμα κάποιες φορές που δεν υπολογίσαμε καλά τον καιρό και χρειαστήκαμε σκέπασμα, το sling μας βόλεψε σαν κουβερτούλα. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποίησα την ουρά του ring sling μου για να κάνω σκιά το καλοκαίρι στο μωρό μου, πολλές μητέρες χρησιμοποιούν την ουρά του ring sling σαν κάλυμμα ενώ θηλάζουν δημόσια, επίσης μαμάδες το έχουν χρησιμοποιήσει σαν αιώρα και σαν ζώνη για να ασφαλίσουν το παιδί σε καρέκλα εστιατορίου… Δεν είναι αυτή η χρήση του και ο σκοπός που κατασκευάζονται, να το διευκρινίσουμε, αλλά αν στην ανάγκη μπορούν να εξυπηρετηθούν κι έτσι γιατί όχι…
Φτιάχνεις κι άλλα πράγματα πέραν από μάρσιπους;
Αν και κυρίως ασχολούμαι με τους μάρσιπους, φτιάχνω επίσης nursing covers, changing mats - αλλαξιέρες και γενικά διάφορα άλλα πράγματα σχετικά με τα μωρά.
Που σε βρίσκει κάποιος για παραγγελίες;
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί μου, μπορεί να το κάνει είτε μέσω τηλεφώνου στο 97825002, είτε μέσω της σελίδας μου στο Facebook «Hippocampus babywearing cy - Μάρσιποι αγκαλιάς», είτε μέσω email στο hippocampusbabywearingcy@outlook.com
Η Ευαγγελία «φοράει» τον γιο της
Φορώντας έναν από τους μάρσιπους της
Μερικές από τις δημιουργίες της από τις διάφορες κατηγορίες μάρσιπων
Mei Tai
Pouch
Wrap
Ring Sling
Κεντρική φωτογραφία: