Η έκθεση εξιστορεί την πορεία των γυναικών σκηνογράφων, ενδυματολόγων και οπτικοακουστικών μέσων ή εικαστικών που επιμελήθηκαν παραστάσεις από το 1960 μέχρι σήμερα.
Ο όρος «Fight or Flight» περιγράφει τον μηχανισμό όπου o ανθρώπινος οργανισμός και κατ ’επέκταση η ανθρώπινη συμπεριφορά ανταποκρίνεται ώστε να δραστηριοποιηθεί, να ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει κάποια δυνητική απειλή ή να προσπαθήσει να την αποφύγει. Η φυγή, η προάσπιση ή και κάποιες φορές το «πάγωμα» (παράλυση-αδράνεια), είναι κάποιες από τις πιθανές ανταποκρίσεις και άμυνες που ενδεχομένως να εφαρμόσει ο άνθρωπος προκειμένου να καταστεί όσο το δυνατό πιο αόρατος ως στόχος.
Όπως και ο μηχανισμός «Fight or Flight», θέτει σε εγρήγορση τα ελατήρια άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, έτσι και η παρούσα έκθεση, παραθέτει μέσα από μια αναδρομική αφήγηση την εικαστική προσέγγιση και κατ’ επέκταση ανταπόκριση, των γυναικών καλλιτεχνών στο χώρο της σκηνογραφίας στην Κύπρο, προκειμένου να σκιαγραφήσει την περαιτέρω θέση της γυναίκας στα καλλιτεχνικά πεπραγμένα του νησιού.
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι εμπνευσμένη από την ευρύτερη εικαστική προσέγγιση των γυναικών καλλιτεχνών στο χώρο της σκηνογραφίας στο νησί και την εξελικτική πορεία της όσον αφορά την ευρύτερη εικαστική παρέμβαση και αντανάκλαση της καλλιτεχνικής τους αξίας, από τα αρχικά στάδια μέχρι σήμερα, στα καλλιτεχνικά κεκτημένα του τόπου.
Το πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζει πέντε νέες δημιουργούς (Μάγια Αγγελή, Νεφέλη Σιδηροπούλου, Μελίτα Κούτα, Έφη Σπύρου, Στέλλα Χρίστου) οι οποίες με τα ιδιαίτερα μέσα, υλικά και τεχνάσματα που χρησιμοποιούν, παντρεύοντας τον εικαστικό κόσμο με το θέατρο και ανάγοντας τη σκηνογραφία σε βιωματική εμπειρία του θεατή.
Στη συνέχεια η έκθεση τιμώντας τις πρώτες γυναίκες δημιουργούς στο χώρο της σκηνογραφίας παρουσιάζει ιστορίες, εμπειρίες και στοιχεία από το έργο τους, αποτυπώνοντας και τεκμηριώνοντας έτσι το στίγμα και την πορεία που έχουν χαράξει στο παρελθόν, στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αναθεωρώντας την θέση και το ρόλο τους, τόσο στην τέχνη, όσο και στον πολιτισμό μέσα από τα πεπραγμένα τους.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ένα work-in-progress show, το οποίο θα ηγείται από τη σκηνοθέτιδα Αθηνά Κάσιου, στο οποίο θα λάβουν μέρος νεαρές σκηνογράφοι και ηθοποιοί.
Τέλος, θα διοργανωθεί σειρά εργαστηρίων για σκηνογράφους και ενδυματολόγους από τις Έλενα Κατσούρη, Σουζάνα Ιωάννου, Μαρίζα Παρτίλη.
Οι ημερομηνίες της παρουσίασης του work-in-progress show και των εργαστηρίων θα ανακοινωθούν σε κατοπινό στάδιο.
Επιμελητές έκθεσης: Λύδια Μανδρίδου, Καρολίνα Σπύρου, Μαρίνα Χατζηλουκά
Επιστημονικοί Σύμβουλοι / Θεατρολόγοι: Άντρη Κωνσταντίνου και Κυριακή Αργυρού
Πληροφορίες: info@cycstat.com
Space: Κωστή Παλαμά 12, 1096