Στη Σύνοδο Κορυφής και βέβαια στις ….επιδόσεις που θα έχει απόψε το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνεται το ενδιαφέρον όλων και με φόντο το δραματικό παρασκήνιο της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν πως δεν πρόκειται να μπουν στη διαδικασία των λεκτικών διατυπώσεων οι οποίες αδιαμφισβήτητα είναι για πολλούς θέμα γοήτρου.
Πληροφορίες από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» τονίζουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα περιγράψει την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, καθώς επίσης θα μιλήσει και για τη διαφωνία στο eurogroup υπό το σκεπτικό πάντα να βρεθούν συναινετικές λύσεις ώστε «να μην κολλήσει το πράγμα μόνο στις διατυπώσεις».
Τι υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν σε ό,τι αφορά στη «συμφωνία- γέφυρα», που είναι μια μεταβατική συμφωνία -την οποία η χώρα έχει ανάγκη- έως ότου καταρτίσει το μεσοπρόθεσμο 2015 – 2018 πως η ελληνική πλευρά εστίασε στα εξής:
- Σε σχέση με το χρηματοδοτικό σκέλος, «όχι» τη δόση από τον ΕΣΜ καθώς δεν είναι επιθυμία οι Ευρωπαϊκοί λαοί να πληρώνουν άλλο για μια πολιτική που επιβαρύνει (τα 7,5 δις)
- τα 1,9 δις από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα Ελληνικά ομόλογα, να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων για να αναχρηματοδοτήσουμε εμείς την αύξηση των ορίων εντόκων πάνω από 10 δις.
- Ζητάμε τα 11,4 δις από ΤΧΣ να κατευθυνθούν με τέτοιο τρόπο να εξυγιανθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια
- εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να μείνει σταθερό σε αυτό που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση στο 1,49%
-Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων (φορολογικό σύστημα, κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης κα)
«Οχι» στην ολοκλήρωση του προγράμματος
Την ίδια ώρα, το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαμηνύει πως δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία συζητήσεων που αφορά στο «κλείσιμο» και την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Αυτό έχει κλείσει με την λαϊκή ετυμηγορία και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Γεναρη στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα και με όσους συζητάμε στα fora τα θεωρούν απολύτως λογικά», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο, παραδέχονται πως υφίσταται η εμμονή των εταίρων να ζητήσει η κυβέρνηση επέκταση του παρόντος προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση οι διαβουλεύσεις εντείνονται και τη σκυτάλη θα πάρουν τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες-και όχι στην Αθήνα- σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μέχρι την επόμενη Δευτέρα.
Κάμερον: Απαιτείτα να βρεθεί λύση
Ο Βρετανός πρωθυπουργός από την πλευρά του ανέφερε ότι ανυπομονεί για την πρώτη του συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό και συμπλήρωσε: «Αυτό που απαιτείται είναι όχι πίεση, αλλά λύση. Η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από την αντιπαράθεση ανάμεα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη».
Βέλγος πρωθυπουργός: Ζωτικής σημασίας να βρούμε λύσεις
Βέλγος πρωθυπουργός: Ζωτικής σημασίας το να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας το συντομότερ δυνατό.
Τουσκ: Περιμένω με ενδιαφέρον να δω τι θα πει ο Τσίπρας
Ο πρόεδρος της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο του eurogroup να τον ενημερώσει για τα αποτελέσαμτα. Επίσης, είπε ότι περιμένει με ενδιαφέρον να δει τι θα πει ο Τσίπρας στη Σύνοδο.
Φινλανδός πρωθυπουργός: Νομίζω ότι ο χρόνος εξαντλείται
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Στουμπ είπε: «Νομίζω ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, το κλειδί είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε τη συνέχεια του προγράμματος, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί θα επιμείνουμε σε αυτές. Πιστεύω ότι η Ελλάδα ηαν σε καλή οικονομική πορεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ελλήνων».