Όταν ο Αϊνστάιν έδινε συμβουλές στον 11χρονο γιο του

Η ξυλουργική, το πιάνο και το παιχνίδι ringtoss, αποτελούν σύμφωνα με τον Αλμπερτ Αϊνστάιν  δραστηριότητες που όταν τις κάνεις με ευχαρίστηση, κατακτάς το μυστικό της μάθησης.

 


Article featured image
Article featured image

Στην επιστολή που έστειλε στον 11χρονο γιο του Χάνς Αλμπερτ, το 1915 ο ιδιοφυής επιστήμονας, προτρέπει τα παιδιά του να παίζουν στο πιάνο κομμάτια που τους ευχαριστούν γιατί αυτό είναι το μυστικό για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ασχολείσαι με το πιάνο. Αυτό και η ξυλουργική είναι κατά τη γνώμη μου για την ηλικία σας οι καλύτερες επιδιώξεις, καλύτερες ακόμη και από το σχολείο. Επειδή αυτά τα πράγματα είναι που ταιριάζουν σε νεαρά άτομα, όπως εσύ. Κυρίως να παίζεις στο πιάνο κομμάτια που σε ευχαριστούν ακόμη και αν ο δάσκαλος δεν συμφωνεί. Αυτό είναι το μυστικό για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου».

Το ringtoss από την άλλη αποτελεί την τέλεια λύση για τα παιδιά που θέλουν να αποκτήσουν ευκινησία.

Η επιστολή γράφτηκε το 1915, την εποχή που ο 36χρονος Αλμπερτ Αϊνστάιν, είχε συνοψίσει μετά από οκτώ χρόνια προσπαθειών, την θεωρία της σχετικότητας. Ενθουσιασμένος από το επίτευγμα του, έγραψε στο μεγαλύτερο γιο του, που ζούσε μαζί με την μητέρα του στην Ζυρίχη.

«Χθες έλαβα την επιστολή σου και χάρηκα. Φοβόμουν ότι δεν θα μου ξαναγράψεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως προτείνω κάθε χρόνο να περνάμε ένα ολόκληρο μήνα μαζί, έτσι ώστε να βλέπετε ότι έχετε έναν πατέρα ο οποίος σας λατρεύει και σας αγαπά. Μπορείς επίσης να μάθεις πολλά όμορφα πράγματα από μένα, τα οποία δεν μπορεί κανείς άλλος να σας τα προσφέρει τόσο εύκολα. Αυτό που έχω πετύχει έπειτα από μια επίπονη εργασία δεν πρέπει να το γνωρίζουν μόνο οι άλλοι, πρέπει να το γνωρίζουν και τα δικά μου τα παιδιά. Αυτές τις μέρες έχω ολοκληρώσει ένα από τα ωραιότερα έργα της ζωής μου, όταν θα μεγαλώσετε, θα σας πω γι 'αυτό».

Την εποχή εκείνη ο Ανσταίν,ζούσε στο Βερολίνο με την ξαδέλφη του, Ελσα, η οποία τελικά έγινε η δεύτερη γυναίκα του. Οι δύο γιοι του, ο Χανς Αλμπερτ και Έντουαρτ ζούσαν με την εν διαστάσει σύζυγό του Mileva στη Ζυρίχη.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ