Κι άλλη διαμαρτυρία για το παλιό λιμάνι [«θρίαμβος της τσαπατσουλιάς»]

Σε ακόμη μία διαμαρτυρία για το παλιό λιμάνι καλεί για το ερχόμενο Σάββατο τον «ευαισθητοποιημένο κόσμο της Λεμεσού» η Κίνηση Αρχιτεκτόνων της πόλης. Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση κάνει λόγο για θρίαμβο της τσαπατσουλιάς και για συμπεριφορά της Αρχής Λιμένων ως developer.


Article featured image
Article featured image

«Ένα ιστορικό παραδοσιακό ψαρολίμανο μετατράπηκε ουσιαστικά σε εμπορικό κέντρο. Ο μοναδικός επενδυτής έχει ήδη καταφύγει στη δικαιοσύνη λόγω των διαφορών που έχει με την ΑΛΚ, γεγονός που θα παρατείνει τη μη λειτουργία του όλου έργου. Ακόμη μια φορά η τσαπατσουλιά και το θεώρημα που έχει αναχθεί σε τρόπο ζωής από τους ιθύνοντες αυτού του τόπου «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» θριαμβεύει. Τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου εξαφανίζονται. Η οικονομική επιβάρυνση για την αποκατάσταση των ζημιών του  έργου λόγω εγκατάλειψης ανέρχεται σε πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ».

Ερωτήματα, προστίθεται, προκύπτουν και για τη νομιμότητα των έργων στο παλιό λιμάνι καθώς όπως φαίνεται προκύπτουν δυσκολίες ως προς την εξασφάλιση των σχετικών αδειών χρήσης.

«Αν και το έργο ολοκληρώθηκε τελικά παρά τις διαμαρτυρίες οργανωμένων συνόλων και πολλών παραγόντων της πόλης που έφθασαν μέχρι τη Βουλή, η κινητοποίηση των ευαισθητοποιημένων πολιτών θα πρέπει να συνεχισθεί και να ενταθεί. Η Αρχή Λιμένων λειτουργεί ως developer και εφόσον οι δικαστικές διαμάχες με τον μοναδικό προσφοροδότη του έργου ξεκίνησαν, το έργο θα μείνει έρημο και παρατημένο με όλες τις συνέπειες που θα προκύψουν από την εγκατάλειψή του».

«Εμφανίστηκαν τρωκτικά λόγω του ότι μένουν ακατοίκητα όλα τα υποστατικά. Επίσης, η χωροθέτηση των σκυβάλων για τα υποστατικά τοποθετήθηκαν στον πεζόδρομο, στην προέκταση του πολυλειτουργικού παραθαλάσσιου πάρκου που ενώνεται με το παλιό λιμάνι, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέματα καθαριότητας, οσμών, υγιεινής και αισθητικής του χώρου».

Επιπλέον, ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης των πελατών και προσωπικού των καταστημάτων είναι ελλειμματικός με ένα ατυχές περιτοίχισμα του οποίου δυστυχώς το ύψος δεν επιτρέπει την οπτική επαφή με τη θάλασσα. Να σημειωθεί ότι στα αρχικά σχέδια προνοείτο η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης που για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων δεν κατασκευάστηκε. Ως εκ τούτου, με τη λειτουργία του έργου αναμφισβήτητα θα προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση».  

Η διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11πμ., στην πλατεία μπροστά από το παλιό λιμάνι «για να αποτραπεί περαιτέρω καθυστέρηση σε ένα έργο που έχει εγκαταλειφθεί».

 

(Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Cy Arch © Χάρης Σολωμού)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ