Την εμπειρία του από την προσέγγιση που τείνει να αποκτήσει ευδιάκριτα στοιχεία, είναι το στέλεχος της Leptos Group, Μάριος Πασιαρδής.
Πρόκειται για μια εταιρεία που επενδύει στην Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια και πλέον έχει μεταφερθεί στο Ντουμπάι για να εξυπηρετεί πιο άμεσα την αυξανόμενη ζήτηση των επενδυτών προς τις δύο χώρες.
«Έχουμε τουλάχιστον 40 αιτήσεις για απόκτησης ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και η Κύπρος ανά μήνα, πριν από το άνοιγμα των γραφείων μας στο Ντουμπάι. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί λόγω της παρουσίας μας στην περιοχή και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένας καλός αριθμός επενδύσεων μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», λέει ο Πασιαρδής.
Ανάκαμψη αλλά με δυσκολίες
Από την μεριά του ο Ιρφάν Αλ Χασανί, οικονομολόγος στα ΗΑΕ, είπε στο Gulf News: «Η οικονομία της Ελλάδας έχει αρχίσει να δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό καθώς όλοι πιστεύουν πως η χώρα εισέρχεται στο όγδοο έτος οικονομικής ύφεσης. Μόλις την περασμένη Παρασκευή υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη για παράταση του προγράμματος διάσωσης για άλλους τέσσερις μήνες, δίνοντας στη χώρα μια σανίδα σωτηρίας και την αποφυγή της πτώχευσης με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής». Για να προσθέσει πως σε γενικές γραμμές ολόκληρη η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα φάση ύφεσης, ενώ η αστάθεια και η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί μέρος της τρέχουσας πτώσης στην τιμή του πετρελαίου. Για να δώσει στη συνέχεια έναν τόνο αισιοδοξίας: «Ωστόσο, αυτή η φάση ύφεσης είναι ένας οικονομικός κύκλος που θα ολοκληρωθεί αργά ή γρήγορα. Όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, θα μπορούσαν να το κάνουν και να βρουν καλές αποδόσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Οι τύποι των επενδυτών
Κατά τον Πασιαρδή οι δυνατότητες επένδυσης στις δύο χώρες είναι καλές και έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής, το κλίμα, την ασφάλεια, τη γεωγραφική θέση τους, το μορφωτικό επίπεδο, το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη, τις επενδυτικές ευκαιρίες -ειδικά στo real estate και την απόκτηση ιθαγένειας της ΕΕ, ενώ πρόσθεσε με νόημα πως και στις δύο χώρες έχουν χαλαρώσει οι διαδικασίες για τις επενδύσεις. «Πλέον η Ελλάδα και η Κύπρος εφαρμόζουν μια σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, κάτι που καθιστά ευκολότερο το βήμα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν».
Έτσι, οι ξένοι επενδυτές μπορούν να λαμβάνουν άμεση υπηκοότητα επενδύοντας 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε αυτές τις χώρες, ή μπορούν τοποθετήσουν 250 χιλιάδες σε λογαριασμούς ελληνικών ή κυπριακών τραπεζών και έχουν την υποχρέωση να κρατήσουν την επένδυση για τρία χρόνια.
Ο επιχειρηματικός αναλυτής, Αχμάντ Χασάν Μπιν Αλ Σάιχ λέει για τους τύπους των επενδυτών που αποφασίζουν να στραφούν στην αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου: «Είτε είναι άνθρωποι που έχουν πάρα πολλά μετρητά και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ευρωπαϊκή ιθαγένεια ή μόνιμη κατοικία, είτε είναι γνήσιοι επενδυτές που δεν έχουν οικονομική γνώση και εμπειρία. Θα πρέπει κανείς να εξετάσει τα χρηματιστήρια για να δει το επίπεδο ασφάλειας των επενδύσεων σε αυτές τις δύο χώρες και μέχρι τώρα τα σημάδια που μας δίνουν δεν έχουν θετικό πρόσημο. Ωστόσο, αυτή είναι μια επιλογή των επενδυτών. Καλό θα είναι πάντως να μετρούν μέχρι το δέκα (!) πριν αποφασίσουν να επενδύσουν τα χρήματά τους και να εξετάζουν προσεκτικά αν πραγματικά αξίζει τον κόπο η επένδυση».