Οι άγνωστες ζωές των παιδιών [στα social media]

Η κοινωνική ζωή για έναν έφηβο είναι τόσο σημαντική, όσο η ίδια του η ύπαρξη.


Article featured image
Article featured image

Στον κόσμο της τεχνολογίας και των social media, ο όρος κοινωνική ζωή όμως περνάει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, πολύ μακριά από το επίπεδο κατανόησης των γονιών.

Κάποτε τα κινητά τηλέφωνα ήταν για να μιλάμε εκτός σπιτιού. Πλέον, τα τηλεφωνήματα είναι ουσιαστικά το τελευταίο πράγμα που κάνουν οι νέοι με τα κινητά τους: SMS, selfies, likes, comments, tweets και ένα σωρό ακόμη άγνωστοι όροι έρχονται να προστεθούν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο, επιβαρύνοντας την ψυχολογία τους σε βαθμό που οι γονείς αδυνατούν να αντιληφθούν.

Με το διαδικτυακό bullying και τους επικίνδυνους χρήστες του διαδικτύου, οι γονείς μπορούν εύκολα να χάσουν τον έλεγχο των παιδιών τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ παράλληλα το να τους κόψεις ή να τους περιορίσεις το διαδίκτυο ισοδυναμεί με το να τους κόψεις την οποιαδήποτε κοινωνική επαφή, αφού όλοι οι συνομήλικοι τους είναι «κολλημένοι» εκεί.

Πολλοί γονείς μπορεί να γνωρίζουν το Facebook, και να ξέρουν για το Twitter, το Snapchat και το Instagram, αλλά το πώς επιδρούν όλα αυτά μαζί στη ζωή και την ψυχολογία των παιδιών, μπορούμε μόνο να το φανταστούμε. Οι γονείς μένουν με την επιλογή του να καταπιέσουν και να τρομάξουν το παιδί τους, ή να βρίσκονται οι ίδιοι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγρήγορση.

Οπως εξηγεί ο παιδοψυχολόγος δρ. Γκρέγκορι Ντίλον: «Από την στιγμή που βγαίνεις στον ψηφιακό κόσμο, ουσιαστικά εκθέτεις τον εαυτό σου. Και έτσι το ερώτημα είναι πόση έκθεση μπορείς να διαχειριστείς;»

Μιλώντας με παιδιά και εφήβους χρήστες των social media αποκάλυψε τους μεγαλύτερους φόβους τους, που λίγο πολύ ισχύουν για όλους.

FOMO – Fear of Missing out (ο φόβος της απομόνωσης)

Οταν ο έφηβος βλέπει τους φίλους τους να ανεβάζουν status και φωτογραφίες που είναι έξω όλοι μαζί και ο ίδιος λείπει, τότε νιώθει απομονωμένος και αρχίζει να αμφισβητεί τον εαυτό του και τις κοινωνικές του δεξιότητες.

 

Παρεξηγήσεις



Οταν μιλάνε με μηνύματα, λείπει η φυσική και οπτική επαφή, έτσι κάτι που μπορεί να λένε για πλάκα, ή με άλλο νόημα, μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί και να αναπαραχθεί αλλιώς. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που χρησιμοποιούν συχνά emoticons για να συνοδεύσουν το μήνυμα με την ανάλογη διάθεση.

 

Το άγχος του «Like»



Πολλές φορές η δημοτικότητα των εφήβων μετριέται στα like που θα μαζέψει κάθε τους δημοσίευση και αυτό φυσικά οδηγεί σε ένα επιπρόσθετο άγχος αλλά και μία αφορμή για cyber bullying στα παιδιά που δεν μαζεύουν τουλάχιστον 100 like σε κάθε τους φωτογραφία.

 





 

 

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ