Καθόμαστε να δούμε ειδήσεις το βράδυ και μόλις τελειώσουν νοιώθουμε ότι άνοιξε η γη και θα μας καταπιεί. Χρειάζεται να σου πω και για το διεθνή χώρο; Σφαγές, τρομοκρατία, ματωμένα στυλό, πόλεμος, καταπίεση, σπαραγμός.
Τι να κάνει το πλάσμα για να ηρεμήσει; Ανοίγεις το παράθυρο να πάρεις λίγο αέρα και βλέπεις «κουγκρί». Βγαίνεις στη βεράντα να χαλαρώσεις και ο σκύλος του γείτονα θέλει να σε φάει. Ακούς τη γειτόνισσα να τσακώνεται με τα μωρά της. Μηχανές μουγκρίζουν μέσα στο δρόμο.
Και τότε προβληματίζεσαι. Τι έμεινε γερό μες στον τόπο μας τούτες τις μέρες; Τι να κάνω για να ηρεμήσω λίγο; Να πας σε SPA είναι μια λύση αλλά ίσως δεν το σηκώνει η τσεπούλα σου. Θα σου προτείνω ένα άλλο SPA, το Special Protection Area (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) Τροόδους. Το Τρόοδος είναι μια από τις 62 περιοχές του Δικτύου Natura 2000 του νησιού μας.
Το Natura 2000 είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο οικολογικών περιοχών που έχει ως στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης. Οι περιοχές που καθορίζονται γιατί έχουν σημαντικά πουλιά ονομάζονται Ζώνες Ειδικής Προστασίας (SPA), ενώ για τα υπόλοιπα είδη και οικοτόπους Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (Sites of Community Importance SCI).
Στην Κύπρο έχουμε 62 περιοχές Natura 2000 και το Δάσος Τροόδους είναι και SPA και SCI. Στο Τρόοδος, ας πούμε, κάνεις και SPA και σκι! Θες να ξεφύγεις από τη τρέλα της καθημερινότητας; Πάρε το αυτοκινητάκι σου και μια καλή παρέα και πήγαινε βόλτα ως το Τρόοδος. Εκτός από πολύ σημαντική περιβαλλοντικά περιοχή μπορεί να αποδειχθεί και πολύ σημαντική για την ψυχική μας ηρεμία! Και ας ξεφύγουμε λίγο από τα στερεότυπα. Μπορούμε να επισκεφθούμε έναν από τους εκδρομικούς χώρους. Να ακούσουμε λίγο τον ήχο της ησυχίας, τη μελωδία των πουλιών και να περιδιαβούμε στην «πινακοθήκη» της φύσης.
Φωτογραφία: Ναθαναήλ Ανδρέου
Έτσι που είναι χιονισμένα σήμερα θα νόμιζε κανείς ότι όλα πάγωσαν από την «ξυλοπαούρα». Ότι τίποτα δεν κινείται μέσα στο χώρο. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η φύση είναι ζωντανή και τα πουλιά πετάνε. Απλώς προσαρμόζονται στις περιστάσεις. Όπως για παράδειγμα το φυτό που ονομάζεται Κρόκος της Κύπρου (Crocus cyprius).
Κυπριακός κρόκος (φωτογραφία: Λούης Κουρτελλαρίδης)
Αρχές Φεβρουαρίου μπορεί να τον πετύχεις να βγαίνει μέσα από το χιόνι και να ανθίζει. Πανέμορφο φυτό και μοναδικό. Φυτρώνει μόνο στο νησί μας και πουθενά αλλού στο κόσμο. Είναι της οικογένειας των κρόκων που βγαίνει το σαφράμ αλλά από αυτό δεν μπορείς να πάρεις καρύκευμα για μακαρονάδα. Μπορείς μόνο να θαυμάσεις. Και να πάρεις μαθήματα. Ότι ακόμα και μέσα στην παγωνιά υπάρχει ζωή. Κι αν είναι δύσκολες οι μέρες μας, σίγουρα δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα μαύρα, αλλά να περιμένουμε για τις καλύτερες μέρες.
Και αν είναι να ψάξουμε τρόπο για να κάνουμε την οικονομία μας καλύτερη, σίγουρα το «κουγκρί» δεν είναι λύση. Γιατί το πολύ «κουγκρί» συνέτεινε σίγουρα έτσι ώστε να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν φτάνει να δεις το μέλλον με λίγο όραμα και δημιουργικότητα…
Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο sitewww.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project