Εγκυμοσύνη, The True Story

Έμαθα πως είμαι έγκυος και άλλαξε η ζωή μου. Το ήθελα γενικά, σαν ιδέα, κάποια στιγμή, αλλά δεν το περίμενα τώρα, σήμερα. Έκτοτε, ζω μια καινούργια πραγματικότητα, πολύ διαφορετική και ξεχωριστή. Κάποιες φορές ξεχνιέσαι και νομίζεις πως τίποτα δεν έχει αλλάξει, κάποιες άλλες δεν σε αναγνωρίζεις. Οι αλλαγές είναι πολλές και ποικίλες. Μέχρι να συνειδητοποιήσεις την πρώτη αλλαγή, αρχίζεις να αισθάνεσαι τις επόμενες. Στο ενδιάμεσο προσπαθείς να υποψιαστείς αυτά που έρχονται, να προετοιμαστείς για το αύριο και να ζήσεις το τώρα. Οι αλήθειες για τις οποίες κανείς δεν είπε κουβέντα και τα ψέμματα με τα οποία σε φλόμωναν όλα αυτά τα χρόνια, κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο έντονη… και είμαι ακόμη στην αρχή.

 


Article featured image
Article featured image

Τα άρθρο περιγράφει τις εμπειρίες, σκέψεις και ανισόρροπες ορμόνες της υπογράφουσας και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την κατάσταση οποιασδήποτε άλλης γυναίκας σε ενδιαφέρουσα.

 

Μύθος #1: Θα το καταλάβεις ΑΜΕΣΩΣ!

Πριν μείνω έγκυος, πίστευα πως το να συλλάβεις με τον πατροπαράδοτο τρόπο, θα είναι εντυπωσιακό, κοσμοϊστορικό και αξιοσημείωτο γεγονός. Πίστευα πως κάτι μέσα σου θα σε ειδοποιήσει το δευτερόλεπτο που προήχθης σε μάνα για να προλάβεις στείλεις ένα tweet βρε αδερφέ. Στην τελική μιλάμε για το θαύμα της ζωής! Του πούστεως, κάτι συγκλονιστικό όφειλε να συμβεί. Όχι. Όπως ολοκληρώνεται κάθε φορά, έτσι ολοκληρώνεται και τη συγκεκριμένη. Ούτε πυροτεχνήματα θα σκάσουν στο ταβάνι, ούτε εσύ θα αισθανθείς τη μυρωδιά του κρίνου στα ρουθούνια σου. Όπως κάθε φορά, έτσι και τη σημαδιακή φορά, η περίπτυξη θα σου αφήσει ένα αίσθημα ικανοποίησης. Η μόνη διαφορά είναι πως ενώ η ικανοποίηση θα σου φύγει, το μωρό θα σου μείνει. Αυτό που ολοκληρώνεται για τα καλά είναι μια περίοδος στη ζωή σου που δεν πρόκειται ποτέ ξανά να επιστρέψει. Ποτέ. Ούτε κατά διάνοια. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το «συγχαρητήρια», που συνοδεύει κάθε ανακοίνωση εγκυμοσύνης με τον πατροπαράδοτο τρόπο είναι μια αποπροσανατολιστική υπερβολή. Πίστεψέ με. Ότι γινόταν κάθε φορά, έγινε και τη συγκεκριμένη.

 

Μύθος #2: Σαν έτοιμη από καιρό...

Στα αληθοφανή σενάρια των chick flicks που έχω παρακολουθήσει, ο με συνέπεια δευτερολέπτων κύκλος των γυναικών, τους ειδοποιούσε για την αλλαγή σε χρόνο dt, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στο φαρμακείο ή στον γυναικολόγο, μέχρι ο έτερος να βγει από το ντουζ. Ντεμέκ. Το Χόλυγουντ είναι η υπέρτατη πηγή παραπληροφόρησης. Νοιώθεις αδιάθετη, δεν έχεις περίοδο, σκέφτεσαι πως είναι στο δρόμο και κατεβαίνει, περιμένεις λίγες ακόμη μέρες, σκέφτεσαι «ω ρε πούστη μου, τι έπαθα πάλι; λες να είχε δίκιο η μάνα μου που μου έλεγε να ντύνομαι πιο ζεστά;». Πας στο γιατρό και αντί για λύση σου δίνει φρίκη. Αν δεν το περιμένεις, αυτό παθαίνεις… φρίκη. Μπορεί να μην είναι politically correct ο τρόπος που το θέτω, αλλά είναι αληθινός. Ό,τι και να λέμε, όταν ανοίγεις την δική σου επιχείρηση, δεν κάνεις παιδί έξι μήνες μετά. Μπορεί να κάνεις δάνειο, να κάνεις υπομονή, να κάνεις υπερωρίες, να κάνεις προσπάθειες, αλλά παιδί σίγουρα δεν κάνεις. 

 

Μύθος #3: Ο γιατρός ξέρει!

Βεβαίως θα μου πεις, αν δεν θέλεις μανίτσα μου να κάνεις παιδί, τότε μην κάνεις. Ακόμη και τα jetski έχουν όπισθεν, εσύ που δυσκολεύτηκες; Έχεις απόλυτο δίκιο και εγώ ήμουν την ίδιας ακριβώς σχολής σκέψης. Σε αυτό το σημείο επέτρεψέ μου να σου παραθέσω το επόμενο ψέμα με το οποίο μας φλομώνουν: οι γιατροί είναι αλάνθαστοι και η επιστήμη κορυφαία. Δεν θα σου πω πως όλοι οι γιατροί είναι γίδια. Όχι, θα υποστηρίξω ακράδαντα όμως πως μια μεγάλη πλειοψηφία είναι σίγουρα. «Δεν γίνεται», «θεωρήστε το αδύνατο» και «μιλάμε για μια πιθανότητα στο εκατομμύριο» να το επιβεβαιώνετε πάντα με γιατρό του χαϊρκού.

 

Μύθος #4: Υπέρ πάντων το πρόγραμμα!

Πολλές φίλες μου -όπως έμαθα εκ των υστέρων- ακολούθησαν τη πεπατημένη και σε ταινίες προβεβλημένη σκηνή του ρομαντικού δείπνου στο αγόρι/σύζυγό τους, προκειμένου να τον ενημερώσουν πως βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα. Αν έχεις την υπομονή κάνε το. Αν δεν έχεις την υπομονή και δεν θέλεις ο εκλεκτός της καρδιάς σου να μπει στον αναπνευστήρα -όπως καλή ώρα έπαθαν κάποιοι άλλοι, όνομα και μη χωριό- καλό θα ήταν να δουλέψεις πάνω σε αυτή την αρετή από τώρα. Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη παράγραφο, εκπλήξεις γίνονται και μάλιστα πολλές. Είναι μύθος πως θα αντέξεις να μην πεις κουβέντα μόλις το μάθεις. Αν δεν θέλεις λοιπόν να ξεράσεις τη σκέψη σου, προετοιμάσου και κάνε ασκήσεις υπομονής.



Μύθος #5: Του παιδιού μου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου

Λένε πως οι γονείς σου γεννήθηκαν για να ακούσουν πως θα γίνουν παππούδες. Το περιμένουν αλλά σοκάρονται κιόλας. Εγώ πήρα τον μπαμπά μου τηλέφωνο και του ζήτησα να έρθουν με τη μαμά μου την Πρωτοχρονιά στην Κύπρο, γιατί εγώ δεν θα μπορούσα να τους επισκεφτώ στην Αθήνα όπως τους είχα υποσχεθεί. «Γιατί δεν μπορείς Πεγκάκι; Πάλι είσαι άφραγκη;», «Όχι μπαμπά μου, για πρώτη φορά είμαι έγκυος». Κενό είκοσι δευτερολέπτων. Μπορεί να ακούγεται μικρό χρονικό διάστημα, αλλά είναι μια αιωνιότητα όταν περιμένεις τον μπαμπά σου να αντιδράσει σε μια τέτοια ανακοίνωση. «Αγάπη μου είμαι με κόσμο, να σε πάρω σε λίγο;». Μιλήσαμε εφτά μέρες μετά. Φήμες λένε πως ο μπαμπάς μου υπέστη σοκ. Η μαμά μου -στην οποία το ανακοίνωσα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο- αρνείται να το επιβεβαιώσει.

 

Μύθος #6: Η πιο όμορφη περίοδος της ζωής σου

Η εικόνα που σου δίνει το χαζοχαρούμενο και πολλάκις προβεβλημένο πρότυπο μητέρας αλλά Τσιμτσιλή και Χρουσαλά, περιλαμβάνει ένα παστέλ σύννεφο στο οποίο είσαι θεωρητικά κλεισμένη όσο εγκυμονείς, περνάς υπέροχα και ανέμελα, είσαι χαρούμενη και ενθουσιασμένη, οραματίζεσαι τις πρώτες στιγμές με το μωρό σου και οι μοναδικές σου έγνοιες είναι αν θα πρέπει να ξεκινήσει wind surfing ή water ski, tennis ή κολύμβηση και πότε αρχίζουν οι εγγραφές για την ακαδημαϊκή χρονιά 2033-34 στο Columbia University. Αν δεν ανήκεις σε αυτές τις υποκατηγορίες, οποιαδήποτε αμφιβολία, άγχος, φόβος, απορία, σκέψη ή ενδοιασμός υποδηλώνει πως δεν αξίζεις να γίνεις μάνα, δεν μπορείς να το χειριστείς, δεν το θέλεις και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Αν δε η σκέψη, μετατραπεί σε λεκτική εξομολόγηση, τότε εσύ θα πρέπει να ντραπείς και αν είσαι τυχερή, ο ακροατής -ή αναγνώστης- δεν θα καλέσει το Γραφείο Ευημερίας.

 

Μύθος #7: Τώρα είσαι μάνα!

Νομίζεις πως όταν μείνεις έγκυος, όλες οι βλαμμένες που μέχρι πρότινος σε ρωτούσαν «γιατί δεν έχεις παιδιά;», «πότε θα κάνεις οικογένεια;» και «μα έτσι μόνη σου θα είσαι μια ζωή;» θα το βουλώσουν; Όχι. Τώρα θα αρχίσουν τα «καιρός ήτανε!» , «Πότε με το καλό ο γάμος;», «θα του δώσεις το όνομα του πεθερού σου αν είναι αγοράκι;», «οι γονείς σου πως αισθάνονται που θα έχεις ξώγαμο;» και άλλα τέτοια sic{k}άτα. Να θυμάσαι πως πάντα είναι γυναίκες. ΠΑΝΤΟΤΕ. Ποτέ κανείς άντρας δεν θα μιλήσει με τέτοια απρέπεια. Να θυμάσαι επίσης πως πρόκειται για το είδος της γυναίκας που γαμήθηκε δυόμιση φορές και έχει τρία παιδιά. Οπότε συνέχισε με την ίδια αδιαφορία, απαξίωση και ειρωνεία.

 

Μύθος #8: Δεν θα αλλάξει τίποτα

Αν νομίζεις όμως πως μόνο οι βλαμμένες θα πουν βλακείες, θα απογοητευτείς. Ακόμη και οι πολύ κοντινοί σου φίλοι, είναι εντυπωσιακό πόσες μαλακίες θα ξεστομίσουν. Ξαφνικά θα ξεχάσουν πως υπήρξες άνθρωπος, γυναίκα και ενδιαφέρουσα. Θα βλέπουν μόνο πως είσαι σε ενδιαφέρουσα. «Θέλεις να οδηγήσω εγώ;» σάματις η εγκυμοσύνη προκαλεί και ανικανότητα τέλεσης οποιασδήποτε δραστηριότητας. «Σου μύρισε κάτι;» ακόμη και όταν είσαι 7 εβδομάδων. «Δεν σε καλέσαμε για φαγητό γιατί σκεφτήκαμε πως δεν μπορείς να τρως έξω», «φάε, φάε λίγο ακόμη, τώρα τρέφεσαι για δύο», «καλά  γιατί θυμώνεις που σε αποκαλούμε παχιά; Φταίνε οι ορμόνες;». Ανεξάρτητα αν και πριν την εγκυμοσύνη είχες χαμηλή ανοχή στην μαλακία, τώρα ό,τι και να πεις, σε ό,τι και να αντιδράσεις φταίνε οι ορμόνες.

 

Μύθος #9: Λίγες ορμόνες παραπάνω!

Η αλήθεια είναι πως οι ορμόνες δεν σε βοηθάνε και αποτελούν έναν πολύ κακό σύμβουλο. Εσύ ως εγκυμονούσα, εξαιτίας των ορμονών, ενδεχομένως να έχεις δικαιολογία. Οι υπόλοιποι δεν έχουν όμως καμιά δικαιολογία για τη μετάλλαξή τους, παρόλα αυτά είναι κάτι που θα πρέπει να συνηθίσεις.

 

Μύθος #10: Εμείς οι δυο σαν ένα

Θα ακούσεις αρκετές φορές τον εκλεκτό της καρδιάς σου, σύντροφο της ζωής σου και πατέρα του παιδιού σου, να σε διαβεβαιώνει πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη σχέση σας. Είμαι 16 εβδομάδων και νοιώθω τη σχέση να δοκιμάζεται. Φαντάσου τι έχει να γίνει όταν το μωρό θα είναι 16 ημερών και θα δοκιμάζει τις αντοχές των πνευμόνων του, όταν θα είναι 16 μηνών και θα δοκιμάζει ότι βρίσκεται στο διάβα του ή όταν θα είναι 16 χρονών και θα δοκιμάζει sex and rock ’n roll. Ας μας θωρακίσει κάποιος με υπομονή, σας ικετεύω!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ