Πόσα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015;

Καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της αρχίζουν εκ νέου τα επόμενα 24ωρα με σκοπό να διαγνωστούν επακριβώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αλλά και να κοστολογηθούν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν το επόμενο διάστημα, το Ινστιτούτο Bruegel υπολόγισε όλα τα χρήματα που χρειάζονται για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του 2015.


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με την ανάλυση του φημισμένου think tank, οι βασικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, πέραν των τακτικών κρατικών δαπανών, είναι προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα T-bills. Τα προβλήματα ξεκινούν από τον Μάρτιο -εξ ου και αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη ασφυξία-, καθώς πρέπει να καλυφθούν οι τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ. Το συνολικό ποσό είναι της τάξης των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ κατακτημένο σε τρεις δόσεις. Παράλληλα στις 13 και 20 Μαρτίου ωριμάζουν τα T-bills (1,3 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ , αντιστοίχως). Ακολουθούν δύο σχετικά ήσυχοι μήνες (Απρίλιος-Μάιος) για να επανέλθει η θηλιά τον Ιούνιο και κυρίως τον Αύγουστο που η ελληνική πλευρά έχει να αποπληρώσει δύο μεγάλες δόσεις προς το ΔΝΤ.



Οι τακτικές κρατικές δαπάνες

Πέραν των υποχρεώσεων προς τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοιχτούς λογαριασμούς και στο εσωτερικό με τις τακτικές πρωτογενείς δαπάνες που πρέπει να καλυφθούν μέσα στο 2015. Σύμφωνα με τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους, αυτές οι πρωτογενείς δαπάνες φτάνουν στο ύψος των 42 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες του κράτους φτάνουν στα 56 δισεκατομμύρια ευρώ. Περίπου το 78% των πρωτογενών δαπανών έχουν να κάνουν με την καταβολή μισθών, συντάξεων, ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας. Ενδεικτικά για τον Μάρτιο που είναι ο δύσκολος μήνας της κυβέρνησης, θα πρέπει να πληρωθούν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μισθούς και συντάξεις και άλλα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Και όπως σημειώνεται στο άρθρο, αυτού του είδους οι δαπάνες δεν μπορούν να μειωθούν ή να αποφευχθούν σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας – τουλάχιστον όχι χωρίς να έχουν σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.



Να μελετηθούν τα βιβλία

Ίσως για όλους τους παραπάνω λόγους ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να είπε στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι χρειάζεται να εξεταστούν τα βιβλία της ελληνικής κυβέρνησης για να διαφανούν τα χρηματοδοτικά ελλείμματα. Στην πραγματικότητα ουδείς αυτή τη στιγμή, λόγω της απουσίας δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει μια ακριβής εικόνα για την κατάσταση του κρατικού κορβανά της Ελλάδας. Από την μεριά του ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ παραδέχεται πως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα σε ό,τι έχει να κάνει με τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα. Εξ ου και πριν από λίγο καιρό είχε αφήσει να εννοηθεί πως ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά, δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα συμβεί το ίδιο και με τους διεθνείς πιστωτές. Πάλι για τον Μάρτιο, η κυβέρνηση μπορεί να βρει περίπου ένα δισεκατομμύριο από τα αποθεματικά των ταμείων, αλλά και πάλι αυτό δεν λύνει τα προβλήματά της αν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.



Για να καταλήξει η ανάλυση: «Όπως συνέβη και στο παρελθόν, ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σημαντική υποαπόδοση εσόδων. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αυτό είχε να κάνει κυρίως με την παράταση της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015. Όπως φαίνεται στο παρελθόν, η ελληνική ημερομηνία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο παρουσίασαν σημαντική υποαπόδοση των εσόδων σε σύγκριση με τους στόχους, τον Σεπτέμβριο Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό ήταν κυρίως δύο για την παράταση της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015 (Σχήμα 2). Τα στοιχεία που παρουσιάζονται εδώ δείχνουν έναν ακόμα λόγο αυτό είναι ανησυχητικό. Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο θα είναι το κλειδί για να παρακολουθήσουν.

 


[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ