Πάφος: απελευθερώνονται δύο τραυματισμένοι αετοί

Στο φυσικό τους περιβάλλον στην Επαρχία Πάφου αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα δύο αετοί, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί τραυματισμένοι, μετά από εξάμηνη περίθαλψη τους στο κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής.


Article featured image
Article featured image

Σε ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Θήρας αναφέρει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής είναι μια ευκαιρία να αντιληφθούμε τις πολλές όμορφες και ποικίλες μορφές της άγριας πανίδας και χλωρίδας, αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε στα θέματα προστασίας τους.

Στην Κύπρο, η αλλαγή των χρήσεων γης τα τελευταία 30 χρόνια έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και έχει επηρεάσει δυσμενώς την άγρια ζωή του τόπου, προστίθεται στη ανακοίνωση και σημειώνεται ο κατακερματισμός και η καταστροφή σημαντικών βιοτόπων με τις επιπτώσεις τους να είναι άμεσες και πολλές φορές μη αναστρέψιμες.

Ήδη, αναφέρεται, μερικά είδη πτηνών, που απαντούνται στην Κύπρο, βρίσκονται «υπό απειλή» όπως ο γύπας, το περδικοσιάχινο, ο νησόγλαρος και ο κλόκκαρος ενώ η πουρτάλλα ένα είδος που ήταν κοινό πριν εξήντα χρόνια στην Κύπρο, σήμερα θεωρείται ως εξαφανισμένο.

Επίσης πολλά άλλα είδη, ακόμα και είδη που θεωρούνταν κοινά τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκονται σε φθίνουσα κατάσταση λόγω των αλλαγών των χρήσεων γης όπως π.χ το βανέλλι ή γιαννής, η κράγκα και ο κορυδαλλός, σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας.

«Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή της Κύπρου και ειδικότερα η πτηνοπανίδα», σημειώνεται, «είναι η παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών με τη χρήση ξόβεργων, δικτύων και συσκευών που εκπέμπουν κελαηδήματα άγριων πτηνών, το οποίο ακόμα και σήμερα αποτελεί μεγάλη απειλή για αρκετά είδη και το οποίο λειτουργώντας συσσωρευτικά, επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ