Σύστημα Athena: το όπλο λέιζερ που λιώνει αυτοκίνητα από απόσταση άνω του 1,5 km

Όπλο λέιζερ που αναπτύσσεται από την εταιρεία Lockheed Martin για λογαριασμό του Πενταγώνου άνοιξε τρύπα στη μηχανή ενός αυτοκινήτου από απόσταση άνω του ενάμισι χιλιομέτρου.

 


Article featured image
Article featured image

Το σύστημα Athena (Advanced Test High Energy Asset) έχει ισχύ 30 kilowatt και βασίζεται σε οπτικές ίνες. «Τα λέιζερ οπτικών ινών φέρνουν επανάσταση στα συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας» λέει η Lockheed Martin σε ανακοίνωσή της.

Στη δοκιμή του συστήματος, το λέιζερ στόχευσε το καπό ενός αυτοκινήτου που είχε ακινητοποιηθεί με τη μηχανή αναμμένη. Σε χρόνο «λίγων δευτερολέπτων», η δέσμη έλιωσε το καπό και μέρος της μηχανής από απόσταση «άνω του ενός μιλίου», ή 1.600 μέτρων.

«Η δοκιμή αποτέλεσε το επόμενο βήμα για τον εξοπλισμό στρατιωτικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, πλοίων και φορτηγών με ελαφρά και ανθεκτικά οπλικά συστήματα λέιζερ» αναφέρει ο κατασκευαστής.

Το Athena είναι ουσιαστικά μια τροποποιημένη έκδοση του λέιζερ ADAM της Lockheed Martin που εξειδικεύεται σε ιπτάμενους στόχους.

 

Το ADAM εν δράσει

Τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει επενδύσει σε μια ποικιλία όπλων «κατευθυνόμενης ενέργειας» με βασικό κίνητρο τη μείωση του κόστους.

Οι βολές με όπλα λέιζερ κοστίζουν πενταροδεκάρες σε σχέση με τους πυραύλους και τις έξυπνες βόμβες, και επιπλέον μπορούν να πραγματοποιούν σχεδόν απεριόριστες βολές, σε αντίθεση με άλλα οπλικά συστήματα που ενίοτε ξεμένουν από πυρομαχικά.

Όπως και να ‘χει, το σύστημα Athena είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο άνθρωπος «εξελίσσεται» συνεχώς. Ότι πάμε μπροστά (;) Λίγο είναι να εφευρίσκεις συνεχώς νέους τρόπους να σκοτώνεις κόσμο, δικαιολογώντας το μάλιστα ότι πρόκειται για ενδυνάμωση της άμυνάς σου έναντι της τρομοκρατίας και άλλων απειλών; Ένας φαύλος κύκλος που μόνο ανθρώπινες απώλειες έχει ως αποτέλεσμα.


[πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ