Κύπρος
Και γιατί να μην αιχμαλωτίσουμε στην Κύπρο τα δελφίνια;
«Κανένα ενυδρείο, κανένα δελφινάριο, όσο μεγάλο και αν είναι, δεν μπορεί να μιμηθεί έστω και στο ελάχιστο τις συνθήκες στη θάλασσα, και κανένα δελφίνι που ζει σε ενυδρείο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικό» (J. Y. Cousteau).
Η ιστορία μάς δίδαξε ότι η άγνοιά μας μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημίες. Η Κύπρος ήτανε ένα παγκόσμιο παράδειγμα μίμησης με την απαγόρευση της αιχμαλωσίας αυτών των ζώων (μαζί με την Ελβετία και την Ελλάδα) αλλά τώρα ανατρέπει την απόφαση της κατά την δημιουργία δελφιναρίων.
Ο εγκλεισμός τους σε τσιμεντένιες δεξαμενές νερού τους προκαλεί στρες, επιθετικότητα και ανία αφού στην θάλασσα καλύπτουν 40 μίλια την ημέρα και καταδύονται έως 200 μέτρα βάθους στον ωκεανό.
Τα δελφίνια είναι θηλαστικά με αναπτυγμένη νοημοσύνη, χρησιμοποιούν εργαλεία για την τροφή και παιχνίδι τους. Έχουν της δικές τους μεθόδους «ψαρέματος». Δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους και με διαφορετικές κοινότητες. Ταξιδεύουν σε διαφορετικούς ωκεανούς κάθε χρόνο. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους στερήσουμε τις συνθήκες ζωής τους. Ο εγκλεισμός τους σε τσιμεντένιες δεξαμενές νερού τους προκαλεί στρες, επιθετικότητα και ανία αφού στην θάλασσα καλύπτουν 40 μίλια την ημέρα και καταδύονται έως 200 μέτρα βάθους στον ωκεανό.
Τα δελφίνια περνούν μόνο 10% του χρόνου τους στην επιφάνεια του νερού όταν είναι στον ωκεανό.
Μια δεξαμενή πόσα μέτρα βάθους θα έχει; Για την διατήρηση της ποιότητας του νερού, προστίθενται χημικά, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για την υγεία των δελφινιών. Η συνεχή έκθεση τους στον ήλιο προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα τους, αφού οι εκπαιδευτές τα καλούν συνέχεια για την έκθεσή τους στο κοινό. Τα δελφίνια περνούν μόνο 10% του χρόνου τους στην επιφάνεια του νερού όταν είναι στον ωκεανό.
Ο τρόπος που αιχμαλωτίζονται είναι απάνθρωπος. Ο Ric O’ Barry ήτανε ο πρώτος άνθρωπος πού αιχμαλώτισε και εκπαίδευσε δελφίνια (5 δελφίνια) για την ταινία «Φλίπερ». Η Κάθυ ήτανε ένα από τα δελφίνια που πρωταγωνίστησε στις πιο πολλές σκηνές της ταινίας. Η Κάθυ διέπραξε αυτοκτονία στα χέρια του Ric O’ Barry, κάνοντας τον να αντιληφθεί τη σημασία της αιχμαλωσίας των δελφινιών. Τα δελφίνια έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν την συνέχιση της αναπνοή τους.
Αιχμαλωτίζεται ένας αριθμός δελφινιών και αρχίζει άμεσα η εκπαίδευση/ προετοιμασία τους για επιδείξεις και αγορά τους από δελφινάρια (σε άλλες χώρες, μαζεύουν πολλά δελφίνια σε παραθαλάσσιο κόλπο και εκεί τα δελφίνια επιλέγονται είτε για εκπαίδευση τους ή είτε για θανάτωση). Τα περισσότερα πεθαίνουν στην εκπαίδευση. Όσα τα καταφέρνουν, μεταφέρονται με απάνθρωπο τρόπο σε άλλες χώρες για την κατάρτισή τους στα δελφινάρια. Ακόμα και στα καλύτερα δελφινάρια (Seaworld) να εισαχθούν, υπάρχει η αναφορά ότι τα περισσότερα δελφίνια είτε πεθαίνουν ή είτε αρρωσταίνουν έχοντας έναν αργό θάνατο. Στηρίζοντας την αιχμαλωσία, ενισχύεται η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού τους.
Η παρουσία τους ως «ευτυχισμένα» στην αιχμαλωσία είναι μια εικονική ψευδαίσθηση.
Στο εξωτερικό, άτομα που εργάζονται στα δελφινάρια δεν αντέχουν να βλέπουνε την αιχμαλωσία τους, νοιώθουν την επίδραση της αιχμαλωσίας τους και δίνουν παραίτηση. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων στα δελφινάρια μειώνονται κάθε χρόνο (για παράδειγμα, τα έσοδα του SeaWorld - US έχουν μειωθεί 6% το 2014 σε σύγκριση με το 2013) ενώ άλλα δελφινάρια έχουν κλείσει εντελώς (RIMINI DOLPHINARIUM, Conny-Land) γιατί πλέον υπάρχουν παγκόσμιες οργανώσεις που ενημερώνουν τους πολίτες με ποιο τρόπο γίνεται η αιχμαλωσία των δελφινιών. Επιπρόσθετα, οι τουρίστες όταν έχουν γνώση ότι υπάρχει δελφινάριο σε μία χώρα προτιμούν να μην την επισκέπτονται. Η αφύπνιση των πολιτών οδηγεί σε κλείσιμο των δελφιναρίων ανά το παγκόσμιο. Κανένα δελφινάριο δεν υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ πολλά διεθνή δελφινάρια, όπως για παράδειγμα το National Aquarium στην Αμερική (Baltimore), έχει σταματάει την αιχμαλωσία των δελφινιών.
Η παρουσία τους ως «ευτυχισμένα» στην αιχμαλωσία είναι μια εικονική ψευδαίσθηση. Οι «επενδυτές» εκμεταλλεύονται την μορφολογία συγκεκριμένων ζώων αλλά και την άγνοια των πολιτών επί της ζωικής τους ύπαρξης και βιολογικής εξέλιξης τους. Καλούμε την Κυπριακή Δημοκρατία να προστατεύσει τα δελφίνια ή ζώα που χρησιμοποιούνται για επιδείξεις για το κοινό ή που εκμετάλλευση τους που επηρεάζει τον αριθμό πληθυσμού και την εξέλιξη τους με νομοθεσία. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επεμβαίνουμε στης φυσικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων για την ανθρώπινη χρηματική απληστία.
Δημιουργήθηκε διαδικτυακή καμπάνια (πατήστε ΕΔΩ) υποδεικνύοντας την υποστήριξη και αντίδραση από πολίτες διαφορετικών χωρών. Διεθνείς οργανισμοί όπως WDC, Born Free Foundation, Ric O'Barry's Dolphin Project, Marine Connection, International Marine Mammal Project και ENCAP, στηρίζουν την παράκληση για προστασία των δελφινιών στην Κύπρο. Ζητάμε την κοινωνική υποστήριξη ενάντια στην δημιουργία ψυχαγωγικών πάρκων για ανθρώπους και βασανιστήριο για τα ζώα. Ας γίνει για μια φορά η Κύπρος παράδειγμα μίμησης για άλλες χώρες και εμείς οι πολίτες να είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν. Ας μην επιτρέψουμε να μισθώσουμε με τα εισιτήρια εισόδου των δελφιναρίων, τους εκτελεστές των δελφινιών.
Άντρη Μιχαήλ
Marine Biologist, Wildlife Welfare Cyprus