Η παρακεταμόλη (παυσίπονο) δεν σκοτώνει μόνο τον πόνο [αλλά και τα θετικά συναισθήματα]

Μια νέα μελέτη πάνω στα παυσίπονα έρχεται να μας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σε σχέση με την ψυχική μας υγεία.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Psychological Science, αναδεικνύει τη «σκοτεινή» πλευρά της παρακεταμόλης -δραστικής ουσίας των παυσίπονων.

 


Article featured image
Article featured image

Η παρακεταμόλη είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό παυσίπονο, ωστόσο, δημιουργεί μια άκρως ανεπιθύμητη παρενέργεια. Μειώνει την ευχαρίστηση και μας αφήνει συναισθηματικά μουδιασμένους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς δεν έχουν επίγνωση πώς τα συναισθήματά τους μπορεί να επηρεαστούν όταν λαμβάνουν παρακεταμόλη.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές, οι εθελοντές που πήραν παρακεταμόλη ανέφεραν ασθενέστερα συναισθήματα όταν τους έδειξαν φωτογραφίες που ήταν είτε ευχάριστες είτε οδυνηρές, σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν είχαν λάβει το φάρμακο.

«Αυτό σημαίνει ότι η χρήση παρακεταμόλης μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες από αυτές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Geoffrey Durs, επικεφαλής συγγραφέας και διδακτορικός φοιτητής στην Κοινωνική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.


«Αντί για απλό παυσίπονο, η παρακεταμόλη μπορεί να θεωρηθεί ως τρόπος ανακούφισης όλων των συγκινήσεων».


Προηγούμενη έρευνα μάλιστα είχε δείξει ότι το παυσίπονο δεν λειτουργεί μόνο σε σωματικό πόνο, αλλά και σε ψυχολογικό. Ωστόσο, η νέα μελέτη πήγε αυτά τα αποτελέσματα ένα βήμα παραπέρα, δείχνοντας ότι μειώνει επίσης τα θετικά συναισθήματα που βιώνουν οι χρήστες.

Ο Δρ Baldwin Way, βοηθός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς δεν έχουν επίγνωση του πώς τα συναισθήματά τους μπορεί να επηρεαστούν όταν παίρνουν παρακεταμόλη».

Οι ερευνητές ζήτησαν από 82 εθελοντές να λάβουν 1000mg παρακεταμόλης -ισοδύναμη δύο κανονικών δισκίων- ή ένα εικονικό φάρμακο. Μετά από αναμονή 60 λεπτών (ώστε να τεθεί σε ισχύ το φάρμακο) τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν 40 φωτογραφίες σχετικά με το αν η εικόνα τους έκανε να νιώθουν θετικά ή αρνητικά.

Οι φωτογραφίες κυμαίνονταν από εξαιρετικά δυσάρεστες, όπως εικόνες οδύνης με υποσιτισμένα παιδιά, σε ουδέτερες, όπως μια αγελάδα σε έναν αγρό, μέχρι πολύ ευχάριστες, όπως παιδιά που παίζουν με γατάκια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που πήραν παρακεταμόλη είχαν λιγότερο ακραίες αντιδράσεις στις φωτογραφίες από ό, τι εκείνοι που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Το ίδιο ίσχυε και για τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις.

Η στάθμη της συγκίνησης όσων έλαβαν το εικονικό φάρμακο, κυμάνθηκε σχετικά υψηλά, με μέσο όρο βαθμολογίας 6,76 στα 10, όταν είδαν τις πιο συναισθηματικά ενοχλητικές φωτογραφίες των υποσιτισμένων παιδιών, ή την ευχάριστη εικόνα των παιδιών με τα γατάκια.

Οι άνθρωποι που πήραν παρακεταμόλη είχαν αρκετά πιο ασθενείς αντιδράσεις και στα δύο άκρα του συναισθηματικού φάσματος, με ένα μέσο επίπεδο του συναισθήματος τους στο 5,85 όταν είδαν τις ακραίες φωτογραφίες.

Οι ουδέτερες φωτογραφίες αξιολογήθηκαν το ίδιο από όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το αν έλαβαν το φάρμακο ή όχι.

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να μελετήσει κατά πόσο άλλα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη έχουν τον ίδιο αντίκτυπο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης, κάτι που οι ερευνητές πίστευαν ότι οφείλονταν στις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές τους.


[πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ