«Είναι δυνατό να αντικαθιστάς τριαντάχρονα δέντρα με δεντρύλλια;»

Ως παραπέτασμα καπνού αντιλαμβάνονται οι Οικολόγοι τη δέσμευση του Δήμου Αγλαντζιάς για τη δημιουργία μόνο ενός δρόμου διπλής κατεύθυνσης στο όλο σίριαλ με τα δάση Αθαλάσσας και Ακαδημίας.

 


Article featured image
Article featured image

Μιλήσαμε με την Έφη Ξάνθου, Μέλος της ΚΕ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και μας χαρακτήρισε τουλάχιστον ατυχή τη δήλωση του Δημάρχου Αγλαντζιάς Κώστα Κόρτα στη CITY πως αν κοπούν μερικά δέντρα θα φυτευτούν τα πολλαπλάσια.

«Εάν είναι δυνατό να κόβεις δέντρα είκοσι ή τριάντα ετών για να τα αντικαταστήσεις με δενδρύλλια. Τα οφέλη που προσφέρει ένα ενήλικο δένδρο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά ενός δενδρυλλίου».

Ο δρόμος διπλής κατεύθυνσης που θα καταλήγει στην οδό Ομήρου, σύμφωνα με τους αντιδρούντες πολίτες, φαίνεται να είναι μόνο ο αρχικός σχεδιασμός. Ο γενικότερος σχεδιασμός, όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη του τμήματος Πολεοδομίας, είναι η επέκταση της λεωφόρου Ακαδημίας μέχρι το ΣΟΠΑΖ, η δημιουργία τριών, νέων κυκλικών κόμβων και η διχοτόμηση του Πάρκου Ακαδημίας και του Δάσους της Αθαλάσσας.

«Ο δήμος Αγλαντζιάς έχει μεν θέσει ως όρους τη δημιουργία ενός δρόμου με δύο μόνο λωρίδες, το τμήμα Πολεοδομίας, ωστόσο, που έχει τον τελικό λόγο δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα πως έχει απορριφθεί ο ευρύτερος σχεδιασμός» σχολιάζει η κ. Ξάνθου, η οποία εκτιμά πως αν ανοίξουν οι δύο λωρίδες, λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας θα υπάρξει πίεση για τελική διάνοιξη τεσσάρων λωρίδων και διέξοδο μέχρι ΣΟΠΑΖ και Λεωφόρο Λάρνακος.

Η Έφη Ξάνθου είναι ακόμη πολύ επικριτική με το Τμήμα Πολεοδομίας.

«Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως να ανοίξουν καινούριους δρόμους για τα Ι.Χ. Δεν σκέφτονται ούτε τους πεζούς, ούτε τις συγκοινωνίες, ούτε το περιβάλλον, όλα αυτά τα αντιμετωπίζουν ως θέματα παρεμφερή».

Σημειώνεται πως ένα περίπου 40% από το αρχικό Δάσος της Αθαλάσσας έχει ήδη χαθεί. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ