Η εφημερίδα αναφέρει πως ενώ οι μάνατζερ της καναδικής εταιρείας «έριχναν χρήματα» στο ίδρυμα Κλίντον, προχωρούσε η διαδικασία εξαγοράς από τη ρωσική πλευρά -που έπρεπε στο τέλος, λόγω της στρατηγικής φύσης του ουρανίου, να πάρει έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και έγινε όταν η Χίλαρι ήταν υπουργός.
Η υπόθεση έρχεται ενώ η Χίλαρι Κλίντον διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Οι New York Times αναφέρονται στην εξαγορά των ορυχείων και κοιτασμάτων ουρανίου της καναδικής εταιρείας Uranium One από την ρωσικών συμφερόντων Rosatom. Η εξαγορά, αναφέρει η εφημερίδα, έδινε στη ρωσική εταιρεία τον έλεγχο του ενός πέμπτου της αμερικανικής δυνατότητας παραγωγής ουρανίου. Τα ρωσικά ΜΜΕ, επισημαίνουν οι ΝΥΤ, είχαν πανηγυρίσει τη συμφωνία ως «κατάκτηση» της παγκόσμιας αγοράς ουρανίου.
Οι ΝΥΤ υποστηρίζουν ωστόσο ότι, την περίοδο 2009 έως 2013, όταν οι Ρώσσοι σταδιακά αναλάμβαναν τον έλεγχο της καναδικής Uranium One, από τα στοιχεία των καναδών φαίνεται ότι έγιναν διαδοχικές δωρεές στο ίδρυμα Κλίντον, συνολικού ύψους 2,35 εκατ. δολαρίων.
Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αφού οι Ρώσοι απέκτησαν τον έλεγχο της Uranium One, ο Μπιλ Κλίντον αμείφθηκε με το ποσόν των 500.000 δολαρίων από μια ρωσική επενδυτική τράπεζα με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο, για ένα λόγο του που είχε στόχο την προώθηση της μετοχής της Uranium One.
Το εάν οι δωρεές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έγκριση της συμφωνίας, είναι άγνωστο. «Όμως ανακύπτει τεράστιο ηθικό θέμα», υποστηρίζει η εφημερίδα, σε περίπτωση που η Χίλαρι Κλίντον ως υπουργός Εξωτερικών ευνοούσε τους δωρητές του ιδρύματος.
Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times η υπόθεση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά για το ρόλο που διαδραμάτισε η οικογένεια Κλίντον, καθώς ένα σημαντικό ποσό από τις δωρεές δεν ανακοινώθηκε δημόσια, ενώ υπάρχει και η διπλωματική διάσταση καθώς, όπως υποστηρίζουν πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη εξαγορά δημιουργεί την υπόθεση ότι η Ρωσία εισέρχεται στον πυρήνα των θεμάτων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.