Οι 20 ωραιότερες φωτογραφίες που δημοσίευσε ποτέ η NASA
Μια ιστοσελίδα της NASA, δίνει καθημερινά μια εικόνα που είναι είτε του διαστήματος ή τραβηγμένη απ' το διάστημα, μαζί με την επιστημονική της εξήγηση.
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από το 1996 μέχρι και σήμερα.
Πολύς κόσμος μπαίνει καθημερινά στην ιστοσελίδα για να δει τη φωτογραφία της ημέρας.
Επιλέχθηκαν φωτογραφίες απ' τις αρχές του Απριλίου κάθε χρονιάς.
1 Απριλίου, 1996
Σε μια απ' τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουν τραβηχθεί [μέχρι τη δημοσίευσή της το '96 τουλάχιστον] βλέπουμε εδώ τον Κομήτη Hyakutake στον σκοτεινό ουρανό του Μιζούρι. Μπροστά βλέπουμε το αστεροσκοπείο Elmcrest, με το κοκκινωπό φως να βγαίνει απ' τον θόλο του.
1 Απριλίου, 1997
Τι είναι πιο κοντά; Ο κομήτης ή ο γαλαξίας; Απάντηση: Ο κομήτης Halle-Bopp που μόλις πέρασε σχεδόν μπροστά απ' τον Γαλαξία της Ανδρομέδας (M31), που βλέπουμε κάτω δεξιά. Τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο κομήτης ήταν μόλις 10 λεπτά-φωτός απ' τη Γη, ενώ η Ανδρομέδα ήταν 3 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά! Ο κομήτης Hale-Bopp είναι ένας απ' τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί ποτέ, και παρ' ό,τι ο πυρήνας του δεν έχει φωτογραφηθεί ποτέ, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι έχει περίμετρο γύρω στα 40 χιλιόμετρα (τη στιγμή που ο περίφημος κομήτης του Χάλει είχε περίμετρο 15 χιλιόμετρα).
1 Απριλίου, 1998
Ποδόσφαιρο στη Σελήνη! Τρία μηδέν για τη NASA, καθώς κατά την αποστολή του Apollo 15 το 1971, ο αστροναύτης David Scott ετοιμάζεται να βάλει γκολ με την ειδική σεληνιακή μπάλα (αμερικανικού) ποδοσφαίρου που φτιάχτηκε ειδικά για αγώνες στο φεγγάρι. [Ήταν το πρωταπριλιάτικο αστείο της NASA για το 1998. Στην πραγματικότητα ο αστροναύτης μετρά τα σωματίδια υψηλής ηλιακής ενέργειας.]
1 Απριλίου, 2000
Ο δορυφόρος Television InfraRed Observational Satellite (TIROS) 1 ήταν ο πρώτος μετεωρολογικός δορυφόρος που στάλθηκε στο διάστημα, 40 χρόνια πριν (1/4/1960). Είχε δύο κάμερες και λειτούργησε μόνο για 78 μέρες, αλλά απέδειξε πως είναι τελικά δυνατό να παρακολουθείς τις κινήσεις των νεφών αλλά και τα καιρικά φαινόμενα απ' το διάστημα.
2 Απριλίου, 2001
Η χαραυγή πάνω απ' τα σύννεφα. Το φαινόμενο της Aurora σε μια σπάνια εμφάνισή του στην νότια Αριζόνα.
3 Απριλίου, 2002
Ένας μεγάλος σπιραλοειδής γαλαξίας με τα πραγματικά του χρώματα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε απ' το τηλεσκόπιο Hubble.
3 Απριλίου, 2003
Aπ' τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρατηρούμε το Βόρειο Σέλας να χορεύει πάνω απ' τα σύννεφα, σε μια απ' τις καλύτερες εικόνες του που τραβήχτηκαν απ' το Διάστημα.
2 Απριλίου, 2004
Πριν από λίγες ημέρες οι πλανήτες Ερμής και Αφροδίτη βρέθηκαν στο μακρύτερο δυνατό σημείο απ' τον ήλιο. Ο αστρονόμος Jimmy Westlake φωτογράφησε τη θέα πάνω απ' το Κολοράντο των ΗΠΑ.
7 Απριλίου, 2005
Η έκλειψη ηλίου σε μια παλιότερη φωτογραφία απ' την Ανταρκτική.
5 Απριλίου, 2006
Το ρομποτικό διαστημόπλοιο Cassini φωτογράφισε πρόσφατα την Ρέα, το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, λίγο κάτω απ' τους δακτυλίους του πλανήτη. Το Cassini θα παραμείνει εκεί και θα μας στέλνει φωτογραφίες απ' την τροχιά του Κρόνου μέχρι και το 2008.
3 Απριλίου, 2007
Πάλι απ' το Cassini, ένα μυστηριώδες εξάγωνο σύστημα νεφών στον Κρόνο.
5 Απριλίου, 2008
Ο 'Ιούλιος Βερν' σε τροχιά. Η φωτεινή πλευρά του πλανήτη Γη χάνεται στο σοτάδι του διαστήματος, στο φόντο αυτής της εικόνας του European Space Agency's Automated Transfer Vehicle (ATV) που πήρε το όνομα του Ιουλίου Βερν, του συγγραφέα που επινόησε την επιστημονική φαντασία τον 19ο αιώνα.
3 Απριλίου, 2009
Θέλετε να πάτε ένα μοναδικό ταξίδι; Σήμερα [3 Απριλίου 2009] μπορείτε, χάρη στο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 τηλεσκόπια» (Around the World in 80 Telescopes). Η 24ωρη ζωντανή ιντερνετική μετάδοση θα μας δείχνει μέρα νύχτα εικόνες του πλανήτη μέσα από επισκέψεις σε μερικά απ' τα σπουδαιότερα αστεροσκοπεία του πλανήτη.
6 Απριλίου, 2010
Αυτός είναι ο αστερισμός του Μονόκερου! Το σύμπλεγμα κοσμικών αερίων και σκόνης είναι περίπου 2,700 έτη φωτός μακριά. Στα δεξιά βλέπουμε τον σχηματισμό αστεριών που αποκαλείται Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, εξαιτίας του τριγωνικού του σχήματος.
5 Απριλίου, 2011
Ο γαλαξίας μας, όπως φαίνεται πάνω απ' την Τενερίφη. Στην φωτογραφία προστέθηκαν και τα ονόματα των αστερισμών.
4 Απριλίου, 2012
Ποιος είναι ο κοντινότερος στην Γη ενεργός γαλαξίας; Το Άλφα του Κενταύρου, μόλις 11 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Δημιουργήθηκε απ' τη σύγκρουση δύο άλλων γαλαξιών, και τώρα έχει αυτά τα υπέροχα χρώματα που φαίνονται με λεπτομέρεια στην παραπάνω εικόνα. Το πολύχρωμο πορτραίτο τραβήχτηκε στην Χιλή.
6 Απριλίου, 2013
Η Γη το χάραμα.
5 Απριλίου, 2014
Καινούργιες 'τιγρολωρίδες' στον Εγκέλαδο, φεγγάρι του Κρόνου. Υπάρχουν άραγε ωκεανοί κάτω απ' τις λωρίδες που εμφανίζονται στην επιφάνεια του Εγκέλαδου και θυμίζουν τις λωρίδες στο τρίχωμα της τίγρης; Το γιατί ο Εγκέλαδος είναι 'ενεργός' παραμένει ένα μυστήριο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Mimas -το γειτονικό φεγγάρι του Κρόνου που έχει περίπου το ίδιο μέγεθος, δεν είναι. Αν αποδειχτεί πάντως ότι υπάρχουν ωκεανοί, δεν αποκλείεται να υπάρχει και ζωή.
2 Απριλίου, 2015
Τhe Owl and the Galaxy (Η κουκουβάγια και ο γαλαξίας, ένα ποίημα στο πρωτότυπο)
The Owl and the Galaxy sail these skies
With blue and yellow star.
They go together beneath the Big Dipper,
If you wonder where they are.
The Galaxy's light shines through the night,
Ten millions of light-years away.
But never fear the Owl is near, Inside the Milky Way.
A cosmic shroud, the Owl is proud, its central star a must.
And the spiral Galaxy lies on edge
To show off all its dust, Its dust, Its dust,
To show off all its dust.