Ο χωρισμός κρύβει έντονα μέσα του την έννοια της απώλειας και πολλές φορές έχει τα ίδια συμπτώματα που έχει το πένθος.
Πρώτα έρχεται η άρνηση, ακολουθεί ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η θλίψη για να έρθει στο τέλος η αποδοχή της νέας τάξης πραγμάτων.
Ένας χωρισμός μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα και να μην ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον διαχειριστείτε. Το πιθανότερο είναι ότι και οι δύο θα νιώσετε στεναχώρια, αλλά μέσα σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε.
Με άλλα λόγια, φροντίστε να μην ξεχάσετε τους καλούς σας τρόπους, ούτε στην διάρκεια ενός χωρισμού, όσο κι αν αυτός σας πληγώνει.
1. Face to face
Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώσετε από κοντά τον σύντροφό σας ότι θέλετε να χωρίσετε. Όχι από μήνυμα, όχι από το τηλέφωνο και σίγουρα όχι στέλνοντας ένα μήνυμα στο Facebook ή αλλάζοντας το status σχέσης που έχετε στο προφίλ σας. Μπορεί να είναι δύσκολο και να νιώθετε άβολα, αλλά το λιγότερο που χρωστάτε στον άνθρωπο με τον οποίο ήσασταν μαζί είναι να βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο, να του εξηγήσετε για ποιο λόγο πήρατε αυτή την απόφαση και να λύσετε όποιες απορίες έχει.
2. Social Media
Με όποιον τρόπο κι αν χωρίσατε (εξαιρούνται σπάνιες και ιδιόμορφες περιπτώσεις) δεν χρειάζεται να τον βγάλετε ξαφνικά και άκομψα από τη διαδικτυακή σας ζωή. Το να τον μπλοκάρετε ή να τον σβήσετε από το προφίλ σας μπορεί να είναι σπασμωδική κίνηση που θα μετανιώσετε αργότερα, οπότε, εάν δεν μπορείτε να τον βλέπετε να εμφανίζετε συνέχεια μπροστά σας, το Facebook έχει προβλέψει για τέτοιες περιπτώσεις και δίνει την επιλογή να τον/την κατατάξετε στους απλούς γνωστούς ή να τον/ την αφήνετε να βλέπετε ορισμένη από την κοινωνική σας δραστηριότητα.
3. Αφήστε χρόνο και απόσταση
Κάθε πληγή θέλει χρόνο για να γιατρευτεί. Ειδικά στην περίπτωση που βάλατε εσείς την τελεία σε μία σχέση, προσπαθήστε να δώσετε χώρο στον/ στην πρώην σύντροφό σας να χωνέψει τη νέα τάξη πραγμάτων και να συμφιλιωθεί με την απώλεια. Μπορεί να νιώθετε ότι σας λείπει ή να έχετε ενοχές για την απόφαση που πήρατε αλλά το να στέλνετε μηνύματα ή να παίρνετε τηλέφωνα μετά τον χωρισμό δεν θα βοηθήσει κανέναν από τους δυο σας.
4. Δώρα, σουβενίρ και λοιπά αναμνηστικά
Σας είχε πάρει δώρο κάποια κασκόλ ή του είχατε πάρει αθλητικά παπούτσια. Όπως λέει και ο σοφός λαός «το δώρο δεν δωρίζεται» και μετά τον χωρισμό θα συμπληρώσουμε «το δώρο δεν επιστρέφεται». Οτιδήποτε έχει ανακτηθεί κατά τη διάρκεια της σχέσης μπορείτε να το κρατήσετε, αφού είναι άκομψο να επιστρέψετε ένα δώρο που σας έκανε κάποιος. Το ίδιο ισχύει και για τα σουβενίρ και τα ενθύμια μίας σχέσης. Είστε σίγουροι, ότι δεν θα μετανιώσατε που πετάξατε εν βρασμώ ψυχής όλες τις κοινές σας φωτογραφίες; Μερικά χρόνια μετά μπορεί να θέλετε να έχετε κάτι που θα σας θυμίζει την σχέση σας. Εξαιρούνται τα προσωπικά αντικείμενα, όπως ρούχα, φορτιστές, πιστωτικές κάρτες (!!) ή οτιδήποτε μπορεί να έχει αφήσει κάποιος σπίτι σας. Αυτά οφείλουν να επιστρέφονται σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να τα κρατήσετε όμηρο!
5. Οι φίλοι του φίλου σας
Ειδικότερα εάν ήσασταν πολύ καιρό μαζί, το πιθανότερο είναι να έχετε πλέον αρκετές κοινές παρέες και πιστέψτε μας, οι κοινοί σας φίλοι δεν θα ξέρουν τι στάση να κρατήσουν. Όλη η δυναμική της παρέας σας έχει πλέον αλλάξει και όλοι πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων. Σεβαστείτε το γεγονός ότι μπορεί να χρειάζονται λίγο χρόνο να χωνέψουν τον χωρισμό σας και να βρουν έναν νέο τρόπο ώστε να διατηρήσετε τις καλές σχέσεις που είχατε μέχρι τώρα. Παρ’ ολ’ αυτά, μην περιμένετε ότι θα παραμείνετε φίλοι με τον κολλητό ή την κολλητή του πρώην συντρόφου σας. Όσο κι αν σας συμπαθεί, εάν χρειαστεί να διαλέξει ανάμεσα στους δυο σας ή παλαιότερη φιλία θα κερδίσει, οπότε φροντίστε να μην φέρετε κανέναν σε δύσκολη θέση με τη συμπεριφορά σας.