Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Γης θα έχει φτάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια. Αυτό, σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς που προέκυψαν από νέα έρευνα, σημαίνει πως θα χρειαστούμε 60% περισσότερη τροφή απ' ότι έχει παράξει ποτέ ο πλανήτης μας.
Η τελευταία μελέτη των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο Έρευνα Για Τους Παγκόσμιους Πόρους έδειξε πως αν δεν γίνει κάτι για να αντιμετωπιστεί σύντομα αυτό το φαινόμενο, η έλλειψη τροφής θα είναι το λιγότερο από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.
O καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton και συγγραφέας της έρευνας Tim Searchinger είπε πως το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει πλέον ο άνθρωπος για να εξασφαλίσει την επιβίωση σε αυτό το πλανήτη είναι ένα. Πώς θα αυξήσουμε την παραγωγή τροφής χωρίς να καταστρέψουμε το περιβάλλον μας.
Δεν μπορούμε πλέον να αφήνουμε τα δάση μας χωρίς ζώα και φυτά για να φάμε. Πρέπει να σκεφτούμε άλλους τρόπους. Κι όλα αυτά κάνοντας παράλληλα οικονομία στο νερό και μειώνοντας τους ρύπους.
Και φυσικά θα πρέπει να σταματήσουμε να πετάμε τόσο πολύ φαγητό. Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ο άνθρωπος πετά στα σκουπίδια το ένα τρίτο από την παγκόσμια παραγωγή τροφής. Με άλλα λόγια, πετάμε τροφή που θα μπορούσε να ταΐσει άλλους 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες τα πράγματα είναι χειρότερα και το φαγητό που πετάγεται είναι πολύ περισσότερο. Αυτό οφείλεται σε δυο παράγοντες. Ο ένας είναι πως εκεί δεν υπάρχουν οι συνθήκες φύλαξης τροφής που υπάρχουν στις αναπτυγμένες χώρες. Ο δεύτερος παράγοντας είναι πως στις αναπτυσσόμενες χώρες, το 60% με 80% των ανθρώπων που εργάζονται στα χωράφια είναι οι γυναίκες οι οποίες όμως εκεί δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στην εκπαίδευση με τους άντρες για να μάθουν σωστά πως να χειρίζονται χωράφια και ζώα.
Η έλλειψη τροφής είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα για την επιβίωση της. Και δεν έχει να κάνει μόνο με την πείνα που μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε μαζικό λιμό και θάνατο. Η πείνα θα φέρει πολέμους, με χώρες να μάχονται για μερικά στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Οι άνθρωποι θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο για μερικά καφάσια με εμφιαλωμένο νερό. Για να αποφύγουμε αυτό το άδοξο τέλος του ανθρώπινου είδους θα πρέπει να δράσουμε... και θα πρέπει να δράσουμε αμέσως.