«Οι νέοι είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο αυτού του τόπου»

Επιβάλλεται να δώσουμε μαζικό παρών, τόσο στο Φεστιβάλ Νέων όσο και στην πρώτη Εθνική Σύνοδο Νεολαίας που διοργανώνεται δύο μέρες αργότερα.

 


Article featured image
Article featured image

Για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτή μας την άποψη, συναντήσαμε τον πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Παναγιώτη Σεντώνα, πρώτον για να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα των δύο αυτών εκδηλώσεων, όπως επίσης και για να μάθουμε από πρώτο χέρι πόσο πιστεύει/ποντάρει η πολιτεία στους νέους της Κύπρου αλλά και τι χρειάζεται να κάνουμε εμείς από την πλευρά τη δική μας για αυτό το καλύτερο μέλλον που αποζητάμε εναγωνίως.

 

Παναγιώτη, αυτή θα είναι η πρώτη Εθνική Σύνοδος Νεολαίας που διοργανώνεται στην Κύπρο;

Υπό αυτή τη μορφή και εμβέλεια πιστεύω πως ναι. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν νέοι από διάφορες ηλικιακές ομάδες και κοινωνικά υπόβαθρα, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα, την εθνική στρατηγική για τη νεολαία. Η Σύνοδος τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχουν προσκληθεί να παραστούν αξιωματούχοι του κράτους που σχετίζονται με τα θέματα νεολαίας αλλά και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών που έχουν εμπειρία και συσσωρευμένη γνώση στα θέματα του καταρτισμού πολιτικών για τη νεολαία.


Οι νέοι πρέπει να είναι συνδιαμορφωτές των πολιτικών που τους αφορούν.


Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία. Με απλά λόγια, τι σημαίνει αυτό;

Η εθνική στρατηγική για τη νεολαία θα παρέχει το γενικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει το εθνικό όραμα στον τομέα της νεολαίας και θα επιδιώκει την καθιέρωση μιας ενιαίας προσέγγισης για την ενδυνάμωση των νέων της Κύπρου, την προσωπική τους ανάπτυξη και την ενεργό πολικότητα. Θα πρόκειται δηλαδή για ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο, το οποίο θα συνδέει όλες τις κρατικές πρωτοβουλίες και ενέργειες σε θέματα νεολαίας και από το οποίο θα απορρέουν κοινοί στόχοι και αρχές. Περαιτέρω, η εθνική στρατηγική για τη νεολαία θα θέτει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι θα καλύπτουν τους σημαντικότερους τομείς που επηρεάζουν τη ζωή των νέων.

Με ποιο σκεπτικό δημιουργήθηκαν τα διάφορα εργαστήρια που θα διοργανωθούν στη Σύνοδο; Θεωρείτε ότι, 8 θεματικές είναι αρκετές για να καλύψουν όλα τα θέματα που απασχολούν τους νέους σήμερα;

Θέλουμε να εστιάσουμε στους κυριότερους παράγοντες που επιδρούν στη ζωή των νέων. Έτσι έχουμε οργανώσει 8 θεματικά εργαστήρια, όπως για παράδειγμα εκπαίδευση και κατάρτιση, απασχόληση και επιχειρηματικότητα, υγεία και υγιής απασχόληση, συμμετοχή και εθελοντισμός, κοινωνική συμπερίληψη, δημιουργικότητα και πολιτισμός. Για να καταλήξουμε στις θεματικές αυτές λάβαμε υπόψη και τις σχετικές κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα εργαστήρια, τα οποία θα συντονίζουν εκπαιδευτές της Ομάδας Εκπαιδευτών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, θα πραγματοποιηθούν εφαρμόζοντας μεθόδους μη τυπικής μάθησης, οπότε αυτό θα επιτρέψει να γίνουν γόνιμες συζητήσεις που θα καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.


Στόχος είναι το φεστιβάλ να αποτελέσει μια εναλλακτική και ευχάριστη συνάντηση νέων, για να περάσουν όμορφα το κυριακάτικο απόγευμά τους.




Στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη του Φεστιβάλ Νέων θα μπορείς να μιλήσεις με ομοφυλόφιλο ή αμφισεξουαλικό άτομο, με μια Τουρκοκύπρια, έναν άθεος, μια πρώην πόρνη, έναν αυστηρά χορτοφάγος (vegan), ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, ένα Μουσουλμάνος ή ένα άτομο με τατουάζ.

 

Τι πιστεύετε πως θα αλλάξει μετά τη Σύνοδο;

Το κυρίαρχο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι οι νέοι πρέπει να είναι συνδιαμορφωτές των πολιτικών που τους αφορούν. Ξέρετε, οι νέοι δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα στη φωνή τους. Θυμάστε κάποιες προεκλογικές εκπομπές του κρατικού καναλιού που υποτίθεται προσκαλούνταν νέοι να εκφράσουν την άποψη τους; Το κύριο πάνελ απαρτιζόταν από πολιτικούς και κάπου στις γωνιές κάθονταν οι νέοι. Στο μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής συζητούσαν οι πολιτικοί μεταξύ τους και κάπου κάπου δινόταν με το σταγονόμετρο και ο λόγος στους νέους. Αυτή είναι και η εικόνα για το πόσο λαμβάνεται υπόψη η φωνή των νέων. Και ακριβώς αυτή την εικόνα θέλουμε να αλλάξουμε. Με το τέλος της Συνόδου θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα κείμενο πολιτικής, που να πηγάζει από τα «θέλω» των ιδίων των νέων, για το ποιο είναι το συλλογικό μας όραμα για τους νέους του τόπου αλλά και για το ποια είναι αυτή στρατηγική για τη νεολαία που θα πρέπει το κράτος να διαμορφώσει. Το κείμενο αυτό θα προωθηθεί στο Υπουργείο Παιδεία και ακολούθως στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και να μπορέσουμε να μπούμε στο στάδιο της διαμόρφωσης και υλοποίησης αυτής της στρατηγικής.


«Ακούω συχνά ότι ‘ο Έλληνας πετυχαίνει μόνο στο εξωτερικό’ και το θεωρώ άδικο. Ο Έλληνας ή ο οποιοσδήποτε πετυχαίνει όταν πάει σε ένα μέρος που του παρέχει τις συνθήκες να εξελιχθεί». -Κώστας Γαβράς


Τι δεν έχουν ή σε τι υστερούν σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους οι νέοι της Κύπρου;

Οι νέοι της Κύπρου από πλευράς γνώσεων, ικανοτήτων, ταλέντων δεν υστερούν σε τίποτα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αν σε κάτι υστερούμε αυτό είναι το ευρύτερο περιβάλλον που αυτή η κοινωνία διαμόρφωσε για τους νέους της. Διάβαζα πρόσφατα μια δήλωση του εξαίρετου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο οποίος ανέφερε: «Ξέρετε, ακούω συχνά ότι ‘ο Έλληνας πετυχαίνει μόνο στο εξωτερικό’ και το θεωρώ άδικο. Ο Έλληνας ή ο οποιοσδήποτε πετυχαίνει όταν πάει σε ένα μέρος που του παρέχει τις συνθήκες να εξελιχθεί». Εδώ βρίσκεται η ουσία, εδώ και το μεγάλο στοίχημα: πώς δημιουργούμε τις συνθήκες στον τόπο μας για να μπορέσουν οι νέοι να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν.



Συνδυαστικά, διοργανώνετε και το Φεστιβάλ Νέων στον Δημοτικό Κήπο, όπου, αντιλαμβάνομαι, πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα θα είναι και ένας καλός τρόπος να επικοινωνήσετε όσο καλύτερα γίνεται το θέμα της Συνόδου.

Ναι αυτός είναι ένας από τους πρώτιστους στόχους μας. Αλλά πάνω απ’ όλα θέλουμε να προβάλουμε τη δημιουργικότητα, το ταλέντο, τη φαντασία, τον ενθουσιασμό και τη δίψα των νέων για καινούριες ιδέες. Έτσι θα στείλουμε και το μήνυμα ότι οι νέοι είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο αυτού του τόπου. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική για τη νεολαία που θα τους ενδυναμώνει ώστε να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.


Οι νέοι της Κύπρου δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα στη φωνή τους.






Πως θα είναι το κλίμα στον Δημοτικό Κήπο; Πώς το φαντάζεσαι;

Στόχος είναι το φεστιβάλ να αποτελέσει μια εναλλακτική και ευχάριστη συνάντηση νέων, για να περάσουν όμορφα το κυριακάτικο απόγευμά τους. Μέσα από τις πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και ταυτόχρονα να ψυχαγωγηθούν. Τα δρώμενα που θα γίνονται στο Δημοτικό Κήπο ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Εκτός από τη μουσική, από δημοφιλή νεανικά σχήματα, θα γίνουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τη μέθοδο PechaKutcha εντός του «Φουσκόπολις», θα πραγματοποιηθεί κυνήγι θησαυρού εντός της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, θα γίνει ένα πολύ μεγάλο NGO Fair, όπου θα συμμετέχουν 33 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Νεολαίας, οι οποίες θα προβάλλουν τη δράση τους και θα έχουμε παράλληλα και μια «ζωντανή ανθρώπινη βιβλιοθήκη»! Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και καινοτόμο μέθοδο που είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγει το διάλογο και την αλληλοκατανόηση καταπολεμώντας έτσι τις προκαταλήψεις. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συνομιλήσουν με άτομα που δεν θα είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν στην καθημερινότητα τους, και μιλώντας μαζί τους θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα στερεότυπα που έχουν συνήθως στο μυαλό τους για συγκεκριμένους ανθρώπους.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο Οργανισμός Νεολαίας, για να πραγματοποιήσει το Φεστιβάλ αυτό συνεργάζεται με πολλές οργανώσεις, οι οποίες πρωτοπορούν στον τομέα της η κάθε μια. Για παράδειγμα οι συζητήσεις PechaKutcha θα γίνουν σε συνεργασία με τους Urban Gorillas, η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη και το Κυνήγι Θησαυρού σε συνεργασία με το Youth for Exchange and Understanding, το NGO Fair με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Κέντρο Στήριξης μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Θέλω επί της ευκαιρίας να ευχαριστήσω θερμά το Συμβούλιο Νεολαίας, τον πιο πολύτιμο εταίρο του Οργανισμού, αλλά και όλες αυτές τις οργανώσεις που συνέβαλαν στη διοργάνωση.

Παναγιώτη, ο πολιτισμός στην Κύπρο έχει την θέση που του αξίζει;

Αν με το όρο «πολιτισμό» εννοείτε την πολιτιστική δράση, πιστεύω ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Βεβαίως η προαγωγή του πολιτισμού δεν είναι σταθμός στον οποίο φτάνεις και εφησυχάζεσαι, είναι ασταμάτητη προσπάθεια. Για να πάμε όμως καλά στα της πολιτιστικής δράσης χρειάζεται πρώτα δουλειά στην άλλη εννοιολογική προσέγγιση του πολιτισμού, στην «κουλτούρα μας», δηλαδή στον τρόπο σκέψης, στην παιδεία μας, στις πνευματικές μας αξίες.

 



Οι Belua είναι ένα από τα σχήματα που θα παίξουν στο Φεστιβάλ Νέων και αποτελούνται από τις Zara Der Arakelian (τραγούδι) Μικαέλα Τσαγκάρη (κιθάρα/φωνή) Αφροδίτη Νικολάου (μπάσο) και Μαριάννα Μουμτζή (ντραμς)​

 

Ποιο είναι το όραμα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου;

Η νεολαία είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει αυτός ο τόπος. Γι’ αυτό  και δύο πράγματα προβάλλουν ως αναγκαιότητα: Πρώτον η πολιτεία να αγκαλιάσει με κάθε τρόπο τους νέους της ως τον πιο ακριβό θησαυρό της και από την άλλη οι ίδιοι οι νέοι να το πάρουν απόφαση πως το καλύτερο που επιζητούν μόνο με τη δική τους ενεργοποίηση μπορεί να οικοδομηθεί. Να γεμίσει η ψυχή τους με θέληση. Γιατί αυτή είναι και ο πολλαπλασιαστής της δύναμής τους.

Όραμα λοιπόν του Οργανισμού Νεολαίας δεν είναι άλλο από τη δημιουργική συμβολή στη διαμόρφωση πολιτικών για τη νεολαία εστιασμένων στις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και το να βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας για να γνωρίσουν και να πιστέψουν οι νέοι στις δυνατότητες τους. Γιατί μόνο αυτοί μπορούν να κτίσουν τη γέφυρα για την καλύτερη Κύπρο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ