Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες από 555 χρήστες του Facebook, τους οποίους και ρώτησαν με ποιον τρόπο χρησιμοποιούν την κοινωνική πλατφόρμα δικτύωσης και, κυρίως, την ενότητα του στάτους και με ποιες αφορμές το ανανεώνουν.
Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν περιείχαν επίσης στοιχεία για την προσωπικότητα του κάθε συμμετέχοντα, όπως και τα επίπεδα ναρκισσισμού και αυτοπεποίθησης του κάθε ατόμου.
Για παράδειγμα, κάποιος που είναι ιδιαίτερα κοινωνικός ως άνθρωπος είναι πιο πιθανό να μοιραστεί προσωπικά στοιχεία από την καθημερινότητά του -όπως σε ποιο πάρτυ θα πάει το βράδυ και τι ετοίμασε για μεσημεριανό. Στην ίδια λογική, οι νάρκισσοι τείνουν να ποστάρουν πιο συχνά τις επιτυχίες τους, όπως μια προαγωγή στη δουλειά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης, πως όσοι ανεβάζουν συχνότερα ενημερώσεις για την ερωτική τους ζωή, είναι και οι πιο ανασφαλείς του συνόλου.
«Είναι λογικό να εικάζουμε πως οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση ανεβάζουν συχνά στάτους με θέμα τον σύντροφό τους με στόχο να διεκδικήσουν τη σχέση τους που νιώθουν πως απειλείται» σχολιάζουν οι ερευνητές.