Τόσο καφέ πρέπει να πίνουμε [σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της Ε.Ε]

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς, τελικά πόση καφείνη μπορούμε να καταναλώνουμε κάθε μέρα;

 


Article featured image
Article featured image

Περισσότερα από πέντε φλιτζανια εσπρέσο την ημέρα βλάπτουν, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. για θέματα ασφάλειας τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), ανακοίνωσε ότι οι εφάπαξ δόσεις έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα από διάφορες πηγές , όπως το τσάι, ο καφές, η σοκολάτα και ενεργειακά ποτά, θα πρέπει να είναι το ασφαλές επίπεδο για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Ένας espresso 60ml παρέχει περίπου 80mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι 200ml καφέ φίλτρου έχει 90mg, σύμφωνα με την EFSA.

Υπάρχουν περίπου 80mg καφεΐνης σε κάθε κουτάκι "ενεργειακό ποτό"250 ml,  40mg στα 355ml ενός κουτιού κόλα, 25mg σε 50g σοκολάτας και 10mg σε 50g σοκολάτα γάλακτος.

 Η EFSA δήλωσε ότι μέχρι 400mg ημερησίως από διάφορα τρόφιμα και ποτά δεν έχουν  συνέπειες για την υγεία των υγιών ενηλίκων. Έως 200 mg την ημέρα είναι το ασφαλές όριο για τις εγκύους και τις νέες μητέρες που θηλάζουν ενώ τα ασφαλή όρια για παιδιά και νέους εφήβους θα πρέπει επίσης χαμηλότερα από εκείνα των ενηλίκων. 

 Η υπερδοσολογία σε καφείνη μπορεί σύμφωνα με την επιτροπή να επιφέρει άγχος και προβλήματα ύπνου, ενώ τα παιδιά, που μπορούν να παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα, ενδέχεται επίσης να δείξουν κάποια διαφορά στην  συμπεριφορά τους. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ