Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από δύο ομάδες εθελοντών να πραγματοποιήσουν δύο τεστ άλλοτε μασώντας μία τσίχλα και άλλοτε χωρίς.
Τα τεστ, διήρκησαν συνολικώς 30 λεπτά και το ένα ήταν πιο πολύπλοκο από το άλλο.
Καθ' όλη τη διάρκεια των τεστ, οι ερευνητές κατέγραφαν την λειτουργία του εγκεφάλου τους με λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI), για να καταγράφουν την ενεργοποίηση των διαφόρων περιοχών του.
Όπως προέκυψε η μάσηση τσίχλας τονώνει τη σκέψη και την εγρήγορση, ενώ αυξάνει κατά 10% την ταχύτητα αντιδράσεως, καθώς αποδεδειγμένα επηρεάζει οκτώ διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μάσηση προκαλεί αύξηση στο επίπεδα διεγέρσεως και εγρηγόρσεως, ενώ επηρεάζει και τον έλεγχο των κινήσεων, με αποτέλεσμα βελτίωση στις νοητικές επιδόσεις», εξηγούν οι ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Ακτινολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας.
Οι ειδικοί, δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς ασκεί η μάσηση μιας τσίχλας τόσο έντονη επίδραση στον εγκέφαλο, αλλά υπάρχουν ορισμένες θεωρίες.
Μία από αυτές υποστηρίζει ότι η μάσηση μιας τσίχλας επί 20 λεπτά μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό παλμό και αυτό ίσως σημαίνει ότι ωθούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στον εγκέφαλο.
Μία άλλη, τέλος, είναι ότι η μάσηση της τσίχλας αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να διεγείρονται οι περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με τη μνήμη και την εγρήγορση.