Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Ίδρυμα Terra Cypria
Προσοχή όμως! Αν θες να επιστρέψεις ξανά σε αυτό το πανέμορφο μέρος που παραθέρισες, θα πρέπει να φροντίσεις να μην κάνεις κάτι που να το απειλήσει. Ένας από αυτούς τους κίνδυνους, ο σημαντικότερος ίσως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η πυρκαγιά.
Κανένα άλλο στοιχείο της φύσης δεν είναι τόσο ωφέλιμο και ταυτόχρονα τόσο καταστροφικό όσο η φωτιά.
Τιθασεύοντας την φωτιά ο άνθρωπος κατάφερε να εξελιχθεί και να δημιουργήσει τον σύγχρονο πολιτισμό (ας είναι καλά ο Προμηθέας). Η λανθασμένη χρήση της όμως μπορεί να προξενήσει μεγάλες καταστροφές σε πολύ λίγο χρόνο.
Ειδικότερα στην χώρα μας όπου το ξηρό μεσογειακό κλίμα, με την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, τις υψηλές θερμοκρασίες και τους έντονους ανέμους, έχει ως αποτέλεσμα οι πυρκαγιές να αποτελούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη για τις κοινότητες της υπαίθρου και το περιβάλλον. Σχεδόν κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις παραδίνονται στις φλόγες, καταστρέφοντας τα πιο όμορφα μας τοπία και οικοσυστήματα και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αφήνοντας πίσω τους στάχτες και αποκαΐδια.
Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι τεράστιες, αφού επηρεάζουν όχι μόνο τη φύση, αλλά επίσης την οικονομία, την κοινωνία και τον άνθρωπο: καταστρέφοντας σπίτια και άλλες περιουσίες, διαβρώνοντας το έδαφος και μειώνοντας την παραγωγικότητα του, συμβάλλοντας στην δημιουργία πλημμυρών, καταστρέφοντας τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου κτλ. Αρκεί να σκεφτείς, πως μέσα σε μερικά μόνο λεπτά, ένα ολόκληρο δάσος, που προσφέρει τόσα και τόσα σε μας (βλέπε υπηρεσίες οικοσυστήματος) μπορεί να μετατραπεί σε κρανίου τόπο, ενώ για να ξαναγίνει υψηλό δάσος ίσως χρειαστούν περισσότερα από 100 χρόνια!
Στην τελική, με τον τρόπο αυτό χάνεται η φυσική ομορφιά του τόπου μας, που είναι ο υπ’ αριθμόν ένα πόλος έλξης τουριστών στο νησί, αλλά και ο μοναδικός ίσως λόγος για να σηκωθούμε από τον καναπέ και να βγούμε από το σπίτι μας.
Οι αυξανόμενες δραστηριότητες στην ύπαιθρο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τόσο από ντόπιους όσο και από τουρίστες, συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών, καθώς 9 στις 10 δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών.
Οπότε, όταν βρίσκεσαι στην ύπαιθρο (συμπεριλαμβανομένων και των παραλιών), εκτός από τα μακροβούτια, τις selfie και τις σούβλες, έχε το νου σου και στις πυρκαγιές! Τίποτα καλύτερο από το να ετοιμάσεις και να απολαύσεις το φαγητό σου στην εξοχή, χρησιμοποίησε όμως τους εκδρομικούς χώρους και τις υπαίθριες τους ψησταριές για το άναμμα φωτιάς (όχι, η φουκού σου δεν είναι αντιπυρική). Επίσης, σεβάσου το μέρος που είσαι και μην αφήσεις σκουπίδια πίσω σου, αφού εκτός από την ρύπανση της περιοχής μπορεί να αποτελέσουν εστία πυρκαγιάς. Και προς Θεού, τα αποτσίγαρα σου πέτα τα στο τασάκι!
Χάρτης Εκδρομικών χώρων της Κύπρου (πηγή: Τμήμα Δασών)
Τέλος, αν διαπιστώσεις καπνό ή φωτιά, τηλεφώνησε αμέσως στο 1407 αν βρίσκεσαι μέσα ή κοντά στο δάσος ή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.